Каталог еко-етно насеља "Краљевско село Котроманићево"

ДОБОЈ- Организација за развој туризма регије Добој "Ротор" објавила је водич-каталог за туристичко еко-етно насеље "Краљевско село Котроманићево". "Ова публикација, писана на српском и енглеском језику и са 24 фотографије, посјетиоцима пружа информације о насељу `Краљевско село Котроманићево`, саграђеном на површини од око један хектар на обали ријеке Величанка, богате рибом и шкољкама, што свједочи […]

среда, 13 априла, 2011 / 19:33

ДОБОЈ- Организација за развој туризма регије Добој "Ротор" објавила је водич-каталог за туристичко еко-етно насеље "Краљевско село Котроманићево".

"Ова публикација, писана на српском и енглеском језику и са 24 фотографије, посјетиоцима пружа информације о насељу `Краљевско село Котроманићево`, саграђеном на површини од око један хектар на обали ријеке Величанка, богате рибом и шкољкама, што свједочи не само о чистоћи ове ријеке, већ цијелог простора", рекао је Срни директор "Ротора" Миодраг Босић.

Он је нагласио да "Краљевско село Котроманићево" својим савременим туристичким садржајима, прилагођеним старинској архитектури, посјетиоце враћа у некадашњи живот на простору сјевероисточне Босне, а изгледом и опремом подсјећа на начин живљења наших предака и њихову везаност за родни крај и огњиште.

Еко-етно насеље посједује ресторан националне кухиње, салу за одржавање састанака и семинара капацитета 25 мјеста, средњовјековне дрвене кућице-брвнаре капацитета 12 лежаја, те простор за кампере, роштиљ мјеста и уређен простор за рад сликара, као и остале пратеће субјекте.

Пројекат "Краљевско село Котроманићево" финансирали су Развојни програм УН, Европска унија, Министарство трговине и туризма Републике Српске, Фонд за заштиту животне средине РС и општина Добој.

"Овим пројектом, као и прије шест година завршеном реконструкцијом средњовјековне добојске тврђаве `Градина`, `Ротор` жели да очува историјске средњовјековне субјекте и допринесе бољој туристичкој понуди Добоја", додао је Босић.

"Краљевско село Котроманићево" налази се на двадесет километара од Добоја, у близини магистралног пута Добој – Дервента.