Кесић: Попис ће промијенити будућност БиХ

Спољнополитички аналитичар из Вашингтона Обрад Кесић изјавио је да ће резултати предстојећег пописа становништва у БиХ потпуно промијенити околности будућности заједничке државе. "Очекујем да ће се са пописом, нарочито у Федерацији БиХ, видјети колико има оних који се изјашњавају као остали и колико је Хрвата. Неки се плаше да ће, ако буде веома мали број […]

субота, 18 августа, 2012 / 12:01

Спољнополитички аналитичар из Вашингтона Обрад Кесић изјавио је да ће резултати предстојећег пописа становништва у БиХ потпуно промијенити околности будућности заједничке државе.

"Очекујем да ће се са пописом, нарочито у Федерацији БиХ, видјети колико има оних који се изјашњавају као остали и колико је Хрвата. Неки се плаше да ће, ако буде веома мали број Хрвата, морати признати да то више није БиХ и да морају размишљати о тој држави на потпуно другачији начин. И они који су још везани за неку идеју грађанског друштва или неку превару зато што су бошњачки националисти, мораће да се опредијеле – или ће се потпуно везати за концепт грађанске БиХ или ће се морати одлучити да граде сопствену државу", рекао је Кесић.

Кесић не искључује могућност да се БиХ распадне и истиче да, судећи према ономе што велики дио бошњачке политичке елите ради, не може се искључити да чак и неки Бошњаци то желе – да од Федерације БиХ направе своју националну државу, ако већ не могу од БиХ.

Међутим, каже он, то у овом тренутку није реално због међународне заједнице, која не може потпуно да спријечи дезинтеграцију, али може да одуговлачи тај процес.

Једино рјешење за опстанак заједничке државе у којој не би била угрожена воља било ког народа Кесић види у консензусу о високо децентрализованој држави, чак више децентрализованој него што је то предвиђено Дејтонским споразумом.

Кесић је нагласио да је сада политика и ЕУ и САД да БиХ може опстати као заједничка држава три народа само ако буде потпуно децентрализована. Према Кесићевим ријечима, до промјене курса Европе и Америке, чији су сви ранији услови били везани за централизацију БиХ путем ревизије Дејтона, дошло је када су видјели да се више не може ићи тим путем због одлучне политике Републике Српске.

Кесић је истакао да је међународна заједница прихватила реалност да је РС еФикаснија и стабилнија од ФБиХ, као и да у Бриселу постоје мишљења да због тога политика БиХ према ЕУ треба да буде децентрализована, односно да и ентитети доприносе том путу исто колико и заједничке институције, и да се на тај начин искористи то што је Српска еФикаснија и стабилнија.

Када је ријеч о америчкој политици према БиХ, Кесић каже да Америка, која је у озбиљној економској кризи, са великим међународним проблемима, више нема времена да се бави превише БиХ нити могућности да намеће рјешења као деведесетих година прошлог вијека и прије 10 година.