Каријеризам

Гостимир Поповић ове седмице, након ‘Лидера’ дефинише још један појам, симптоматичан за поднебље на којем живимо. У савременим условима тежња за постизање што бржег успеха и по било коју цену постала је правило, тако да се и сам појам каријере потпуно извитоперио у свим својим појавним облицима. Градња каријере на поступан начин постала је анахрон […]

уторак, 22 марта, 2011 / 08:46

Гостимир Поповић ове седмице, након ‘Лидера’ дефинише још један појам, симптоматичан за поднебље на којем живимо.

У савременим условима тежња за постизање што бржег успеха и по било коју цену постала је правило, тако да се и сам појам каријере потпуно извитоперио у свим својим појавним облицима. Градња каријере на поступан начин постала је анахрон појам, а циљ је да се све уради преко ноћи и без икаквог стручног, научног или било ког покрића.

На простору БиХ имамо две врсте људи које се баве каријеризмом, на начин који је потпуно непримерен општедруштвеним пословима, а врло често је и ван сваке логике, и логичког закључивања. Ове две групе се медјусобно потпуно разумеју, помажу, и на сваки начин раде на заједничком циљу остваривања личних планова, а друштвени нису ни у дну листе приоритета.

Прва група су домаћи, који кроз политичке партије, друштвене организације, невладин сектор и друге облике организовања; раде све да би се домогли највиших позиција, при чему не презају ни од каквих некоректних активности.

Друга група су странци оличени у представницима бројних међународних организација и снага, који веома добро живе од “продаје магле” али и од успињања на хијерархијским љествицама не само једне, него и више организација.

Ово се дешава на свим нивоима и у свим организацијама, а посебно је карактеристична организација коју зовемо Високи представник, чији чиновници свих врста и нивоа све раде, само не оно што им је у опису посла. Сви се они надају и боре за што вишу позицију, али не из добронамерних побуда, већ због лагоднијег начина живота и енормне зараде коју добијају а да при том никоме не одговарају.

Свакодневно смо сведоци да се такви појединци, али и целе групе, исказују у пуној мери, а јавности и грађанима се бескрупулозно продаје “рог под свећу:

Њима је најпримереније изворно објашњење појма каријеризам, који се објашњава као појава у којој људи испољавају из материјалног интереса тежњу за што бржим успоном на друштвеној лествици користећи, у правилу, недопуштена или у најблажем објашњењу нередовна средства за постизање циља.0 КОМЕНТАРА