Камерон: Социјала се мора зарадити

Британски премијер Дејвид Камерон присилиће младе људе да раде најмање 30 сати седмично и да тако остваре гарантована социјална права.Млади који су без посла, не похађају школу или неке посебне вјежбе дуже од шест мјесеци, мораће да обављају обавезан "рад за заједницу", нпр. у старачким домовима или у локалним добротворним друштвима. Камерон намјерава да укине […]

уторак, 19 маја, 2015 / 15:30

Британски премијер Дејвид Камерон присилиће младе људе да раде најмање 30 сати седмично и да тако остваре гарантована социјална права.Млади који су без посла, не похађају школу или неке посебне вјежбе дуже од шест мјесеци, мораће да обављају обавезан "рад за заједницу", нпр. у старачким домовима или у локалним добротворним друштвима.

Камерон намјерава да укине садашњу накнаду за незапослене особама од 18 до 21. године старости и замијени их "накнадом за младе" у износу од 57,35 фунти седмично или 1.91 фунту по сату.

Премијер тврди да ће то ефикасно укинути дуготрајну незапосленост младих људи.

"Створићемо земљу која награђује рад и свакоме даје шансу за бољу будућност. То је разлог због ког предузимамо кораке да младим људима помогнемо да направе нешто од својих живота" – поручује премијер Британије.

Он сматра да младима требају радно искуство, ред и дисциплина који долазе уз свакодневни одлазак на посао, док траже рад на неодређено вријеме.

"Они од првог дана морају да схвате да социјала није једносмјерна улица. Држава ће им помоћи, али више нема система: нешто за ништа", најављује Камерон.

Британски медији преносе и став Либералних демократа да Камеронови конзервативци "не нуде мркву, већ само штап".

"Обавезна гаранција рада" примјењиваће се и на особе старије од 25 година, које имају право на накнаду за незапослене, а посао траже дуже од двије године.