Канадски премијер уложио вето на резолуцију о Сребреници

Канадски премијер и лидер Конзервативне партије Стефан Харпер уложио је вето на усвајање резолуције о геноциду у Сребреници у канадском парламенту. Позивајући се на саопштење Конгреса Бошњака Сјеверне Америке, агенција Фена је јавила да су "Бошњаци, жртве геноцида, који живе у Канади, оштро протестовали због искривљавања чињеница и блокирања ове резолуције". „Премијер Харпер је прво […]

четвртак, јун 24, 2010 / 10:13

Канадски премијер и лидер Конзервативне партије Стефан Харпер уложио је вето на усвајање резолуције о геноциду у Сребреници у канадском парламенту.

Позивајући се на саопштење Конгреса Бошњака Сјеверне Америке, агенција Фена је јавила да су "Бошњаци, жртве геноцида, који живе у Канади, оштро протестовали због искривљавања чињеница и блокирања ове резолуције".

„Премијер Харпер је прво у потпуности одбацио резолуцију тако што је умјесто националног имена Бошњак употребио термин ‘босански људи над којима је наводно извршен геноцид’, чиме је покушао да каже да је геноцид вршен над свим народима у БиХ. Затим је смањио број жртава геноцида с више од осам хиљада на његових више од седам хиљада и на крају избацио термин ‘геноцид’, употријебивши термин масовно убијање”, наводе у саопштењу босанскохерцеговачких исељеника у Канади.

У саопштењу се додаје да се још једном показало да су „Харпер и Конзервативна партија под јаким утицајем српског и руског лобија у Канади”.

Нацрт резолуције о геноциду у Сребрници, који је иницирао Конгрес Бошњака и канадски Институт за истраживање геноцида, подржали су поједини посланици у канадском парламенту. У њој је предлагано да се 11. јул прогласи за дан сјећања на жртве највећег злочина геноцида у Сребреници.

Конгрес Бошњака Сјеверне Америке у саопштењу истиче да је реису-л-улема Исламске заједнице у БиХ Мустафа Церић упутио писмо министру спољних послова Канаде, наглашавајући потребу усвајања ове резолуције.Оставите одговор