Каргановић под истрагом!

Сви материјали у вези с Историјским пројектом Сребреница и његовим вођом Стефаном Каргановићем прослијеђени су надлежним институцијама – МУП-у и тужилаштву, пише Респект.

четвртак, 3 јула, 2014 / 12:56

Како лист наводи, предсједнику НДП, Драгану Чавићу, потврдила је то министарка правде РС Горана Златковић у одговору на његово посланичко питање о трошењу готово два милиона марака буџетског новца на тај пројекат.

Прецизније, буџетима РС од 2008. до 2014. предвиђена издвајања за „Штихтинг Сребреница Хисторикал Пројект“, којим руководи Стефан Каргановић, а чије је сједиште наводно у Хагу, износе око 1.9 милиона КМ!

А да ће се надлежне институције вјероватно имати чиме забавити када је ријеч о пословима Стефана Каргановића, свједочи и његова живописна биографија.

Портал Истинито у посједу је доказа да историја Каргановићевих обмана сеже деценијама уназад.

„Гроф“ Каргановић сам себе именовао конзулом Краљевине Тонга

Новине „Монтана Стандард“ пренијеле су још давне 1973. вијест која се тиче управо њега, а у којој се наводи да је чикашки конзулат Краљевине Тонга затворен у врло кратком року. И то због Стефана Каргановића.

„Гроф Стивен Каргановић, изванредни и опуномоћени конзул Краљевине Тонга најавио је своју оставку на забави коју је уприличио у недељу како би се представито остатку дипломатским кора. Он је рекао да оставку подноси због ‘приче у Чикаго Дејл Њуз у којој су цитирани чланови конзуларног кора који су сумњали у конзулову аутентичност’.

Гроф Каргановић признао је да је заправо сам себе именовао почасним конзулом док тонгански званичници формално не одобре његов захтјев“, наводи се у тексту „Монтана Стандарда“ из ’73. У тексту се даље каже да Каргановић, тада апсолвент на међународним односима Универзитета у Чикагу и гроф „на темељу свог краљевског југословенског поријекла“, скупља поштанске марке.

„Сам Каргановић каже да се информисао о тонганској политици кроз поштанске марке, све док једног дана није одлучио да је краљевини потребан чикашки конзул због промоције туризма. ‘Земља нема ништа за продати, дакле, потребан јој је туризам’“, објаснио је „гроф“ тада.

Оптужбе за фалсификовање

Лидер НДП-а Драган Чавић раније је навео и да је у посједу писма неколико руских академика који су изјавили да је Стефан Каргановић, након што је у Москви одржао сесију о Историјском пројекту Сребреница, „фалсификовао зборник и у њега унио радове нових аутора, који нису ни били присутни на тој конференцији“.

„Представници Руске академије наука и умјетности у писму се ужасавају плагирања од човјека који нема никакав кредибилитет да тај пројекат проводи „, рекао је тада Чавић.

А због сумње да се новац РС троши ненамјенски и да је „Историјски пројекат Сребреница“ заправо „међународна активност прања новца криминалних размјера“ Чавић је поднио је захтјев и Влади Краљевине Холандије о регистрацији Каргановићеве фондације, идентификацији овлаштеног лица за њено заступање, као и за информацијама о њеним банковним рачунима и законитости остваривања прихода у Холандији.

„Он нема рачун нигдје, нигдје нема правдања новаца. Потрошио је 1,6 милиона марака и за то не постоји никакво правдање“, каже Чавић за портал Истинито.

Када је раскринкан као лажни конзул, прије више од четири деценије, Каргановић је америчкој штампи признао: „Овде постоје елементи оперете. Али ту су и неки озбиљни аспекти. Конзулат је шокиран текстом у новинама и ја ћу текст уредно пријавити тонганским властима (краљ Тауфа’ахау Тупоу IV, оп.аут)“.

„Оперета“ са Краљевином Тонга вјероватно није коштала чикашки конзулат ни моћне Сједињене Државе ни изблиза као што Републику Српску кошта Историјски пројекат Сребреница. Није познато да ли је Краљевина Тонга, попут Републике Српске, повјерила Стефану Каргановићу позамашан комад буџетских средстава. Остало је такође нејасно да ли је Стефан Каргановић гледао у поштанску марку РС, све док једног дана није одлучио да јој треба „Историјски пројекат Сребреница“. Разлика између Тонге и Републике Српске је и у чињеници што је Каргановићева идеја у РС – прошла.0 КОМЕНТАРА

 1. Karganović i onaj Vučetić su dokaz potpune nekompetentnosti Dodoa i njegovih savjetnika. Prodali su nam muda pod bubrege. Zagrizli smo k’o klenovi. Sramota me…

  Sve to pod uslovom da je ovo gore napisano u novinama istina. Naravno da sumnjam. Naravno da nemamo novinare koji se bave svojim poslom i koji ovu priču znaju i umiju istražiti.

 2. Није тачно Ех-1978 да смо сви колективно прогутали удицу, ко кленови, већ сте то урадили ви Додикове ментално ограничене присталице. Одавно је о превари Каргановича писала уважена др Љиљана Булатовић, ми смо то овдје преносили, али смо ми били попљувани од стране Додоових ментола, као несхватачи значаја тог Додик-Каргановићевог капиталног дјела и преваре, исто тако као што нас пљујете и за Кустуричине обмане, којих је и обичан лаик свјестан. Додик је манипулатор, њему такве личности попут Каргановича и Емира савршено одговарају за обмањивање народне свијести.

 3. ex-1978, 03.07.2014. 14:26:41 [121042]
  Karganović i onaj Vučetić su dokaz potpune nekompetentnosti Dodoa i njegovih savjetnika. Prodali su nam muda pod bubrege. Zagrizli smo k’o klenovi. Sramota m
  Na ovo bi čak i Oroz rekao „kaaako ko“mene nije prevario sačekao sam i namjerno preskočio par komentara zbog teme a i jer sam vaspitan (nažalost) da je svak gospodin dok se ne pokaže suprotno a onda osuo paljbu ali nažalost nisam mogao doći na red od bajinih podguznih muha kao što si ti bigi i ovi sa brojevima.Evo ja sad pišem da iz istog razloga za njega navijaju Kusta, Kecmanović, Vlajki i onaj sanja/milivoje sa brojevima a možda i još i ti bigi i još poneko ali za vas dvojicu se ne bi klagio možda je i zbog gluposti.
  Ima tu još veće štete po Srbe od 2000000 jer sad ko god i đe god od Srba kaže da u Srebrenici nije bilo 10000 žrtava samo će nas upitati „Jel to po Karganoviću“
  baja čega se god dohvati upropasti za vijek vijekova bojim se da isto čeka i RS.

 4. Kako to da glavni Dodikov doušnik i „prvi obavještajac“ Predrag Čeranić, zvani „Peđa“ nije svom patronu Dodiku „dojavio“ činjenice o prošlosti Stefana Karganovića pomenute na sajtu istinito.com, nego je upravo „Lepa Brena“ (nadimak koji je Čeraniću svojevremneno dao Ljuban EĆIM, bivši zamjenik načelnika Sektora Nacionalne bezbjednosti Banja Luka, Milana Krnjajića) zajedno sa novinarem i političkim analitičarem Aleksandrom Pavićem, na Akademiji nauka Republike Srpske u Banjoj Luci, pod pokroviteljstvom rusko – srpskog sajta fondsk.ru u veoma nezogdnu situaciju doveo u veoma nezodnu poziciju rusku kolumnistkinju i političku analitičarku Anu FILIMANOVU, sadašnjeg Predsjednika RS i bivšeg predsjednika Republike Srpske i aktuelnog predsjednika Akademije Republike Srpske profesora Kuzmanovića?

