Казахстан одлучио да прихвати шалу, користи Боратов израз у туристичкој реклами

Казахстан је, први пут икад, прихватио лик Бората. Након објављивања филма Борат 2, почео је користити једну од најпопуларнијих крилатица Бората "Јако лијепо!” у званичном туристичком оглашавању.

среда, 28 октобра, 2020 / 16:23

Казахстански службеници до сада нису били највећи обожаваоци лика Бората Саше Барона Коена, који је приказан на крајње сатиричан и намјерно провокативан начин, приказујући његову измишљену домовину као мизогину, хомофобичну и антисемитску.

– У доба короне, када се задржава туристичка потрошња, било је добро видјети земљу поменуту у медијима, рекао је замјеник предсједника казахстанског одбора за туризам Каират Садвакасов за Њујорк Тајмс. – Не на најљепши начин, али добро је бити вани.

Садвакасов је у изјави за Хафингтон Пост додао да усвајање Боратове крилатице у кампањи "нуди савршен опис огромног туристичког потенцијала Казахстана на кратак, незабораван начин”.

– Казахстанска природа је врло лијепа; храна је врло лијепа; и њени људи, упркос Боратовим шалама које су супротне томе, неке су од најљепших на свијету. Жељели бисмо да сви дођу да искусе Казахстан за себе тако што ће посјетити нашу земљу 2021. и касније, како би могли видјети да је Боратова домовина љепша него што су можда чули, рекао је.

Идеја за кампању потекла је од Американца Дениса Кина, који је путовао у земљу у склопу средњошколске размјене, а затим је студирао код казахстанског професора на Универзитету Стенфорд. Сада живи у Алматyју, гдје изводи пјешачке туре. Кин је наводно представио идеју казахстанској туристичкој заједници и "одмах” је добио зелено свјетло да направи неке огласе.

Након што је осигурано одобрење слогана, покренута су четири кратка огласа који истичу културу и одредишта земље, а сваки од њих користи крилатицу "Врло лијепо!”. Огласи приказују туристе како пјешаче са селфи штапићем ("Јако лијепо!”), пију ферментирано коњско млијеко ("Ммм, то је заправо јако лијепо!”), чуде се архитектури ("Вау, јако лијепо!”) И позирају за фотографију с Казахстанцима у традиционалној одјећи ("То је јако лијепо!”).