Капитализација биткоина већа од Визе и Мастеркарда заједно

Вриједност криптовалуте биткоин већа је од двије највеће свјетске картичарске платне мреже, Виза и Мастеркард, чија заједничка тржишна капитализација износи 871 милијарду долара.

среда, 17 марта, 2021 / 15:24

Према посљедњим подацима с тржишта криптовалута, биткоин тренутно капитализира нешто више од 1,0 билион долара. Дигитална кованица је од нуле стигла до тржишне вриједности од 1.000 милијарди долара, 3,6 пута брже од Микрософта, преноси РТ.

Најстарија свјетска дигитална валута је такође прошле недеље када је достигла рекордну цијену од 61.700 долара, била вриједнија од три највеће свјетске банке заједно. Тада се њена тржишна капитализација приближила нивоу од око 1,15 билиона долара, док је вриједност "ЏПМоргана", Банка Америке и Индустријске и комерцијалне банке Кине (ИЦБЦ) заједно износила 1,08 билиона долара.

Извори из Економетрикса за аналитику крипто тржишта кажу да је 13. марта вриједност битцоина била једнака као 45 одсто средстава инвеститора уложених у злато и да је одговарала удјелу од 10 посто физичког тржишта злата у цјелини, објавио је портал Коинтелеграф.

Да би стварно помрачио сјај злата, биткоин би се требао трговати по цијени од 590.000 долара, додају наведени извори.

У уторак поподне, биткоин се трговао по цијени од 54.865 долара.