  Čeranić i Karganović su, izgleda, veoma podlo i smišljeno kompromitovali i ostale učesnike tog internacionalnog sastanka održanog 26. aprila 2014. godine na Akademiji nauka i umjetnosti Republike Srpske, kao i druge goste sa tog skupa u Banjaluci posvećenog temi „O obojenim revolucijama“ i planiranim aktivnostima na suprotstavljanju aktivistima „narandžastih revolucija“ a u cilju sprečavanja rušenja legalno izabranog predsjednika RS Milorada Dodika i njegovog režima i preuzimanja vlasti u RS od strane opozicionog bloka kojima bi prethodile masovne ulične demonstracije i neredi većeg obima u gradovima Republike Srpske (kako je to u svojim „bezbjednosnim procjenama“ publikovanim u više javnih glasila regiona i BiH „obavještajni ekspert“ Predrag Čeranić predviđao).

  Naročito je apostrofirao takve mogućnosti za vrijeme prvomajskih praznika u Republici Srpskoj – ali, na njegovu žalost, njegove prognoze se nisu obistinile. A i kako bi, kada Republika Srpska gotovo da i nema organizovanu radničku klasu, niti na njenoj strani (radničke klase) čvrsto profilisane i odlučne sindikalne organizacije.

  A kako su tek iskompromitovali i izblamirali gospođu ambasadorku Venecuele, profesorku fizike, doktorku Dia Nader de al-Andri koja ja na tom aprilskom skupu posvećenom „obojenim revolucijama u Banjoj Luci govorila sat i po, iskreno prenoseći svoja iskustva iz Venecuele i nasrtajima američke agresivne spoljne politike na njenu zemlju.

  Za mlađe nareštaje – one koji ne znaju – Čeranić Predrag, alias „SLAVUJ“, kao i Milan KRNJAJIĆ iz Dubice, alias „POETA“ (sada zaposlen u firmi Filipa Ceptera u Dubici) su kao studenti u Sarajevu bili zavrbovani od predratne sarajevske UDBE u cilju šijuniranja kolega studenata i pojedinih profesora tadašnjeg sarajevskog univerziteta, „koji su se eksponirali kao neprijatelji“ prema režimu vlasti predratne Socijalističke Republike BiH.

 5. Тачно је да је најбоље бити уз сваку власт и да такви најбоље пролазе, међутим Андрићград је нешто најбоље што је у БиХ направљено од 1990. Шта је свако од нас (ни себе не искључујем)направио (па макар и са туђим парама?)од 1990. Поред моста М.П.Соколовића (које је успут под (обустављеном) реконструкцијом,што је већ нека посебна прича, Вишеград је добио нешто вриједно тј. предиван градић на ледини. Кад смо већ код новца Вишеград је од гостију са и око ове манифестације инкасирао најмање 100.000 КМ. Кад смо код Којића и СДС-а, идиотски је одбити кориштење зграде општине у Андрићграду и остати у неусловним просторијама, само зато што је СНСД учествовао у изградњи. Прочитајте Рајсову књигу „Чујте Срби“ не само да је описао тадашње прилике у Србији него и будуће прилике чак и у БиХ… Има СДС-ов и СНСД-ов Гаврило Принцип и Сарајевски атентат. Срамота! Коментари су вам као у федаралној штампи… Како син Мурата може бити Немања? Ваљда је било нормално да син Марка буде Ахмед… итд А код вас хоће ли се Немања поново претворити у Емира. Ако се и претвори остаје Андрићград,па ако хоћете и Дрвенград.Још није забиљежено да је неко зграде понио у тамни гроб, па неће ваљда ни режимлија Куста.

 6. Kriminalac=zatvor

  Sve drugo – klasično srpsko prebacivanje krivice na “inostrani remetilački faktor“ koji nama, ovako poštenima; čojstvenima i junačnima; ne da dušom da “danemo“ zato što smo čuvari svetih hrišćanskih vrijednosti koje smo, doduše, negdje, u međuvremenu, onako usput (i zato su krivi drugi) pomiješali i izjednačili sa kriminalom, lažima, iskvarenošću, psihopatologijom, malodušnošću, kukavičlukom i prije svega – podaničkim mentalitetom…

  Kakav crni Rajs?

  Gdje si vidio da se od narodnijeh para grade gradovi koji završavaju u privatnom vlasništvu…

  Gdje to Rajs zahtjeva od Srba da zažmure i prećute kriminal i korupciju?

 7. ex-1978, 04.07.2014. 06:39:51

  па не вјеруј им ни ријечи. научи енглески и научи се служити интернетом.

  п.с.

  каргановић је своју причу у животу редовно масно продавао педерима, и мутавим и необразованим сељачинама. свако нек се нађе.

 8. Pa kad samo vidiš glavusine onoga kalabića, markovićeve,majkićke, dokurca…vidiš da su to seljačine i glupi kreteni!
  Ovaj ex-1978 je među najzagriženijim dokurčevcima, ali i on polako uviđa razmjere prevare koju nam je ta sekta napravila!
  Naivno bi bilo vjerovati da ta dva miliona koje je uzela ova bjelosvjetska džukela, nisu podjeljena sa nekim u vrhu SNSD-a!

 9. SRBI BRAĆO; STOKO JEDNA

  Ljudi, tačno je sve ovo što je napisao @bosilic

  Za mlađe nareštaje – one koji ne znaju – Čeranić Predrag, alias „SLAVUJ“, kao i Milan KRNJAJIĆ iz Dubice, alias „POETA“ (sada zaposlen u firmi Filipa Ceptera u Dubici) su kao studenti u Sarajevu bili zavrbovani od predratne sarajevske UDBE u cilju šijuniranja kolega studenata i pojedinih profesora tadašnjeg sarajevskog univerziteta, „koji su se eksponirali kao neprijatelji“ prema režimu vlasti predratne Socijalističke Republike BiH.“

  Potvrđujem tačnost ovih navoda, zato što ovu informaciju imam odranije, iz pouzdanuh izvora. Sve ono što je Dronjak onomad u „Apostrofu“ Ćeraniću sasuo u lice – živa je istina. Ko živa rana.

  Samo što običan čovjek u te bolne a tako očigledne istine ne može lako da povjeruje. To je karta na koji žbiri i igraju.

  Jeste li vidjeli tzv. „govor tijela“ Predraga Ćeranića kad mu je Dronjak sasuo istinu u lice: vrpoljenje na stolici, skretanje pogleda, čupkanje uva, skrivanje usta rukom… sve su to demaskirajući znaci lažova.

  A tek latetnta prijetnja koju je uputio Dronju, nešto kao – i ti uskoro treba da postaneš otac. Bila je to, vjerujte, skrivena prijetnja Nikoli kojom mu je poručeno: Pripazi šta govoriš, hoće li ti dijete biti bezbjedno zbog toga!

  Ćeranić je predrat bio infiltriran među studente, na način da je djelovao kao provokator. Uhoda najgore vrste. „Nahajcao“ bi ih da počnu lajati na (tadačnji) režim, sve to bi snimao na diktafon i nosio DB-ovcu koji ga je zavrbovao za saradnju.

  Čak i sam taj čovjek koji je bio neposredno zadužen za Ćeranićev rad kolegama je pričao da veću ljigu u životu od Predraga Ćeranića nije vidio. Govorio je kako se radi o dečku koji bi prodao i rođenu majku.

