Карамарко отишао, Милановић с Мостом: Нећу бити премијер, али бићу у близини

Предсједник СДП-а и тренутни премијер Хрватске Зоран Милановић рекао је послије разговора са представницима коалиције Мост да више неће бити премијер, али да ће обављати неку високу функцију. Лидер ХДЗ-а Томислав Карамарко претходно напустио преговоре. Зоран Милановић је послије састанка рекао новинарима да очекује да ће до уторка бити познат мандатар, али да то сигурно […]

субота, 19 децембра, 2015 / 22:37

Предсједник СДП-а и тренутни премијер Хрватске Зоран Милановић рекао је послије разговора са представницима коалиције Мост да више неће бити премијер, али да ће обављати неку високу функцију. Лидер ХДЗ-а Томислав Карамарко претходно напустио преговоре.

Зоран Милановић је послије састанка рекао новинарима да очекује да ће до уторка бити познат мандатар, али да то сигурно неће бити он.

"Ја сигурно више нећу бити премијер", рекао је Милановић и додао да ће обављати неку високу финкцију о којој тек треба да се договоре.

Милановић је рекао да ће покушати да до уторка увјери представнике Моста да мандатар буде неко из те коалиције, а не нека нестраначка особа.

Након завршетка разговора са СДП-ом, предсједник Моста Божо Петров рекао је да су врата за ХДЗ затворена, јер нису пристали на услове Моста.

Додао је да ће разговоре о формирању власти наставити само с лијевом коалицијом коју води СДП још увек актуелног премијера Зорана Милановића.

"Очекује нас још три дана разговора, надамо се да ће се они до уторка завршити и да ћемо имати мандатара и остале ствари завршене", истакао је Петров.

Лидер ХДЗ-а Томислав Карамарко је већ послије 15 минута напустио састанак с челницима Моста и СДП-а који је почео у 19.00, а на којем је требало да буду дефинисане позиције мандатара и министара у новој влади.

"Нисмо потписали бланко папир у којем се нуди подјела ратног плијена и расподјела мјеста међу побједничким странкама, а да се не зна име мандатара", рекао је Карамарко новинарима окупљеним испред сједишта Моста у Загребу.

Додао је да није могао да потпише такав папир и да је проблем у коалицији с СДП-ом, који је, како је рекао, као странка која је у посљедње четири године била на власти, одговорна за осиромашење Хрватске.

Рекао је и да је то једногласна одлука предсједништва странке.

Мост независних листа, без чије подршке није могуће формирање власти у Хрватској, понудио је водећим странкама у земљи формирање владе коју би водила консензусом изабрана неутрална особа или представник Моста.

Лидери лијеве коалиције Хрватска расте, коју води СДП Зорана Милановића, и лидери десне Домољубне коалиције на челу с ХДЗ-ом Томислава Карамарка о томе су морали да се изјасне до тројног састанка у 19 часова.

И СДП и ХДЗ су неколико пута мијењали ставове када је ријеч о захтјевима Моста које су неколико пута одбијали, па прихватали. Обје странке најприје су одбиле захтјеве Моста. Када је СДП прошле суботе на главном одбору одбио захтјев Моста, ХДЗ је условно пристао, па је десна коалиција остала у преговорима с Мостом и корак ближе договору о коалицији без СДП.

Милановић је потом неочекивано понудио наставак преговора и предложио Петрова за мандатара и тиме се поново вратио у преговоре.