Кантон Сарајево: Дискриминација у запошљавању Срба и Хрвата

У Кантону Сарајево, који важи за мултиетнички, у јавним службама запослено је више од 96 одсто Бошњака, а почев од институција Федерације БиХ до сарајевских општина, занемарљив је број Срба и Хрвата, изјавила је предсједница Хелсиншког комитета за људска права БиХ Вера Јовановић. Јовановићева је рекла да је дискриминација присутна и у области социјалних права, […]

понедељак, 30 маја, 2011 / 10:20

У Кантону Сарајево, који важи за мултиетнички, у јавним службама запослено је више од 96 одсто Бошњака, а почев од институција Федерације БиХ до сарајевских општина, занемарљив је број Срба и Хрвата, изјавила је предсједница Хелсиншког комитета за људска права БиХ Вера Јовановић.

Јовановићева је рекла да је дискриминација присутна и у области социјалних права, те нагласила да је проблем и неодговарајући образовни систем, односно постојање сегрегације у школству.

Осврнувши се на одлуку министра образовања и науке Кантона Сарајево Емира Суљагића да оцјена из вјеронауке не улази у укупни просјек оцјена, а коју је подржао Хелсиншки комитет, она је нагласила да закон јасно указује на то да извођење наставе вјеронауке у школама не смије довести до неједнаког третмана у оквиру образовања дјеце која не похађају вјеронауку.

"То је одредба која се до сада није примјењивала и ми смо сматрали да би се на овај начин, када та оцјена не улази у укупан просјек оцјена, осигурао једнак третман све дјеце", рекла је Јовановићева за хрватски "Вечерњи лист", издање за БиХ.

Када је ријеч о обједињавању два хелсиншка одбора која постоје у БиХ, она је навела да је Управни одбор Хелсиншког комитета БиХ заузео став да за сада не треба ићи на то, те да Управни одбор на одређени начин замјера Хелсиншком комитету Републике Српске што у својим иступима није коректор власти у Српској.