Кесић: Пуштање Дивјака је неуспјех Београда

Аналитичар из Вашингтона Обрад Кесић изјавио је да је пуштање пензионисаног генерала Армије БиХ Јована Дивјака још једна комбинација у низу неуспјеха државних институција, првенствено из Београда. "Правосуђе у Србији изгубило је легитимитет кроз однос са међународном заједницом, јер су допустили да сами себи урушавају углед. У међународној заједници нема поштовања према Србији као држави, […]

субота, 30 јула, 2011 / 08:53

Аналитичар из Вашингтона Обрад Кесић изјавио је да је пуштање пензионисаног генерала Армије БиХ Јована Дивјака још једна комбинација у низу неуспјеха државних институција, првенствено из Београда.

"Правосуђе у Србији изгубило је легитимитет кроз однос са међународном заједницом, јер су допустили да сами себи урушавају углед. У међународној заједници нема поштовања према Србији као држави, а онда ни према државним институцијама Србије", рекао је Кесић за "Фокус".

Према његовим ријечима, због тога не постоји исти третман који би те државе заузеле када су у питању Срби који су оптужени за ратне злочине. Кесић наглашава да се унапријед знало да ће Дивјак бити ослобођен и враћен у БиХ.

Говорећи о најновијој ситуацији на Косову и Метохији, Кесић је истакао да је Србија након једностране акције која је покренута из Приштине у доброј прилици да блокира неке покушаје албанске стране и њихових међународних сарадника из САД и дијела Европе.

"Уколико то Србија жели и остварити, мораће промијенити политику потпуне попустљивости", сматра Кесић.

Он је истакао да ништа мање нија важна ни улога локалних Срба на Косову, јер расплет ситуације много зависи од њиховог понашања, односно од тога хоће ли локално становништво послушати сваку сугестију из Београда или ће одбити свако рјешење које не сматрају добрим.

"Ако локални Срби не прихвате оно што им каже Београд, одбију сарадњу и покрену грађанску непослушност, блокирају путеве и изазивају нестабилност, онда КФОР нема одговор на то, док Хашим Тачи није у могућности да користи силу", оцијенио је Кесић.