Караџић позвао Изетбеговића да свједочи

Некадашњи предсједник Републике Српске Радован Караџић позвао је предсједавајућег Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића да учествује у процесу тако што ће се појавити као свједок одбране у Трибуналу, с обзиром да је показао заинтересованост за овај случај када је упутио писмо главном тужиоцу Сержу Брамерцу. "Вјерујем да ће ваше свједочење бацити свјетло на бројне аспекте у […]

уторак, 17 јула, 2012 / 10:21

Некадашњи предсједник Републике Српске Радован Караџић позвао је предсједавајућег Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића да учествује у процесу тако што ће се појавити као свједок одбране у Трибуналу, с обзиром да је показао заинтересованост за овај случај када је упутио писмо главном тужиоцу Сержу Брамерцу.

"Вјерујем да ће ваше свједочење бацити свјетло на бројне аспекте у мом случају што ће омогућити Трибуналу да схвати пун контекст догађаја током рата. Можете одговорити на питања о активности Предсједништва БиХ током рата и Агенције за помоћ трећем свијету (ТВРА) у набавци војне опреме чиме је прекршан ембарго УН", наводи Караџић у писму Изетбеговићу.

Он је истакао да би од Изетбеговића желио да чује одговор на питање о оптужбама да је ратно Предсједништво БиХ одговорно за нека од гранатирања у Сарајеву као начин за изазивање међународне интервенције.

Караџић је Изетбеговићу поручио да би веома цијенио то уколико би се он сагласио да разговара са његовим адвокатом Питером Робинсоном о наведеним питањима. Караџић прецизира да би Робинсон дошао код Изетбеговића у вријеме када одговара предсједавајућем Предсједништва БиХ.

Захваљујући Изетбеговићу за заинтересованост за његов случај, Караџић подсјећа да се у Изетбеговићевом писму главни тужилац Трибунала у Хагу охрабрује да уложи жалбу на недавну одлуку тог суда да га ослободи оптужбе за геноцид у БиХ током 1992. године.
Караџић је изразио изненађеност што је Изетбеговић јавно изразио незадовољство судском одлуком, наглашавајући да не сматра да је "то продуктиван начин помоћи помирењу народа у БиХ".

Бивши предсједник Српске изразио је наду да је Изетбеговић уз сагласност и осталих чланова Предсједништва послао писмо Брамерцу.

Караџић се нада да се Изетбеговић на сличан начин не мијеша у случајеве пред Судом БиХ.

Радован Караџић писмо је написао на енглеском језику јер је то, како је навео, дипломатско рјешење, пошто он говори српским, а Бакир Изетбеговић босанским језиком.0 КОМЕНТАРА

  1. Браво Радоване! Ма сарајевска школа, префињена провокација у рукавицама, није ко ови нови што владају из Бање Луке, не знају ни српски, са собом воде преводиоце енглеског….
    Предсједник државе каже ХТЈЕО! Каква власт таква и држава.

  2. Радован показује и у тим својим годинама и под невиђеним прогоном, да је професор доктор у политици и да смо ми Срби западно од Дрине срећни што смо имали таквог човјека у право вријеме!
    Са овим садашњим подгузним мувама ми би прошли ко боси по трњу, и сада смо голи и боси остали, без рата и без санкција пропали начисто!