  Rasulo u DB-u počinje onog trenutka kad razne ćeraniće angažuju u službu. Sve do tada saradnici su bili ljudi o kojima su operativci DB-a imali najgore moguće mišljenje i nije bilo trika da saradnik uđu u službu i počnu da radi u njoj. Koga je ocinkario vrhu DB-a i za šta o tome nemam podataka. Samo znam das su krupni dilovi morali biti u pitanju.

  A danas, u ovoj (d)ržavi (ako je i ržava) nam on djeci predaje – bezbjednost. Jadni mi, jadna nam država, jadna nam djeca, jadna nam bezbjednost. Kao što i jesu jadni.

  Kod Srba je sigurna karta na koju treba igrati – zaboravnost. Jeste li to već zaboravili da su Predrag Ćeranić, Nedo Ševo,Goran Pržulj… okrenuli momke iz MUP-a da pucaju jedni na druge, a sve u cilju da otmu vlast za Milorada Dodika. Pala je tada i krv, gospodo, nije šala srppska krv je pala dok je Milorad Dodik od Srba za sebe otimao vlast, hiljadu je sreća pa nije pala i koja srpska glava. A nije samo zato što su momci iz MUP-a, koji su do juče bili skupa u rovovima, pucali jedni drugima u noge a ne u glave.

  Zao ova „junačka djela“ Ćeranić je postao ugledni profesor bezbjednost. Jebem mu profesuru, fakultet i državu u kojoj on može biti profesor bezbjednosti.

  Goran Pržulj je godinama i godinama kasnije bio šef automafije u RS, nedodirljiv policiji. Sve one krađe koje su svaljivali Paljanima na dušu organizovao je Pržulj i bio je na čelu te lopovske piramide. Dok mu je MUP RS štitio „poslove“. Odnosno Milorad Dodik ga je štitio jer je učestvovao u puču i otimanju vlasti za Dodika.

  Ševo Nedo (čuj mu imena i prezimena) mi se izgubio negdje iz vida. Dodik ga je nagradio, ako se ne varam, mjestom direktora škole MUP-a. Za to što je naredio da srpska policija puca na srspku policiju u puču u kome je Milorad Dodik sa SFOROM i policijom preotimao vlast u RS.

  Ševo i Pržulj su imali nesreću da budem akter jednog od njihovih ratnih „podviga“. Nisam o tome još napisao priču. A napisaću je, makar mi to zadnje u životu bilo. Pa ako bi me „pojeo mrak“ u međuvremenu treaba da ostane zabilježeno da bi ovo pisanje i pominjanje ovih ljudi moglo biti razlog za to.

  Zoran Janković, Rogatica.

 10. Како вас је само премунтао овај преварант: вас коментаторе, вас Редакцију и вас наивне Србље.
  Добро се сјећам вашег одушевљења његовим ликом/дјелом/“резултатима“.
  Такође се сјећам лавине увреда и псовки којом су ме дрчни мушки примјерци Србаља редовно засипали кад бих поставила питање „Каргановичу, на шта си потрошио паре?“
  Толико.

 11. Браћо Срби из дичне Републике Србске!

  На жалост, почињете да личите на Србе из Србије: почели сте да се кољете око убачене коске!

  Одавно пратим рад господина Каргановић у откривању истине о Сребреници и оном што сам ја прочитао и сазнао о томе није равно ништа друго – ништа друго, нажалост, се и не чини!

  Нисам адвокат господина Каргановића и у наводне информације о његовим злоупотребама не могу да коментаришем, јер ништа о томе и не знам. Али, усуђујем се рећи да сумњам у њихову основаност и да су напади на С. Каргановића намештени са посебним циљем.

  Такође, напади на Кустурицу и пројекат Андрић-град су из исте кухиње антисрбских сплачина.

  Учите се, браћо Срби из Србске, на грешкама Срба из Србије – много је боље него на сопственим грешкама…

 12. Онај ко му је дао лову,сад врши и контролу,а ако се докаже да је крив,казна следи.Просто.

  Опет Карабаја за време радног времена и опет лицемерно до бола.Нашао је УДБА-ша у противничкој странци,а то што му је шеф исти,нема везе.
  И дефинитивно су требали да забране свим младим да дођу у Андрићград,није ваљда само овима?

  Да већ једном биологија одради свој посао…

 13. Виде Даничић
  Jebem mater u usta i tebi, i karganoviću i kusturici i miloradu dodiku!!!

  Takve džukele poput tebe, karganovića, nemanje, dodika i ostalih, koje su ojadile i na prosjački štap dovele ovaj nesretni narod, treba svezati za stubove, raniti u nogu i pustiti vas da iskvarite!!!
  U usta vam se poserem lopovska! Glavu ti otkinuo ko kokoški sada!
  Džukela neka slična karganoviću i kusturici se našla da ih brani….

 14. Aj, čitaj eksirani, kad si već navalio

  http://newspaperarchive.com/us/montana/billings/billings-daily-gazette/1973/12-16/page-5

  Billings Daily Gazette (Newspaper) – December 16, 1973, Billings, Montana Tonga policy is a good party Ilje Cburttr Nan CHICAGO The mcmbas of Chicago’s consular corps this week what are probably the most unusual din- ner invitations to cross thar desks during their years of diplo- matic wrvict. They read as follows: „The consul extraordinary and plenipotentiary of the Kingdom of Tonga, his excellency Stephen Karganovic, has KM honor to request your company at a private party to be given in the consular residence at S241 North Leavitt Street Chicago, m.“ A check with several consulates revealed the dignitaries had no idea that a consul extraordinary and plenipotentiary of the Kingdom of Tonga was in Chicago and his excellency Count Stephen Karganovic no less. A CHECK WITH the State Department in Washington brought a similar response. And another negative response came from the British Embassy in Washington, which still handles Tongan affairs though the tiny square South Pacific island won its independence from Britain June 4, WO. Although all those contacted were certain Tonga exists, none was sure the count did. All indicated they felt the whole thing was a hoax. Mrs. Barbara Ennis of the State Department said: „We do have relations with Tonga, but we don’t have any offices in Tonga.“ Alter leafing through several papers she added: „And according to this, they apparently do not have an office with us.“ Howard Lange, the Department’s country officer who handles the affairs of Tonga (among other leafed through several papers and said: „They don’t have a foreign minister, because they don’t have any foreign relations to speak of.“ HE EXPLAINED: „They’re a fun-lovi, g people. I’ve never met any, but that’s what I’ve beard.“ John Taylor, the British Ebmassy’s information director, was no more illuminating. After initially suggesting a call to the island, he called back to say: „We have an office there. But it does not have a phone number there. That’s pretty con- slusive. „And it seems a fair conclusion that if the British don’t have a telephone in Tonga, it seems unlikey that (other resi- dents) would.“ WHEN THE „COUNT“ was confronted with the devel- oping credibility gap, he conceded his appointment is only „honorary“ and „provisional.“ Karganovic, whose other claim to fame is his past presi- dency of the defunct Chicago Chapter of the Committee to End Pay Toilets in America, said that after he added a Ton- gan stamp to his stamp collection he wrote officials of the kingdom asking to represent them in Chicago. He said he received a reply in October and a formal appli- cation is on its way. For those who take him seriously and plan to show up at 6 p.m. Sunday, the „count“ a graduate student at the Univer- sity of Chicago, promises „a very entertaining evening. It’s not going to be a drab buffet.“

 15. Evo pročitah i onaj tekst iz novina iz 1973. godine. Tekst je fakat afirmativan. Neki student pravio žurku i na pozivnicama se potpisao kao diplomata nekog ostrva na kome nema ni telefona niti aerodroma. Žive neki izolovani ljudi koje boli Qrac za ostatak svijeta. Taj student je Karganović… učestvovao je i u kampanji za ukidanje plaćanja toaleta po SAD. Najobičnija hipajderska sprdnja.

