Као да га неко пита: Трамп одбацио повлачење из Авганистана

Амерички предсједник Доналд Трамп искључио је могућност повлачења САД из Авганистана, чиме је отворио пут ка упућивању додатних војника у ту земљу.

уторак, 22 августа, 2017 / 10:45

Трамп није навео број додатних војника, сматрајући да би то било „контрапродуктивно“ и додао да би нагло повлачење америчких снага оставило „вакуум који би искористили терористи“.

„Мој првобитни инстинкт био је повлачење али се другачије одлуке доносе када сте у Овалном кабинету“, рекао је касно синоћ Трамп у говору у војној бази Форт Мајер југозападно од Вашингтона.

Трамп се прије доласка у Бијелу кућу залагао за повлачење из Авганистана.

У Авганистану се налази око 8.400 америчких војника који пружају подршку локалним властима у борби против побуњеника послије повлачења међународних снага крајем 2014. године.

Пентагон је прије неколико мјесеци разматрао план о слању око 3.800 додатних војника у циљу јачања авганистанске војске, која не може да се избори с побуном талибана.

Трамп је представљајући нову стратегију за Аваганистан упозорио сусједни Пакистан да не пружа уточиште талибанским побуњеницима.

„Пакистан ће имати користи ако сарађује с нама у Авганистану али ће и много изгубити ако настави да пружа уточиште терористима. То мора одмах да се промијени“, рекао је Трамп.

Амерички предсједник је такође оставио могућност дијалога са појединим групама побуњеника у Авганистану.

„Можда ће у једном тренутку бити могуће остварити политички дијалог са једним дијелом талибанских побуњеника у Авганистану“, рекао је Трамп.

Прије Трамповог говора, шеф амерчке дипломатије Рекс Тилерсон је одржао састанак с министрима спољних послова Авганистана, Пакистана и Индије.

Тилерсон је разговарао с колегама из те три земље о могућностима њихове сарадње са САД на новој регионалној стратегији у циљу стабилизације јужне Азије

САД су започеле интервенцију у Авганистану 7. октобра 2001. године као одговор на терористичке нападе на Њујорк и Вашингтон 11. септембра, у циљу смјењивања талибана с власти и уништења терористичке организације Ал Каида, одговорне за те нападе.Оставите одговор