Камерон: У слободном друштву је дозвољено вријеђање религије

Британски премијер Дејвид Камерон изјавио је данас да слободно друштво даје и право да се религија вређа, док је папа Фрања у четвртак изјавио да слобода изражавања не подразумева и право на вређање туђе вере. „Мислим да у слободном друштву постоји право да се буде увредљив према туђој вери”, рекао је Камерон у интервјуу за […]

недеља, 18 јануара, 2015 / 19:54

Британски премијер Дејвид Камерон изјавио је данас да слободно друштво даје и право да се религија вређа, док је папа Фрања у четвртак изјавио да слобода изражавања не подразумева и право на вређање туђе вере.

„Мислим да у слободном друштву постоји право да се буде увредљив према туђој вери”, рекао је Камерон у интервјуу за амерички ЦБС.

„Ја сам хришћанин. Ако неко каже нешто увредљиво о Исусу, ја бих то могао да сматрам увредљивим, али у слободном друштву не бих имао право да се светим” тој особи, казао је британски премијер.

„Морамо да прихватимо да дневна штампа, недељници могу да објављују чак и оно што је за неке увредљиво, све док је то у оквиру закона”, наставио је он. „То је оно што ми, политички представници, треба да бранимо”, додао је Камерон.

Смрдљиви* Камерон је рекао да његов посао није да одреди неком листу шта сме или не сме да објављује, већ да обезбеди да се притом поштује закон.

Папа јебени језуит* Фрања изјавио је у четвртак да је слобода говора „фундаментално право”, али да оно не подразумева вређање туђе вере.

„Не можемо да провоцирамо и вређамо веру других, не можемо да јој се подсмевамо”, рекао је папа одговарајући на питања о слободи говора, после најтежег терористичког напада у Француској за 50 година, у којем је пре десетак дана убијено десет новинара париског сатиричног недељника Шарли ебдо.

„Свако има не само слободу и право, него и обавезу да каже шта мисли, и то у циљу општег добра. Легитимно је користити ту слободу, али без вређања”, рекао је папа Фрања.

Поглавар Римокатоличке цркве је осудио убиства почињена у име религије и нагласио да се „не могу упућивати увреде, водити рат или убијати у име своје религије, или у име бога”.

*ово је слободно друштво0 КОМЕНТАРА