Кардинал Винко Пуљић: Не губимо вјеру, сад нам највише треба

У сусрет католичком Божићу, преносимо интервју који је са кардиналом Винком Пуљићем обавио Цропортал.ба. Особа која се од самих почетака несретних превирања у бившој Југославији, најгласније залагала за правду и једнакоправност сва три народа, а измеђуосталих и за једнакоправност Хрвата у БиХ, јесте Узорити кардинал Винко Пуљић. Прошавши калварију заједно са својим народом који доживљавава […]

уторак, децембар 20, 2011 / 14:00

У сусрет католичком Божићу, преносимо интервју који је са кардиналом Винком Пуљићем обавио Цропортал.ба.

Особа која се од самих почетака несретних превирања у бившој Југославији, најгласније залагала за правду и једнакоправност сва три народа, а измеђуосталих и за једнакоправност Хрвата у БиХ, јесте Узорити кардинал Винко Пуљић. Прошавши калварију заједно са својим народом који доживљавава своје гетсеманске тренутке, кардинал Узорити Пуљић нам је дао интервиеw и Божићну честитику нашим читатељима.

Молим Вас да опишете какво је тренутно стање, права и положај Хрвата католика у БиХ?

Од самог потписивања дејтонског споразума Хрвати у БиХ су постали у неравноправном положају, као конститутиван народ. У даљњем провођењу мировног споразума било је на штету Хрвата. Сада смо посебно у неравноправном положају, јер Споразум проглашавају Уставом, те тиме не можемо бити једнакоправни полтички субјект као друга два народа у БиХ. То се посебно одражава код избора да нам други изаберу представнике, или изабрани не могу равноправно преузети структуру власти, јер међународни представници имају свој начин демократских начела. Посебно се то очитује код административних послова, подјеле средстава и потпора развоја, те тражења запсолења.

Како се борити против таквих неправди?

У првом реду хрватски представници у БиХ морају бити сложнији и јаснији у ставовима за хрватски народ. Не смију особни интереси бити јачи од народа којег заступају. Надаље, Хрватска држава као потписница Даyтонског споразума је до сада заказала да ефикасно заузме став заштите једнаких права. Уједно и грађани Хрватског народа из БиХ морају бити заузетији и сви извадити документе у БиХ те изаћи на изборе како би показали заузетост око борбе за једнка права.

Какав је положај Хрвата у Сарајеву и средишњој Босни?

Сви у БиХ проживљавамо тешке кушње стабилности и будућности. А Хрвати у Сарајеву су напуштени и од својих, а други нас неће као своје грађане, те смо ничији. Али ту смо и остат ћемо ту и бити оно што јесмо на својим корјенима. У Средњој Босни је проблем слоге код стратегије, а и заузетијег изласка на изборе те јаснијим ставом показати што желимо. Не смијемо очекивати да ће нам наша права нетко поколонити. За њих се морамо жилаво изборити.

Како Црква помаже Хрватима и осталима у овим тешким временима искушења?

Вјерник не губи никада наду. Црква храбри у нади и потиче на заједништво. Оно што је опстало и вратило се треба захвалити харбрим свећеницима на свим просторима који ту заједницу окупљају. Морам који пут с тугом рећи да су управо свећеници први на удари за све фрустрације које вјерници као грађани доживљавају. Политичари их обиђу само када требају њихове гласове. Они и не чују како народ дише.

Што бисте поручили своме пастирском стаду у БиХ?

Не смијемо клонути духом. Вјера нека буде извор снаге и наде. Морамо бити сложнији у упорнији у борби за своја права. Што прије сви требају извадити документе у БиХ и тако показати да је ова земља такођер земља и Хрвата. На тај начин треба очувати своје приватно власништво. Задње вријеме прљавом политиком нам желе отуђити наше власништво доносећи неправедне законе. Побједник је онај који је сачувао своју очевину и који није заборавио гробове својих предака, те који се упорно бори за своја права гдје је никао и гдје су му коријени.

Сретан Божић и благословљенои Младо љето свим људима добре воље.
Искрен поздрав и благослов! кард. Винко ПуљићОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *