Канонаде као одговор на погибију Гадафијевог сина

Либијски рат свом жестином захватио границу према Тунису. Гадафијеве снеге испалиле канонаде на положаје устаника. Ал Каида Магреба се „храни“ сукобима у Либији. Париз саопштио да је смрт Гадафијевог сина „колатерална штета“. Анкара заоштрава став према Гадафију. Десетине пројектила испаљених из вишецјевних ракетних бацача пале су на положаје побуњеника на граници Либије и Туниса, које […]

среда, мај 4, 2011 / 14:43

Либијски рат свом жестином захватио границу према Тунису. Гадафијеве снеге испалиле канонаде на положаје устаника. Ал Каида Магреба се „храни“ сукобима у Либији. Париз саопштио да је смрт Гадафијевог сина „колатерална штета“. Анкара заоштрава став према Гадафију.

Десетине пројектила испаљених из вишецјевних ракетних бацача пале су на положаје побуњеника на граници Либије и Туниса, које већ недјељама представља кључни логистички пут за снабдијевање устаника. НАТО је саопштио да ће ваздушни удари потрајати све док се не оконча насиље у тој земљи.

Иако се није појавио у јавности од суботе, када му је у нападу НАТО авијације убијен син, а резиденција сведена на гомилу рушевина, либијски лидер Моамер Гадафи је жив, рекао је шеф америчке Централне обавештајне агенције Леон Панета.

Панета је, такође, потврдио да се Гадафи налазио у згради током напада, али није повријеђен у нападу.

Шеф најчувеније од укупно 16 америчких обавјештајних служби, међутим, није коментарисао утицај сукоба у Либији на радикалне исламисте у сјеверној Африци, али је Француска саопштила да је оружје из тог сукоба доспјело у руке група које имају везу са локалним огранком Ал Каиде.

Оружје је, наводно, доспјело до Малија, али се Французи нису изјашњавали да ли то је наоружање до радикалних исламиста доспјело из арсенала побуњеника или Гадафијевих снага.

Побуњеници у западној Либији су саопштили да су Гадафијеве снаге испалиле на десетине ракета на путеве и омеле снабдијевање из Туниса. Сукоби се воде око граничног прелаза Духеиба, коју сада контролишу побуњеници, мада је то мјесто у претходних неколико дана у више наврата мијењало "руке".

Француски министар иностраних послова Ален Жипе је изјавио да међународне снаге покушавају бомбардовањем стратешких циљева у Либији да ослабе, а не да убију Гадафија.

"Наш циљ није да убијемо Гадафија", изјавио је Жипе француском каналу Франс 24, истичући да је смрт једног од Гадафијевих синова "колатерална штета", пренио је АФП.

"Ми гађамо војне циљеве у Триполију у покушају да ослабимо Гадафијев режим, који се сурово бори против побуњеника, које Француска признаје", рекао је шеф француске дипломатије.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *