Караџићева одбрана затражила поништење пресуде Хашког кадилука

Пред Међународним резидуалним механизмом за кривичне судове, који је наслиједио Хашки трибунал, почео је жалбени претрес у предмету против првог предсједника Републике Српске Радована Караџића.

понедељак, 23 априла, 2018 / 16:50

Тим одбране, износи аргументацију по 46 жалбених основа. Одмах на почетку данашњег обраћања жалбеном вијећу, затражили су да буде поништена првостепена пресуда хашког трибунала и да буде наложено ново суђење.

Радован Караџић уложио је у децембру 2016. године жалбу Хашком трибуналу на пресуду, којом је осуђен на 40 година затвора "због геноцида у Сребреници и злочина против човјечности у БиХ 1992-1995. године".

Одбрана се нада да ће успјети да докаже непостојање везе Караџића са дешавањима у Сребреници, што би, како оцјењују, утицало на висину пресуде.

Члан Караџићевог тима одбране адвокат Горан Петронијевић рекао је раније да ће на овом претресу усмено бити презентовани ставови одбране и тужилаштва о међусобним жалбама и одговорима.

Он је напоменуо да ће послије овог жалбеног претреса услиједити само статусне конференције све до изрицања коначне пресуде, што би, према предвиђањима одбране, могло услиједити до краја године.

Караџић је осуђен у марту 2016. године.