Камерон: Њемачка се не труди да спаси евро

Британски премијер Дејвид Камерон рекао је да је тешко разумјети зашто Европска централна банка, односно Њемачка која је највећим дијелом финансира, не чини више да помогне земљама еврозоне које су у невољи и спаси евро. Ово је први пут да је премијер јавно изразио љутњу према Њемачкој због блокирања споразума у вези са ЕЦБ, пише […]

уторак, 8 новембра, 2011 / 10:33

Британски премијер Дејвид Камерон рекао је да је тешко разумјети зашто Европска централна банка, односно Њемачка која је највећим дијелом финансира, не чини више да помогне земљама еврозоне које су у невољи и спаси евро.

Ово је први пут да је премијер јавно изразио љутњу према Њемачкој због блокирања споразума у вези са ЕЦБ, пише данас британски "Телеграф".

Вјерује се да његову љутњу дијеле и друге водеће земље, укључујући Кину, које сматрају да криза у земљама еврозоне не може бити озбиљна како се представља ако Нијемци буду спремни да подрже и помогну учешће ЕЦБ.

Камерон је пред Доњим домом рекао да је на еврозони и ЕЦБ да подрже евро и не могу глобалне мјере бити замјена за конкретну акцију еврозоне.

Он је додао да је ЕЦБ већ интервенисала на тржиштима због "чега је јако тешко разумјети зашто ова банка не чини више".

Британски премијер, међутим, додаје да је спреман да значајно повећа британско финансирање у Међународни монетарни фонд /ММФ/ упркос забринутостима међу неким конзервативцима.

Британски удио у ММФ могао би достићи 40 милијарди фунти, што је повећање са тренутних око 10 милијарди.

Тај новац могао би се искористити да спаси поједине европске земље ако ЕУ не успије да на вријеме нађе рјешење.

"Од суштинске је важности за повјерење и економску стабилност да ММФ има неопходне ресурсе. На самиту Г20, Британија, САД, Кина и друге земље учеснице јасно су ставиле до снања да смо спремни за повећање фондова ММФ како би се ојачало глобално повјерење", рекао је Камерон, додајући да није постигнут споразум о тајмингу, обиму или тачној методи по којој се то може урадити.

"Г20 је задржала посебне обавезе према ММФ јер смо жељели да видимо конкретнију акцију земаља еврозоне како би оне стале иза своје валуте. Свијет је послао јасну поруку еврозони на том самиту – ‘средите се и онда ћемо вам помоћи’, тим редом, а не обратно", рекао је Камерон.

Премијер је, такође, истакао да ако Грчка или нека друга земља напусти еврозону то ће бити болно за Британију, међутим, постоје ваљани разлози за "уредан" распад јединствене валуте.

Све су јаче спекулације да ће италијански премијер Силвио Берлускони бити принуђен да се повуче наредних дана како би ослободио простор новој влади која може одобрити нове мјере штедње.

Берлускони, који је јуче демантовао гласине да се повлачи, шокирао је свјетске лидере када је заспао током сједница прошле седмице на самиту Г20. Један виши владин званичник описао је његово понашање као "невјероватно"

Цијене италијанских владиних обвезница скочиле су јуче, а Берлусконијева администрација можда ће морати да тражи међународну помоћ. Он се у четвртак суочава са гласањем о повјерењу.

У међувремену, очекује се да ће ускоро бити формирана нова грчка влада националног јединства са бившим централним банкаром на челу. Задатак нове владе биће да усвоји нове мјере штедње.

Европски лидери још увијек се боре са плановима усвајања пакета помоћи од један трилион евра што треба да буде помоћ најслабијим земљама Европе. Они су покушали да добију помоћ и од богатијих земаља као што су Кина и Русија.

Министри финансија земаља ЕУ састали су се синоћ у Бриселу покушавајући да испослују пакет помоћи за еврозону. Волфганг Шојбле, њемачки министар финансија, инсистира да Италија није у сличној ситуацији са Грчком.

Кристин Лагар, шеф ММФ- упозорила је да би се кредитна криза ускоро могла раширити на земље источне Европе.