  I sad neki levati iskopaše taj tekst i izgradiše čitavu pljuvačku teoriju…

 16. „Ja kreten skonto da je u pitanju Togo a ono neka Tonga u 3 lijepe PM.„

  преиспитај ти још штошта. ко зна шта си ти све криво сконто.

  „Na ovom nekom blogu gdje se opisuje navodna seksualna orijentacija nije slika Karganovića.„

  јесте.

  „Karganović nema ni biografiju na netu.„

  има.

  „…1985.-1991. Preduzeće za prodaju kafe „Tandem“
  Funkcija: vlasnik/rukovodilac
  Dužnosti: Veleprodaja kafe. Marketing kafe u zrnu na širem
  gradskom području San Dijega, Los Angelesa. Uvoz
  proizvoda od kafe iz Meksika i zemalja Južne Amerike.„

  ајде још коју паметну, мештре..

 17. Веља Сикирица, 04.07.2014. 14:46:40

  U toj biografiji nema ni godine rođenja. Osporena je od strane tužilaštva. Što bolan nisi iskopiro i ostale navode iz tog njegovog civija? Nije toliko loše… nema ništa o grofovskom porijeklu 🙂

  Koliko vidim mi smo preko ovih para finansirali odbranu naših u Hagu.

 18. Evo šta je 12.maja 2014.g na sajtu dijaspora.wordpress.com o mešetarenju Predraga Čeranića pisao čitalac Uros, koji prenosi pisanje Ćućun M. Ako se pod tim imenom potpisuje Ćućun Mladen, sin nekog sveštenika sa Lauša, Čeranićev bivši načelnik odjeljenja za tajno praćenje, onda sam sasvim siguran da taj tip ne zna ni da napiše dvije složene rečenice koje bi povezane mogle imati nekog smisla, već mu je to mogao pomagati i pisati Radovan Grajić koji je mnogo vispreniji i oštroumniji od Ćućuna:

  https://dijaspora.wordpress.com/2014/05/04/%D0%BD%D0%B0%D1%83%D1%87%D0%BD%D0%B8-%D1%81%D0%BA%D1%83%D0%BF-%D0%BE-%D0%BE%D0%B1%D0%BE%D1%98%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%BC-%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%BE%D0%BB%D1%83%D1%86%D0%B8%D1%98%D0%B0%D0%BC%D0%B0/#comments

  https://dijaspora.wordpress.com/2014/05/04/научни-скуп-о-обојеним-револуцијама/#comments

  Uros, on Mai 12, 2014 at 3:39 nachmittags said:

  Kad se bolje pogleda, taj Predrag Ceranic je sve, ali samo nije nikakav srpski patriota, pogledaj detaljnije:

  http://www.nezavisne.com/forum/index.php?topic=1939.2370

  http://www.fakti.org/srpski-duh/srpska/srpska-mora-imati-vlast-i-policiju-sposobne-da-kontrolisu-javni-prostor

  Ćućun M.

  Da malo pojasnim svoj prethodni komentar, koji se ni u kom slučaju ne odnosi ni na koga drugog učesnika, izuzev na Predraga ĆERANIĆA, na skupu održanom u Banjoj Luci 26.aprila 2014. na Akademiji nauka Republike srpske pod pokroviteljstvom predsednika Republike Milorada Dodika. Ćeranićeva “dela” i prošlost najbolje govore da se “Biljanin prvi obavještajac” nikako i ni po čemu ne uklapa među ostale organizatore i učesnike banjalučkog skupa na temu “Zaštite Republike Srpske od “obojene revolucije”” :

  Izuzetno poštujem gospodina Aleksandra Pavića zbog stavova koje iznosi u svojim napisima na više patriotskih (prosrpskih) sajtova. Kako sam čuo da je g. Pavić u vreme predsednikovanja Biljane Plavšić bio njen savetnik, onda je svakako trebalo i da dobro poznaje “Biljaninog prvog obavještajca” Ćeranića njegovu neskrivenu inklinaciju i doušnički odnos prema CIA. Zato i mislim da na tom okruglom stolu u Banjoj Luci svojim autoritetom ni Pavić, ni Karganović, ni Dž. Galijašević nije trebalo da svoj ugled dokazanih objektivnih politički mislećih ljudi stave na kocku i založe ga za sumnjivi “kredibilitet” dobrano kompromitovanog i providnog američkog špijuna Predraga Ćeranića. Nikoga ne bi trebalo da čudi što se Predrag Ćeranić (nakon što ga je Miroslav Lajcak – svakako uz saglasnost CIA-e “ekskomunicirao” – izbacio iz OSA BiH) posle toga osvetnički oglašavao u mnogim domaćim i stranim novinama i elektronskim medijima. Valjda se zbog onoga, što je do tada činio za strane interese i NVO Transparency International (a time i svoj mali sebični izdajnički interes) smatrao “dovoljno njihovim” da se može, odnosno zbog svojih “zasluga” – za njihove interese, tačnije svoje zlehude sudbine dvostrukog špijuna) žaliti i svedočiti pred stranim državnim organima kakav je američki Senat.

  Tako se u intervjuu koji je dao sarajevskoj Slobodnoj Bosni broj 603 od 5.juna 2008.g.,poneo poput prevarene šiparice i “zapretio” kako je “spreman pred američkim Senatom svedočiti o “najvećem neuspehu CIA u BiH” u hvatanju haških optuženika Karadžića i Mladića. U tom intervjuu u Slobodnoj Bosni hvalio se da je “sa najboljim operativcima OBS RS “pronašao i spasio sofisticiranu komunikacionu opremu američkih (CIA) agenata (koje im je otelo Karadžićevo obezbedjenje) da ne padne u ruke ruskih obaveštajaca na Palama kod Sarajeva”. U znak zahvalnosti za pomoć u vraćanju te komunikacione opreme, CIA je Operativnoj upravi Obavještajno bezbjednosne službe Rebublike Srpske poklonila jedan crni “mercedes” koji je vozio Ćeranićev vozač i prevodilac LEKOVIĆ Ljubinko, zvani “Leka” pravnik iz mesta Srbac kod Banjaluke, poreklom Crnogorac.

  Naravno, sam Ćeranić najbolje znao kakve je izvještaje o pomenutoj dvojici najtraženijih Srba dostavljao svojim “nadležnim vezama” iz Lenglija. Zato je (nakon što je Lajčakovom odlukom izbačen iz OSA BiH) u više glasila na području Republike Srpske i Srbije u svojim izjavama i isticao “da su oni (Amerikanci) dobro znali gde su boravili i kuda su se kretali haški optuženici Karadžić” i Mladić, ali da nisu “želeli da ih uhapse”.

