Кејси: Федерација је у апсурдној ситуацији

Амбасадор Велике Британије у БиХ Најџел Кејси оцијенио је да је Федерација БиХ /ФБиХ/ у апсурдној ситуацији и да рјешење треба тражити у омогућавању функционисања локалних уставних механизама. Кејси је рекао да је у ФБиХ инструмент заштите виталног националног интереса искориштен за блокирање рада самог механизма за заштиту виталног националног интереса. "Странке које кажу да […]

субота, 4 маја, 2013 / 09:34

Амбасадор Велике Британије у БиХ Најџел Кејси оцијенио је да је Федерација БиХ /ФБиХ/ у апсурдној ситуацији и да рјешење треба тражити у омогућавању функционисања локалних уставних механизама.

Кејси је рекао да је у ФБиХ инструмент заштите виталног националног интереса искориштен за блокирање рада самог механизма за заштиту виталног националног интереса.
"Странке које кажу да желе да очувају Дејтонски споразум морају бити свјесне да ово пријети да потпуно дискредитује овај инструмент", рекао је Кејси за "Глас Српске".

Према његовим ријечима, неријешено хрватско питање и компликовано уређење у ФБиХ су велики проблеми, али не представљају "цијелу слику".

Говорећи о провођењу одлуке Европског суда за људска права у предмету "Сејдић и Финци", Кејси је рекао да ЕУ не заговара одгађање избора идуће године, али да ће, ако се Устав не промијени до одржавања избора, како би се елиминисала постојећа неприхватљива дискриминација осталих, то неизбјежно имати негативан утицај на квалитет односа новоизабране власти са ЕУ и другим европским институцијама.