Карла Дел Понте жели да води истрагу о трговини људским органима

Бивши главни тужилац Хашког трибунала Карла дел Понте изјавила је да би жељела да истражује трговину људским органима на Косову и заложила се за формирање независне међународне институције за ту истрагу и заштиту свједока. "За мене лично, био би изазов да преузмем ту истрагу на Косову", рекла је Дел Понтеова у интервјуу швајцарском листу "Ноје […]

уторак, 1 марта, 2011 / 14:09

Бивши главни тужилац Хашког трибунала Карла дел Понте изјавила је да би жељела да истражује трговину људским органима на Косову и заложила се за формирање независне међународне институције за ту истрагу и заштиту свједока.

"За мене лично, био би изазов да преузмем ту истрагу на Косову", рекла је Дел Понтеова у интервјуу швајцарском листу "Ноје зирхер цајтунг".

Дел Понтеова је истакла да би ту истрагу могла брзо спровести, јер добро познаје досијее и има везе.

Она је оцијенила ће остаје да се види колико је јака политичка воља за то и указала на ЕУ и Америку, које би у томе, како је рекла, требало да помогну.

На питање да ли је било исправно што је покренула тешке оптужбе, а да при том није располагала неопходним доказима, Дел Понтеова је одговрила да је било премало доказа за оптужницу, али да су индиције биле озбиљне.

"Факте о људским органима поменула сам у мојој књизи да би неко могао да покрене истрагу, коју ми нисмо могли спровести", рекла је Дел Понтеова и додала да је, такође, било и других злочина на чијем је расветљавању њен тим био ометан.

Крајем јануара у Парламентарној скупштини Савета Европе усвојена је резолуција на основу извјештаја извјестиоца Дика Мартија о трговини људским органима на Косову, која обавезује на покретање истраге о тим злочинима.Оставите одговор