  Kako je Predrag Ćeranić znao šta Amerikanci (CIA) znaju? Jednostavno, on je znao o čemu ih je obaveštavao i kakve im je podatke i izveštaje lično dostavljao! U cilju traženja boravišta pomenute dvojice i po zadacima CIA-e Ćeranić je putovao i u Ostrog i u Svetu Goru u Grčku (u Grčku je putovao sa Stojanom Župljaninom, nekadašnjim načelnikom Centra službi bezbjedosti u Banjoj Luci, a sada haškim zatvorenikom. O čemu drugom bi, inače, ovaj bivši UDBIN saradnik “Slavuj” i mogao svedočiti pred nekom komisijom američkog Senata?

  Nakon što je zbog (po drugi put) novčane pronevere veće svote novca iz tzv. “kase za specijalne namene” OBS RS, Ćeranić 2001.godine smenjen sa mesta načelnika Operativne uprave Obavještajno bezbjednosne službe Republike Srpske i upučen na nižu dužnost običnog operativca u Centar OBS RS u Bijeljini. Leković je u disciplinskom postupku naredbom direktora OBS RS trajno izbačen iz tajne službe Republike Srpske zato što je prilikom primipredaje tog crnog “mercedesa” pobegao iz dvorišta sedišta OBS RS u Banjaluci i vratio auto tek sutradan (pošto je pre primopredaje “morao nešto da izvadi” iz tog CIA “mercedesa” u bazi SFOR-a u banjalučkom predgrađu Ramićima , tj sličnu komunikacionu i prislušnu opremu kakvu su imali ubijeni američki agenti na Palama). Leković se kao pravni savetnik zaposlio u Transparency International BiH kojim je rukovodio Boris Divjaka, a “odužio” se svom bivšem šefu Ćeranić Predragu i zaposlio ga u timu plaćenih istraživača NVO Transparency Internationala, kojima je lično rukovodio Boris Divjak.

  Kada je zbog više ucena pojedinih biznismena sa područja Republike Srpske o kojima je pisala banjalučka i sarajevska štampa, Leković izbačen iz NVO Transparency International BiH. Uhljebljenje je našao u Hidrocentrali Bočac kod Banjaluke, gde ga je kao pravnika zaposlio Nedeljko KESIĆ, nekadašnji načelnik Centra službe državne bezbjednosti Banjaluka i član Glavnog odbora vladajuće Srpske demokratske stranke za vreme predsednikovanja Radovana Karadžića tom strankom i RS-om.

  Predrag Ćeranić je sada profesor na Banjaluka koledžu i da ironija bude veća, upravo Milorad Dodik je otvorio taj okrugli sto kome je predsedavao Ćeranić na Akademiji nauka Republike Srpske u Banjaluci, čiji su učesnici (pa i Predrag Ćeranić koji je bio u timu Borisa Divjaka i njegove NVO Transparency International sa sedištem u Berlinu i pre nekoliko godina vredno radio na prikupljanju optužbi upravo protiv predsednika SNSD i tadašnjeg premijera RS Milorada Dodika) 26.aprila 2014. godine doneli deklaraciju pod nazivom: “PREDLOG MERA ZA ZAŠTITU REPUBLIKE SRPSKE OD “OBOJENE REVOLUCIJE”.

  Šta zajedničko ima ovaj Predrag Ćeranić sa ostalim učesnicima pomenutog skupa u Banjoj Luci, neka prosude sami čitaoci – svakako nista?. Njegova prošlost i “dela” svedoče o kakvom se tu opskurnom liku radi. Zar činjenica da je u američkom listu “The New York Times” u broju od 14.decembra 1997. optužio Radovana Karadžića da je “pokušao nabaviti nepostojeću mini nuklearnu bombu napravljenu na bazi crvene žive”, ne govori do koje mere je ovaj doušnik CIA-e “brinuo” o interesima srpskog naroda i Republike Srpske?:

  http://sci.tech-archive.net/Archive/sci.chem/2006-08/msg00033.html

 19. Даничићу, ако ти је сво српство стало у тај попишани Емирград, онда га можемо слободно угасити. Немој да пљујеш по Србији, то је земља жртва, жртвована је од свих за све друге, земља која је искрварила у Великом рату. Зар неко мисли попут она два морона Додик&Кустурице да је само Гаврилов пуцањ донио некоме слободу?
  Какву нам је слободу донио, када они не смију да приђу мјесту са ког је Гаврило пуцао? Нема слободе, зашто варају народ и праве себи промоцију на туђим костима и огромним жртвама српског народа?

 20. dragoslav-,-račić, 03.07.2014. 13:22:37

  “oroze
  Ovo ne komentarišeš!
  Bitna ti je biciklistička trka, džukelo jedna dokurčeva!“

  Марш у три пизде материне, кретену. Давно сам ја рекао своје мишљење о Каргановићу и сличним говнима.
  Коњино неотесана!

  Ево мог коментара:
  ——————————————-
  Симо П. Ороз, 16.03.2014. 08:56:18 [108475]
  Веља Сикирица, 14.03.2014. 13:23:53

  “чак ни симо није сигуран треба ли загњурити у говна, или оклијевати, па купује вријеме лупетајући. лако је било зенгу бранити.. “

  Каргановић се ништа не разликује од гована типа Срђе Трифковића, Обрада Кесића и остале мраке која се намјестила на Западу, ужива благодети Запада, а србоазијатима продаје причу о пропасти Запада.

  Курцоглави србоазијати, као изузетно интелигентна подврста Срба, хистерише на Каргановићеве теорије, али свршава када им те исте теорије публикује Срђа Трифковић.

  Према томе, ја о њима имам јасан став као што сам имао и јасан став о харанги коју је спроведена против Зорана Новаковића.
  ——————————————
  Ово мижеш наћи на: http://www.frontal.rs/index.php?option=btg_novosti&idnovost=41857

 21. LICE MJERI A LICE I NEMA

  LIcemjerstvo je, recimo, to što je Slavko Jovičić, koji se kleo da nikad neće ući u politiku, danas uzdanica SNSD-a.

  LIcemjerstvo je to što Pantelija Ćurguz još uvijek (trebalo bi) da predstavlja sve borce VRS a on je, sve vrijeme mandata, štitio interese SNSD-a. I sada je za to nagrađen.

  Licemjerje ili hipokrizija je čin kojim se osuđuje ili poziva na osuđivanje drugoga dok je kritičar i sam kriv za ono za što osuđuje drugoga. Većina režimlija, režlija i ujedAalija na Frontalu su ljudi iz staklenke koji ptatu primaju od novca poreskih obaveznika.

  Licemjerje je to što su na ovom rijetko slobodnom info-portalu prisutne sve Dodikove medijske silesije: Pero Simić, Rajko Vasić, Biljana Bokić, Mirjana Kusmuk, Goran Maunaga… i što pokušavajutu ukušiti svaku antirežimsku misao.

  A to što ti, poštovani-nepoštovani pišeš kako ja komentarišem u radnom vremenu, e to već nije licemjerstvo, to je – glupost. Jesi li ikad čuo za GO???

  Takođe lijepo molim redakciju da objavi moju platnu listu, dostavio sam je, obećao sam da ću to uraditi, i čikam poštovanog-nepoštovanog „tri nika nigdje lika“ da učini isto.

  Ako muško jeste!!!

 22. Не знам да ли су дотични лицемери,попут тебе,јер ми ниједан није спомињао породицу на непристојан начин и затирао семе док је истовремено тврдио да су његови ставови објективни,а примао плату од стране једне пратије.Додуше,ти то зарадиш,ти си професионалац.Баш.

  Имам ја и лице и образ,за разлику од тебе.

