Kaсиповић подржао захтјеве студената Правног факултета

Министар просвјете и културе Републике Српске Антон Касиповић изјавио је данас да није оправдана идеја да студенти Правног факултета Универзитета у Бањалуци плаћају по 1.500 КМ за обнову године или апсолвентског стажа. Касиповић је у обраћању групи студената овог факултета, која је негодовала због повећање накнада за обнову године, рекао да сматра да они морају […]

понедељак, октобар 24, 2011 / 15:09

Министар просвјете и културе Републике Српске Антон Касиповић изјавио је данас да није оправдана идеја да студенти Правног факултета Универзитета у Бањалуци плаћају по 1.500 КМ за обнову године или апсолвентског стажа.

Касиповић је у обраћању групи студената овог факултета, која је негодовала због повећање накнада за обнову године, рекао да сматра да они морају да имају исти статус, ако апсолвенти или ако су при крају студија, као и њихове колеге са осталих факултета бањалучког Универзитета.

"Тумачи се да је ријеч о усменом налогу декана Правног факултета Витомира Поповића. Он настоји да у сваком погледу унапреди рад факултета и мислим да је, ако је тачно, водио рачуна о економском статусу факултета и о трошковима који га прате. Господин Поповић је правник и он сигурно боље него ја зна колико је важно примјењивати закон", истакао је Касиповић.

Он је навео да су обавезе ресорног министарства да се у потпуности проводи Закон о високом образовању.

У Министарству просвјете и културе РС наводе да је законом прописано да је школарина износ новчаних средстава којима студент учествује у суфинансирању укупних трошкова његовог студија. Уписнине обухватају административне трошкове уписа, накнаде за неположене испите студената који обнављају годину, за комисијске испите, за признавање диплома за студенте који прелазе са других факултета због наставка школовања, за штампање диплома, дипломских испита и трошкова промоције и накнаде које се плаћају при упису сваког семестра.

Из ресорног министарства подсјећају да је одлуком о висини школарине за студијске програме првог циклуса студија за академску 2011/12. годину Влада Српске утврдила висину школарине на јавним високошколским установама за студенте који суфинансирају своје школовање, и то за студијске програме на медицинским факултетима, студијске програме музичке, ликовне и драмске умјетности – осим филмског и телевизијског смјера, у износу 660 КМ.

За студијски програм драмске умјетности – филмски и телевизијски смјер, у износу 1.500 КМ, а за све остале студијске програме који се изводе на јавним високошколским установама у износу 440 КМ.

Чланом девет ове одлуке прописано је да уписнине утврђује високошколска установа у складу са Законом и општим актом високошколске установе.

Према томе, наводе у ресорном министарству, одлуку о накнадама које студент плаћа приликом уписа на високошколску установу може да утврди само надлежни орган високошколске установе, у овом случају Управни одбор Универзитета у Бањалуци, коју су дужне да примјењују све организационе јединице.

Министар Касиповић састао се данас са ректором Универзитета у Бањалуци Станком Станићем, предсједником Уније студената РС Горданом Балабаном и представницима студената са Правног факултета бањалучког Универзитета.Оставите одговор