Капорова награда додијељена Хандкеу за "Моравску ноћ"

Награда "Момо Капор" за књижевност коју додјељује његова Задужбина припала је књизи "Моравска ноћ" Петера Хандкеа у издању Српске књижевне задруге, саопштио је данас предсједник жирија Рајком Петров Ного. Награду која се додјељује сваке друге године додијелио је једногласно жири који је радио у саставу Ного (предсједник), проф др Јован Делић и Бранко Стојановић. У […]

четвртак, март 21, 2013 / 20:42

Награда "Момо Капор" за књижевност коју додјељује његова Задужбина припала је књизи "Моравска ноћ" Петера Хандкеа у издању Српске књижевне задруге, саопштио је данас предсједник жирија Рајком Петров Ного.

Награду која се додјељује сваке друге године додијелио је једногласно жири који је радио у саставу Ного (предсједник), проф др Јован Делић и Бранко Стојановић.
У бесједи коју је насловио "Правда за Хандкеа" Ного је истакао да је Хандке од "милосрдног анђела до данашњег дана у усамљеној Србији нашао свој људски и књижевни завичај".

Образлажући одлуку коју је донио жири он је казао да је "’Моравска ноћ’ згодно име за прекодиране архајске приче, за српску 1001 ноћ самоће, и то је јединствена и стварна и имаигнарна енклава гдје се вишегласно приповиједа и говори као што обични људи говоре".

Он је закључио да зна само двије књиге, свака на свој начин, са оволико топлине и блискости написане о нама – "Црно јагње и сиви соко" Ребеке Вест и "Моравска ноћ" Хандкеа и додао да је награда Капор мало уздарје за велики Хандкеов дар, наша макар и мала правда за Хандкеа.

Умјесто одсутног Стојановића, његово образложење као члана жирија прочитала је директор и оснивач задужбине Љиљана Капор.

У Стојановићевом тексту се упоређују Хандке и Капор као двојица изузетно осјетљивих писаца који су против струје и противници жалосних стереотипа у животу и литератури, а обојица афирмишу хусерловски појам "свијет живота", а у "књигама о одјецима ратова 1990-их добили смо золински истинољубиву одбрану истине пошто су оба умјетника била против диктираног, униформног и цензурисаног , а за све оне који мисле својом главом".

"Естетска порука свега што су Хандке и Капор написали о Србији и Србима, нераздвојна од морала као незаобилазне компоненте књижевног дјела, драгоцјена је у времену у којем нас на све стране хорски и папагајски поучавају да је сила исто што и правда а моћ исто што и истина", наводи се у тексту.

Проф Делић је анализирајући Хандкеову књигу истакао да је приповједач у једном дјечаку слободном за уживљавање, осјећање и идентификацију нашао свога насљедника.

"Хандке описује ту чудесну способност младог, будућег писца и тај опис подсјећа на једног моравског пјесника Брану Петровића и његово идентификовање са свим о чему пјева", навео је он.

Удовица књижевника је рекла да ће награда бити уручена 8. априла на Капоров рођендан у Скупштини града.Оставите одговор