Карла се огласила поводом хапшења Хаџића

Бивши главни тужилац Хашког трибунала Карла дел Понте оцијенила је да је хапшење посљедњег хашког оптуженика Горана Хаџића велики успјех српских власти који ће убрзати њен пут ка ЕУ. Она је истакла да је српска Влада тиме направила огроман корак напријед за демократску и мирну будућност земље и додала да је то од великог политичког […]

среда, 20 јула, 2011 / 12:29

Бивши главни тужилац Хашког трибунала Карла дел Понте оцијенила је да је хапшење посљедњег хашког оптуженика Горана Хаџића велики успјех српских власти који ће убрзати њен пут ка ЕУ.

Она је истакла да је српска Влада тиме направила огроман корак напријед за демократску и мирну будућност земље и додала да је то од великог политичког значаја.

Дел Понтеова је нагласила да је Влада Србије одлично дјеловала, веома интелигентно и у корист будућности земље.

Она сматра да је хапшење Хаџића, као и претходно изручење генерала Ратка Младића, веома важно и за пут Србије у ЕУ, те оцијенила да ће се засигурно Србија сада брже кретати ка чланству.

Према њеним ријечима, хапшење Хаџића је и огроман успјех за међународно правосуђе.

"Можемо рећи да су сада сви оптужени за ратне злочине на простору бивше Југославије ухапшени. Мандат Савјета безбједности УН је испуњен. То је веома битно. Вјерујем да је све учињено да сви одговорни за ратне злочине буду ухапшени и да се нађу пред судом. То је важно за жртве", поручила је дел Понтеова.

Она је нагласила да се овим може рећи да је мисија успјешно окончана и додала да ће Трибунал моћи, када се заврше суђења и апелациони процеси, да затвори своја врата.

Предсједник Србије Борис Тадић потврдио је да је јутрос у рејону Фрушке Горе ухапшен посљедњи хашки оптуженик Горан Хаџић, истичући да је Србија тиме завршила сарадњу са Хашким трибуналом и да ће наставити своје међународне обавезе.

Хашки трибунал оптужио је Горана Хаџића 2004. године за злочине против човјечности и кршење закона и обичаја ратовања. Оптужен је да је као предсједник Српске аутономне области Славонија, Барања и западни Срем, и касније као предсједник Републике Српске Крајине /РСК/, учествовао у удруженом злочиначком подухвату, као саизвршилац током оружаних сукоба у Хрватској.