Карамарко нови предсједник ХДЗ

Tомислав Карамарко нови је предсjедник Хрватске демократске заједнице, јер је у другом кругу с гласовима 971 делегата 15. општег сабора ХДЗ-а био бољи од Милана Кујунџића који је освојио 860 гласова. Досадашња предсjедница Јадранка Косор је трећа, а за њом су још двојица предсjедничких кандидата. Карамарко је у првом кругу освојио највећи број гласова, али […]

понедељак, 21 маја, 2012 / 09:36

Tомислав Карамарко нови је предсjедник Хрватске демократске заједнице, јер је у другом кругу с гласовима 971 делегата 15. општег сабора ХДЗ-а био бољи од Милана Кујунџића који је освојио 860 гласова.

Досадашња предсjедница Јадранка Косор је трећа, а за њом су још двојица предсjедничких кандидата.

Карамарко је у првом кругу освојио највећи број гласова, али ипак недовољно за побjеду па је због два круга гласања и спорости процеса његова побjеда објављена нешто прijе пет часова ујутро, након 20 сати рада страначког сабора.

Осим што је Карамарко преузео челну Функцију у странци, његови су људи освојили већину у свим страначким органима. Изузетак је Функција зaмjаника предсjедника коју је с највише гласова освојио Драго Пргомет, иначе Кујунџићев партнер у изборном процесу.

Изабрано је и шест потпредсjедника, за шта се такмичило 24 кандидата, десет чланова предсjедништва за шта се кандидовало 42 члана ХДЗ-а и 25 чланова централног одбора.

Нови предсjедник обратио се присутнима рijечима да у странци нико не смије бити сувишан, али је затражио и да се уочи будућег страначког сабора распише кодекс о понашању у кампањи.

Карамарко је члановима ХДЗ-а обећао побједу на локалним, а онда и предсједничким и парламентарним изборима. Апеловао је на заједништво и истакнуо омладину као највећу снагу ХДЗ-а.

"Исељеници и ветерани више никад неће бити перципирани као проблем ове државе, за коју су дали највише", рекао је и додао да ће још снажније "европеизирати Хрватску и регион".

Владајућој коалицији лијевог центра поручио је да је прошло вријеме комоције, оптуживши је да "својом некомпетенцијом доводи у питање будућност хрватског народа". С друге стране, обећао је и да ће ХДЗ бити конструктиван и подржати владу Зорана Милановића кад год буде радила у интересу Хрватске.

На наредном изборном сабору руководство ће се бирати по принципу: један члан странке – један глас, што је он и обећао у свом изборном говору.

Јуче је то у име чланства радило 2.017 делегата који су се појавили у дворани Ватрослав Лисински.

У првим извјештајима медији су истицали неорганизованост гласања на Сабору истичући да је седам милиона грађана Србије изабрано свог предсједника за много мање време него што је то учинило 2.000 ХДЗ-оваца.Tомислав Карамарко рођен је у Задру 25. маја 1959. у влади Иве Санадера и Јадранке Косор био је министар унутрашњих послова.

Дипломирао је историју у Загреба и један је од суоснивача ХДЗ-а. Tоком 1992. постао је шеФ кабинета тадашњег премијера Јосипа Манолића, затим и Фрање Грегурића. Од 1992. до 1993. био је шеФ кабинета предсједника Хрватског сабора Стјепана Месића. Након тога напустио је ХДЗ. Од 1993. до 1996. био је начелник загребачке полиције, од 1996. до 1998. је помоћник министра унутрашњих послова.

Tоком 2000. године био је шеФ изборног штаба тадашњег предсједничког кандидата Стјепана Месића, а постаје и његов савјетник за националну безбједност. Од 2000. до 2002. био је шеФ кабинета за националну безбједност, а од 2004. до 2006. године био је шеФ Противобавештајне агенције. На место шеФа Сигурносно (безбедносно) -обавештајне агенције именован је у септембру 2006.. и ту дужност вршио је до октобра 2008. године кад је потврђен за министра унутрашњих послова на приједлог тадашњег премијера Иве Санадера.

У септембру 2011. поновно приступа ХДЗ-у, а чланску карту даје му Јадранка Косор.0 КОМЕНТАРА