  Ја,такође,нисам никан ни био у „стакленику“ нити имам платну листу да је покажем.Нисам је ни од тебе тражио,то сам показујеш.Заболе ме…

  Замисли,браниш демократију тиме што би забранио оним који су на власти да се обраћају.Давно сам ја рекао да сте ви сви иста го*на,још гори би били кад би дошли до неких функција.

  Дакле,понављам,ја не кривим тебе што радиш то што радиш,само немој ми о објективности док те плаћају да будеш „објективан“.

  Па синак,не траје ГО по 3 месеца,нисмо ми сви сисали весла.Немој уз лицемерје да додамо и лажљивост,не треба ти то.И нема везе,то је у опису посла,али авај,немој о објектиности и неутралности.

 23. И лако ћеш бити опет објективан…наведеш тог удбаша из владајућих,па кажеш: „И мој шеф је удбаш“.Јест да ћеш морати више навести колега него других,али то је цена објективности којој тежиш.

  Па онда кренеш са ратним профитерима.Па са приватизацијама.

  Само да биологија одради свој посао…

 24. Kome nešto može da zamjeri Dragan Čavić? Njegove izjave nisu svi zaboravili. Puno se hvalio kako je Vlada RS učinila šta je god mogla da ostvari punu saradnju sa Hagom. Evo šta su Pedi Ešdaun i Dragan Čavić (kako je preneo beogradski Glas Javnosti) 29.06.2004. godine izjavili za Hrvatsku televiziju o dostignutom stepenu saradnje Republike Srpske sa Hagom:

  http://arhiva.glas-javnosti.rs/arhiva/2004/06/29/srpski/B04062804.shtml

  Pedi Ešdaun i Dragan Čavić o saradnji RS sa Hagom
  Tragično ili pohvalno?

  ZAGREB (Srna) – Visoki predstavnik za Bih Pedi Ešdaun smatra da je za pohvalu to što je Republika Srpska (RS) pristala na zajedničku vojnu komandu, jer je državna komanda nad vojskom uslov koji BiH mora da ispuni da bi se mogla da se pridruži programu NATO Partnerstvo za mir, ali da je „tragično što RS i dalje odbija da sarađuje sa Haškim tribunalom“.

  Ešdaun je pohvalio RS što je, kako je rekao, ispunila skoro sve uslove „zahvaljujući napornom radu Srba“, pristajući na zajedničku komandu, „što nije bilo lako“. Odbijanje RS na saradnju sa Hagom, dodao je Ešdaun, sigurno će onemogućiti pridruživanje BiH Partnerstvu za mir, osim ako u narednih sedam dana ne dođe do „dramatičnog preokreta“.
  Foto

  Pedi Ešdaun

  Na pitanje Hrvatske televizije zašto i on, kao visoki predstavnik, odnosno guverner BiH ne učestvuje na samitu NATO-a i Istanbulu, Ešdaun je rekao da on nije guverner u BiH, mada ga neki tako zovu, i da ne pripada vlasti BiH pa da zato „ne bi bilo primereno da ide u Istanbul“.

  On je rekao da su njegova ovlašćenja u BiH ograničena Dejtonom samo kao „simbol odlučnosti međunarodne zajednice da BiH uđe u Evropu i NATO i da ima mirnu budućnost“. Na pitanje zašto SFOR još nije uhapsio Radovana Karadžića, on je objasnio da se ranije „čekala prilika“, a da se u poslednje dve godine „širi taktika“ i napada cela mreža pomoći optuženim za ratne zločine.

  S druge strane, predsednik RS Dragan Čavić rekao je da je RS u poslednju godinu i po na polju saradnje s Haškim tribunalom učinila više nego sve njene prethodne vlade i institucije zajedno. Čavić je novinarima u Banjaluci rekao da RS neće biti glavni krivac ukoliko BiH ne uđe u Partnerstvo za mir, ističući da „kvalifikacija ne saradnje sa Haškim tribunalom nije u potpunosti tačna“, što se, prema njegovim riječima, može videti kroz snažan operativni rad MUP-a na otkrivanju i lišavanju slobode optuženih.

  On je naveo da ne vidi razlog zbog kojeg bi se govorilo o sankcijama i stvarala loša atmosfera u trenutku kada su mnoge stvari učinjene. – Svako sankcionisanje bilo bi kontraproduktivno – rekao je Čavić i dodao da sankcije ne podstiču hrabrost ljudi da se suoče sa realnošću i stvarnim problemima. – Ono što svima treba da bude jasno jeste činjenica da ne postoji cijena bilo čega kojom bi RS bila sredstvo plaćanja – rekao je Čavić.

 25. Штета коју нам је г. Чавић нанио у погледу овог питања је немјерљива тако да мислим да би било лијепо да не коментарише ову тему, штету која нам је причињена и сл.
  Од г. Чавића нам је потребно да се јавно, јасно и гласно ОГРАДИ од Извјештаја.

  Г. Каргановић и његова оганизација су једини нешто урадили на овом питању. Истрага ће да покаже да ли је било неправилности.

  Много више новца нам је потребно за истраживање дешавања у Сребреници и генерално злочина над Србима у посљедњем рату. Или ћемо опет да се бавимо тиме са 7, 8 деценија закашњења. Нажалост, нисмо ни свјесни колику тек штету својим неодговорним односом према овом питању можемо да очекујемо у наредном периоду.

 26. Највећу штету су начинили Додик и овај кловн Каргановић, за њихове потребе пребачени су милион и по марака, а резултат нула? Ко је ту одговоран? Обојица треба да иду на робију, јер су таквим нечињењем, уствари потпомогли бошњачку хајку о страдању само Бошњака муслимана на том подручју!

  Нема тих пара ни те реторике којом би се сад очигледно добро упакована лаж и пропаганда која је пустила коријене у свијету, демантовала. То је глупост сад чинити, када је воз прошао, захваљујући том истом Додику који је једном јасно изговорио да је „ту био геноцид над муслиманима“?
  Умјесто пишања уз вјетар, сад кад је створена та фамозна прича, требала се стварати стварна слика о страдалим Србима тог дијела Подриња!

  Могло се бар избалансирати, подићи на неки значајнији ниво страдалнике са наше српске стране, преживјеле из тих покоља, поставити на значајна мјеста, а исто тако свим средствима се посветити српским жртвама Сребренице. За муслиманске има ко се већ брине, то су разне фондације, они ту мотају милионе разних донација, док код наших нико ништа не чини, ни марка се не улаже, само се вребају неки политички поени, преко својих политичких полтрона.
  Тако се постављају на чело скупштина људи који су бјежали у рату у Србију, а сада преко СНСД-а владају над овим Србима који су ту остали током рата, гинули и бранили своју земљу!

  Срамота је све ово што је СНСД-е урадио, поготово ова ругоба око давања пара, том преваранту Каргановичу!

