Кељменди пуштен из притвора, па поново ухапшен

Мисије Европске уније за владавину права на Косову (Еулекс) саопстила је да је ухапсила синоћ Насера Кељмендија, који је претходно пуштен из 48 часовног задржавања, након што га је ухапсила Полиција Косова у недељу, 5. маја око 20.30 часова. „Кељменди је ухапшен у уторак увече на основу налога који је издао Еулексов тужилац из Канцеларије […]

среда, 8 маја, 2013 / 07:15

Мисије Европске уније за владавину права на Косову (Еулекс) саопстила је да је ухапсила синоћ Насера Кељмендија, који је претходно пуштен из 48 часовног задржавања, након што га је ухапсила Полиција Косова у недељу, 5. маја око 20.30 часова.

„Кељменди је ухапшен у уторак увече на основу налога који је издао Еулексов тужилац из Канцеларије Специјалног тужилаштва Косова (СТК)”, наведено је у саопштењу Еулекса.

Акција хапшења је изведена у координацији домаћих и Еулексових тужилаца.

Осумњичени је под истрагом и за кривична дјела организованог криминала, додаје се у саопштењу.

Овим хапшењем је обезбијеђено да предмет Клејмендија директно преузме међународни-Еулексов тужилац који ће спровести поступак изручења пред "косовским судовима", у којима ће сигурно бити Еулексове и "косовске судије".

На овај начин је обезбијеђена могућност директног укључивања судија и тужилаца Еулекса у овај поступак.

"Уставом Косова" је регулисано да се "држављанин Косова" не може изручити другој држави због кривичних дјела извршених у тој држави.

Иако "Косово", према мишљењу правних стручњака, има сва неопходна правна акта која регулишу питање екстрадиције, због непризнавања "Косова" од Босне и Херцеговине и чињенице да не постоји споразума о правној сарадњи БИХ и "Косова" очекује се да у овом случају буде примијењена Европска конвенција о екстрадицији.

Још нико званично не може да потврди да ли Кељменди има "косовско држављанство", иако је он данас члановима Одбора за заштиту људских права и слобода који су га посјетили у притвору рекао да је "држављанин Косова".

Поступак изручења треба да се обавља пред "косовским судовима" након захтјева за изручење који ће, како се очекује, БиХ доставити преко Еулекса.

Последњу ријеч о изручењу или неизручењу Кељмендија после окончања судских поступака треба да да "косовски министар правде".