Караџић: Доставите ми документе у вези транспорта оружја!

Некадашњи предсједник Републике Српске Радован Караџић затражио је од Високог комесаријата УН за избјеглице документе који се односе на транспорт наоружања и муниције у БиХ од маја 1992. до октобра 1995. године у којима је, како је навео, ова организација "намјерно или ненамјерно" учествовала, саопштено је вечерас из Хашког трибунала. У писму високом комесару Антонију […]

уторак, 24 маја, 2011 / 00:17

Некадашњи предсједник Републике Српске Радован Караџић затражио је од Високог комесаријата УН за избјеглице документе који се односе на транспорт наоружања и муниције у БиХ од маја 1992. до октобра 1995. године у којима је, како је навео, ова организација "намјерно или ненамјерно" учествовала, саопштено је вечерас из Хашког трибунала.

У писму високом комесару Антонију Гутерешу, Караџић је затражио копије свих биљешки или извештаја са састанака које су током рата у БиХ са њим имали представници УНХЦР-а у вези са слободом кретања хуманитарне помоћи или становништва.

Караџић је у писму објаснио да је он оптужен за "негирање слободе кретања хуманитарне помоћи као дио удруженог злочиначког подухвата", те да би документи који потврђују да је он "много пута допринио кретању конвоја УНХЦР-а помогли његовој одбрани да покаже да такав удружени злочиначки подухват није постојао", а да је он лично "дјеловао на унапређењу слободе кретања хуманитарне помоћи".

Он је навео да му је тражени материјал важан и због оптужби за присилно премјештање муслиманског и хрватског становништва. Караџић истиче да би биљешке и записници са његових састанака и контаката са УНХЦР-ом показали да су "муслимани и Хрвати често захтијевали да напусте подручја на којима су живјели", а да се он залагао за "принцип да онима који желе да остану то треба омогућити уз пуно поштивање њихових права".

"Записници о шверцу оружја и друге војне опреме у конвојима УНХЦР-а важни су да се покаже због чега је за нас било неопходно да задржимо контролу над таквим конвојима и прегледамо садржај и да такви прегледи нису били дио удруженог злочиначког подухвата или резултат лоших намјера", истиче Караџић у писму Гутерешу.

Суђење Караџићу, које је прекинуто 21. марта, биће настављено 31. маја.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор