Карикатурално: Бангладеш се прикључио валу демонстрација против Француске

Најмање 50.000 људи, према процјени полиције, протестовало је данас против Француске у главном граду Бангладеша Даки, позивајући на бојкот француских производа и оптужујући Француску да подржава карикатуре пророка Мухамеда послије изјава француског предсједника Емануела Макрона о слободи изражавања.

понедељак, 2 новембра, 2020 / 12:23

Демонстранти који су одговорили на позив групе Хефазат-е-Ислам, једне од главних исламистичких група у земљи, нису могли да приђу француској амбасади где је било појачано обезбеђење.

Организатори кажу да је у протесту учествовало више од 100.000 људи, док полиција процјењује да их било најмање 50.000.

Ово су треће велике демонстрације против Француске и њеног предсједника у посљедњих недељу дана у Бангладешу, већински муслиманској земљи од 160 милиона становника.

Демонстранти су протестовали против изјава Макрона којим брани карикатуре у име слободе изражавања послије одрубљивања главе француског наставника Самуела Патија, који је својим ђацима на часу показао карикатуре муслиманског пророка.

У главном граду Индонезије, Џакарти, данас је више од 2.000 демонстраната изашло на улице главног града Индонезије Џакарте да протестују против изјава француског предсједника. Полицја је блокирала улице које воде до француске амбасаде, више од 1.000 полицајаца и војника распоређено је око зграде амбасаде и у згради која је опасана бодљикавом жицом.

Макрон је недавно на комеморацији убијеном наставнику историје и географије Самуелу Патију рекао да ће Француска "наставити да брани карикатуре". Млади исламиста је 16. октобра убио Патија јер је на часу показао ђацима карикатуре пророка Мухамеда.

Макронова изјава је изазвала талас незаводовљства у муслиманском свијету, а најгласнији је био предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган који је изразио "сумњу у ментално здравље" француског колеге.

Неколико стотина људи окупило се јуче у Пакистану, док су мањи протести јуче одржани у Либији, Турској и Индији, пренијела је агенција АП.

Демонстранти су данас скандирали слогане као " бојкот француским производима" или "Не клевети пророка Мухамеда" и поново запалили лутку која представља француског предсједника.