 27. @Karabaja, 04.07.2014. 22:30:34 [121190]

  LICE MJERI A LICE I NEMA

  „LIcemjerstvo je, recimo, to što je Slavko Jovičić, koji se kleo da nikad neće ući u politiku, danas uzdanica SNSD-a…“

  Listajući forum NN, na temi o obavještajnim službama, naiđoh na jedan zanimljiv post o članku pokojnog Petra Bokuna, poznatog srpskog neuropsihijatra, koji je pisao zamiljive kolumne u beogradskom dnevnom listu „POLITIKA“. Član foruma NN „CICERON“ je u Bokunovom članku pronašao objašnjenje zbog čega je nekadašnji Karadžićev pratilac, a zatim tarčinski sužanj, pa radnik RDB SR (Resora državne bezbjednosti RS) i konačno član poslaničke grupe SNSD u Parlamentarnoj skupštini BiH pomogao svom kumu FIŠO NEZIRU da ne završi u Hagu, kako je da je bilo pravde od Boga trebalo da se i dogodi sa Jovičićevim tarčinskim isljednikom i dželatom i kumom FIŠO Nezirom.:

  http://www.nezavisne.com/forum/index.php?topic=1939.720

  ciceron
  Redovni član

  Odg: Obavještajne službe, politika i kriminal
  « Odgovor #729 poslato: 14. 10. 2010. 09:32 »

  Juce procitah zanimljiv clanak u beogradskoj Politici, koji je napisao Petar Bokun, koji objasnjava jedan davni post na ovom forumu, u kome se pominje odnos izmedju dzelata i zrtve – izmedju tarcinskog zatvorenika Slavka Jovicica – Slavuja i njegovog tarcinskog tamnicara i istrazitelja Fiše Nezira, predratnih sarajevskih kumova…:

  http://www.politika.rs/rubrike/Pogledi-sa-strane/Stokholmski-sindrom.sr.html

  Петар Бокун
  Стокхолмски синдром

  Као да у злостављаном не остаје људског достојанства, вере у идеале, чији порази су га довели у подређени положај

  Многима се догодило да их пас изнервира и у бесу га шутну ногом. Он зацвили али након неког времена дође, умиљава се и лиже баш ону ногу која га је ударила. Сличну појаву уочили су психијатри код жртава изложених екстремном мучењу, обесправљености у логорима и изложености терору. Жртва почиње оправдавати мучитеља, почиње га гледати снисходљиво и с уважавањем тог нељудског односа. Појава је забележена у концентрационим логорима и зовемо је ,,стокхолмски синдром”. Као да у злостављаном не остаје људског достојанства, вере у идеале, чији порази су га довели у подређени положај. Појава је уочена и код поражених већих популационих група.

  Душа је остала небрањени део човека и савремени ратови се воде управо за душе. Нису случајно психијатри стали у одбрану угрожених на балканској ветрометини. Некад та борба иде преко медија, суптилним методима се подвлачи под кожу и неприметно постаје део наших ставова. Срби су усвојили термин из немачког генералштабног речника „Sturm und Drang”, који су неоусташе, кригскамаради, превели као „Бљесак” и „Олуја”, назвавши их по природним непогодама. У говору, без наводника, испада да су Срби отишли због невремена а не промишљене геноцидне акције. Срби их користе као да су њихови изрази, а коштали су их библијског егзодуса. Незгодно је кад институције државе некритички прихватају противничке пропагандне материјале, у којима су њени грађани проскрибирани. И то мирише на „стокхолмски синдром”.

  Од усвајања речи до усвајања идеологије – пола је корака. Заслуга за то лежи у менталитету који је још Јован Цвијић описао као „рајински”, а обележен је подложношћу, прецењивањем непријатеља (Турака), улагивањем, сервилношћу.

  Неопходно је ствари и појаве називати правим именом, онако како то захтева сопствени језик. За језик је Шелинг рекао да је домовина нације. Одатле толика потреба новокомпонованих нација на Балкану да измишљају нове језике.

  ,,Стокхолмски синдром” је веома непожељна особина; престаје с престанком околности које су га изазвале, људи га се веома стиде, чак и у стручној литератури има мало радова о њему. У психотичном облику појављује се као индукована психоза, где индуктор, као јача личност, у потпуности подређује индукованог, обично интелектуално слабијег. Продати душу ђаволу тема је Гетеовог „Фауста”, који популарност захваљује и теми коју описује.

  Није добро кад се олако препуштање страним утицајима лоцира на она места која одлучују о другим људима. То доводи до угрожавања идентитета, особина које су нам потребне да бисмо се осећали сигурни, самопоуздани, самосвојни.

  Сваки човек мора настојати да сачува део сопства, препознатљивости, и не би смео поклекнути под теретом тренутних невоља. Недавни порази су нас пољуљали, али, на срећу, остало је још доста каменова крајпуташа који нам указују на прави пут: наше славе, ћирилица, светосавље, лепота жена и памет мушкараца. Исто тако у својој племенитости и доброти не треба пренебрегнути да непријатељ увек вреба, да нам као кобац с трпезе поткрада час Теслу, час манастире, час територије.

  ,,Стокхолмски синдром” је метода која служи одливу душа и од припадника једне групе ствара љутог противника и негатора свих вредности којима се претходно поносио. Војсковође су увек знале да више вреди један преобраћени непријатељ него десетине сопствених војника. Конвертити се регрутују из интелектуално просечних и већи су фанатици од „обичних” припадника нове групе. Као да својим понашањем желе да забораве и пониште претходно опредељење. Знам како се ,,стокхолмски синдром” може спречити, но било би превише за један новински текст…
  Петар Бокун
  објављено: 12.10.2010.

  citati ranijih postova o dzelatu i zrtvi i neprekinutom kumstvu Jovicica i Fiše Nezira:

  poslato: 26. 04. 2010. 05:08
  Započeo Sunny day, Poruka hatinac

  Citat: edmondcas 24. 04. 2010. 10:16

  Poslaniku zajednickog Parlamenta, Slavku Jovicicu, „Slavuju“ isljednik u „hotelu za Srbe“ koji je u Tarcinu osnovao i posjecivao bosanski ajatolah, Alija Izetbegovic, bio je predratni radnik SDB, FISO NEZIR, koji je Jovicica „na islamskom pansionu“ drzao oko tri i po godine.

  A kako i ne bi, kad jedna nasa poslovica kaze – „kum nije dugme“ (ne znam bas da li ovo vazi i za BH muslimane?).

  Naime, Slavko Jovicic i Fišo Nezir su predratni kumovi. Ne znam bas tacno koje kategorije je bilo to kumstvo, ali po njihovom troipogodisnjem druzenju u Silosu u Tarcinu, neosporno je da se radilo o veoma cvrstoj, prijateljskoj vezi ove dvojice – bas kako to i prilici pravim kumovima, dok je Fišo Nezir tako zarko zelio da mu upravo Jovicic „uljepšava“ njegove istraziteljske dane, koje je kao pripadnik AID-a provodio u Tarcinu.

  Nakon zavrsetka rata i formiranja OSA, kao dokazani mucitelj Srba iz Tarcina, Fišo Nezir je uletio u sam vrh, zajednicke obavjestajno bezbjednosne sluzbe Hrvata i Muslimana – FOSS-a, jer je imao „sjajne“ reference iz tog, najpoznatijeg Izetbegovicevog ratnog logora za Srbe, tako da je kao provjereni SDA kadar u novoj sluzbi dostigao do nivoa Izvrsnog direktora, drugog covjeka FOSS-a.

  Posto je u Tarcinu „na odgovarajuci nacin tretrirano“ puno Srba, koji su po zlu poznavali AID-istrazitelja F. Nezira, na insistiranje, tzv. „medjunarodnih“ faktora koji su uveliko gradili zajednicku muslimansko-srpsko-hrvatsku obavjestajno bezbejednosnu sluzbu, zbog sumnji da je tokom ratnog perioda pocinio puno zlodjela i torture zatvorenika, F. Nezir je jedno vrijeme bio suspendovan i na kraju izbacen iz te sluzbe.

