Казне маринцима због спаљивања Курана и уринирања

Министарство одбране САД је саопштило да је одредило административне казне шесторици америчких војника због спаљивања Курана, и још тројици маринаца који су уринирали по тијелима убијених талибанских бораца, након чега су се поред њих фотографисали у Авганистану. Како су јавиле агенције, у саопштењу је наведено да против војника умијешаних у ове инциденте неће бити поднијете […]

уторак, 28 августа, 2012 / 05:35

Министарство одбране САД је саопштило да је одредило административне казне шесторици америчких војника због спаљивања Курана, и још тројици маринаца који су уринирали по тијелима убијених талибанских бораца, након чега су се поред њих фотографисали у Авганистану.

Како су јавиле агенције, у саопштењу је наведено да против војника умијешаних у ове инциденте неће бити поднијете кривичне пријаве, већ ће бити санкционисани административним казнама, које подразумијевају могућност укора, смањивања чина и плате.

Ова два инцидента с почетка година изазвала су огорчење Авганистанаца, док је спаљивање Курана био повод са уличне протесте.

Авганистански предсједник Хамид Карзаи назвао је видео снимак уринирања по убијеним талибанима нехуманим, док је због спаљивања Курана раније позивао на јавно суђење одговорним.

Јединица америчких маринаца је саопштила да су тројица њених припадника признала кривицу за видео снимак, укључујући и једног који је преузео одговорност за „уринирање по тијелу преминулог талибанског војника”.Оставите одговор