  Kako Srbi izgleda više od muslimana drze do citirane narodne poslovice o kumu i dugmetu, Slavko Jovicic, „Slavuj“ je dokazao sta znaci kumstvo kod Srba, pa je Fišin „nestašluk“ i grijehe oprostio predratnom kumu, muslimanu i više od toga – izdejstvovao je za svog tarcinskog kuma dokument od Pravosudja RS da je zapravo Nezir u Tarcinu bio neki milosrdni andjeo i dobrotvor – kao recimo NATO i Amerikanci prema Srbima u RS, RSK i narocito prilikom bombardovanja Srbije.

  Ta potvrda srpskog pravosudja koju je nabavio kum kumu je znacila i da su Neziru Fiši za zlocine oprastili i RS i ostali muceni i prebijani Srbi u Tarcinu (mada ih niko nije ni pitao kada se pisao taj srpski „certifikat“ u ministarstvu Pravde RS za mucitelja Nezira Fišu), tako je bivsi predratni radnik SDB BiH, zlocinac iz Izetbegovicevog logora ponovo postao podoban i po volji i zvanicnih Srba i tzv. MZ i ponovo postao kadar u OSA, sa kojim je trebalo racunati.

  Sada, da li je medju kumovima sem „iskrenog“ kumstva i prijateljstva izgradjen poslije rata i neki „poslovni“ odnos, odnosno utanacen i realizovan finansijski aranzman kako bi se dobila i napisala zahvalnost utamnicenih Srba iz Silosa za „dobrocinitelja“ F. Nezira – to je poznato samo Slavku Jovicicu – „SLAVUJU“ i tarcinskom istrazitelju Fiši Neziru.

 28. Evo jedan primer. Ja sam zadnjih recimo 16 godina potrosio nesto vise od 100’000 evra MOJIH para za istrage o istini o Srebrenici. To ukljucuje i sva putovanja, nocenja, ishranu, dokumenta itd. U tom vremenskom perijodu i sa tim parama sam uspeo da otkrijem prakticno svaki detalj srebrenicke prevare. Sa recimo 50’000 dodatnih evra bi uspeo da napravim cudo od filma o istini o Srebrenici i jednu opsirniju internet prezentaciju. Vlada Republike Srpske bi mogla znaci za nekih 150’000 Evra da zavrsi celu pricu o istini o Srebrenici, a ne za nekoliko milijona konvertibilnih maraka!

  Александар Дорин!

 29. Zaboravih pomenuti da je poslanik SNSD u Parlamentarnoj skupštini BiH Slavko Lovičić zv. SLAVUJ član komisije za kontrolu službi bezbjednosti i utoliko je veći njegov grijeh prema logorašima „Silosa“ što je pomogao da se za počinjeni ratni zločin amnestira njegov istražitelj FIŠO NEZIR, a s druge strane, sramota je što taj isti Jovičić nije ništa preduzeo ni po pitanju rasvjetljavanja ubistva radnika Terenske kancelarije Sarajevo PREDRAGA MIKIĆA i to ubistvo do dan danas nije rasvijetljeno.

  U javnosti je proturena priča da je „Mikić Predrag pozajmljivao novac od lihvara koji nije vraćao, te da je to razlog što su ga pretukli u centru Sarajeva, odakle je prevezen u KBC „Koševo“, gdje je umro ne dolazeći svijesti. Da bi nekako zabašurili taj slučaj, rukovodstvo OSA-e je u Terensku kancelariju primilo na posao Predragovog sina.

  Međutim, istina o ovom slučaju je mnogo zamršenija.:

  http://www.nezavisne.com/forum/index.php?topic=1939.720

  pritoka92
  Punopravni član
  *

  Odg: Obavještajne službe, politika i kriminal
  « Odgovor #722 poslato: 10. 10. 2010. 09:04 »

  Citat: zanzibar 04. 09. 2010. 08:47

  Prije nekoliko dana u Sarajevu je ubijen Mikić Predrag, operativac OSA, Terenskog ureda Sarajevo, a izvršilac nije pronađen. OSA o tome javnosti nije saopštila ni riječ. Sumnja se da ga je ubio registrovani saradnik Obavještajno bezbjednosne službe kojeg Terenski ured Sarajevo koristi po problematici na suzbijanju terorizma.

  Opravdano se moze postaviti pitanje, s obzirom da je Mikic Predrag nekome smetao, da taj saradnik OSA sa malim zakašnjenjem nije nagrađen „ukradenim“ BMV-om. „Nestanak“ tog terenskog vozila za TU Sarajevo OSA BIH i nije neka velika šteta, jer imaju još jedno terensko vozilo, ali bi građani BIH trebalo da se opravdano pitaju – zar nije proslo vrijeme sarajevskih ulicnih egzekucija koje su naredjivali i izvrsavali Asim Dautbasic, Bakir Alispahic i Kemal Ademovic i slični satrapi, koji su „zarad viših ciljeva“ islamske nomenklature vlasti ubijali vlastite radnike ili građane koji su zasmetali na bilo koji način neformalnom, ali stvarnom šefu BH bezbjednosnih službi (i paralenih) Bakiru Izetbegoviću i „bezbjednosnom komitetu“ SDA koje čine novopečeni doktor obavještajnih službi Bakir Alispahić i njegovi ratni nadređeni „drugovi“ i pojedini bivši generali ABIH, koji su svi „đuture“ odavno trebalo da budu dugoročni stanovnici Sheveningena zbog ratnih zločina u kojima su učestvovali.

  Evo šta u jednom od svojih redovnih izvještaja o slučaju svirepog i brutalnog ubistva službenika Terenskog ureda OSA iz Sarajeva pise Policijska misija EU u BIH (EUPMBUH):

  European Union Police Mission in B&H

  6 Sep 2010 … Who is covering up the case of OSA official who was beaten to death several weeks … Agency (OSA) officer Predrag Mikic (52) from Sarajevo, …
  http://www.eupmbih.eu/Detail.aspx?ID=1497&TabID=5 – Archiv

  http://www.eupmbih.eu/Detail.aspx?ID=1497&TabID=5

  Who is covering up the case of OSA official who was beaten to death several weeks ago?
  Vecernji list pg. 8 – All relevant institutions are trying to cover up the case of BiH Intelligence-Security Agency (OSA) officer Predrag Mikic (52) from Sarajevo, who was beaten to death by unknown persons in Sarajevo’s settlement Novo Sarajevo several weeks ago.
  It is concerning, writes the daily, that the perpetrators of this criminal act are walking around freely, while the police are still “searching” after information. However, people who are familiar with the case claim that the silence has its background as well, since “no one cares about a death case that can be considered as a murder of a State level official in a public place.”

  Ko pokriva slučaj službenika OSA koji je tučen do smrti nekoliko prije nekoliko nedjelja?
  Večernji list, strana 8 – Sve relevantne institucije pokušavaju pokriti slučaj službenika BH obavještajno bezbjednosne agencije (OSA) Predraga MIKIĆA (52) iz Sarajeva koji je na podruČju Novog Sarajeva tučen do smrti od strane nepoznatih osoba nekoliko nedjelja prije.

  Smatra se, piše ovaj sarajevski dnevnik da se izvršioci ovog kriminalnog akta bez bojazni i slobodno kreću po Sarajevu, dok policija još uvijek „prikuplja“ informacije. Van svake sumnje je, kažu ljudi koji su upoznati sa tim slučajem da je medijska tišina, koja pokriva pozadinu slučaja dirigovana od strane vlasti , „i zato niko ne želi da se taj slučaj ubistva“ agenta ove državne agencije, koji je ubijen na javnom mjestu riješi i javnosti prezentuju stvarne činjenice“.

Оставите одговор