Камерон: Нећемо покренути трећи свјетски рат због Украјине

Британија неће „покренути Трећи свјетски због Украјине, нити упутити флоту у Црно море“, већ ће вршити економски притисак на Русију док не промијени курс, рекао је данас британски премијер Дејвид Камерон. Премијер је понашање Русије у Украјини упоредио са Њемачком прије избијања и Првог и Другог свјетског рата. Он је, међутим, истакао да Запад треба […]

четвртак, јул 31, 2014 / 16:05

Британија неће „покренути Трећи свјетски због Украјине, нити упутити флоту у Црно море“, већ ће вршити економски притисак на Русију док не промијени курс, рекао је данас британски премијер Дејвид Камерон.

Премијер је понашање Русије у Украјини упоредио са Њемачком прије избијања и Првог и Другог свјетског рата.

Он је, међутим, истакао да Запад треба да повуче линију, или ће Русија почети да врши сличан притисак на земље Европске уније које се налазе на источном ободу континента, попут Румуније, пренио је британски „Телеграф“.

Према његовим ријечима, нове санкције против Русије дио су напора Запада да изврши притисак на руског председника Владимира Путина и принуди га да промени курс.
„Ми треба да вршимо притисак до тренутка када Русија одлучи да се понаша као цивилизована земља и дозволи Украјини да изабаре сопствену будућност“, рекао је Камерон, који је данас посетио компанију „Јунајтид јутилитис“ у сједишту у Ворингтону и одговарао на питања запослених.

„Ове године ми обиљежавамо 100. годишњицу избијања Првог свјетског рата и тај рат је био око права мале земље Белгије да не буде прегажена од њених сусједа. Исту лекцију смо морали да научимо и у Другом свјетском рату када се иста ствар догодила Пољској, Чехословачкој и другим земљама. На неки начин, ми то видимо данас у Европи“, рекао је Камерон.

Он је истакао да је Украјина земља призната од Уједињених нација и да њен територијални интегритет не може да угрожава Русија.
„Оно што ми видимо, нема сумње ријеч је о руском новцу, ради се о Русима, о руском оружју које се шаље у Украјину као помоћ сепаратистима за њихову борбу против украјинске владе“, рекао је Камерон.

„Видели смо трагичан резултат обарања малезијског авиона МХ17. Ми за сада не можемо бити 100 одсто сигурни да су сепаратисти пуцали из оружја произведеног у Русији, али изгледа да је то највероватније објашњење“, рекао је Камерон.

„Тако да ми видимо трагичне губитке живота и треба да се запитамо, шта још можемо да урадимо. Ми нећемо започети европски рат, не желимо војну конфротацију, али треба да искористимо економску моћ коју имамо“, рекао је британски премијер.

Према његовим ријечима, Европска унија и САД су одлучне да дјелују јер уколико то не ураде, Русија ће покушати да дестабилизује друге земље источне Европе, попут Румуније.

„Евопска унија и САД треба да покажу Русији да је неприхватљиво оно што ради у Украјини. Такође је неприхватљиво ако устукнемо и ништа не учинимо, сутра ће бити дестабилизованих земаља на Балтику, Румунија ће бити дестабилизована, сусједи Русије ће почети да осјећају притисак онога што Путин ради“, рекао је Камерон.

Он је истакао да осјећа да ће економски притисак на Русију дати резултат, јер „на крају Русија треба Европу и Америку више него што Америка и Европа требају Русију“.
„Наравно, многе европске земље купују гас и нафту од Русије. Да, наравно да ми имамо користи од инвестиција руског бизниса и људи у Уједињеном краљевству. Ипак, отворено говорећи, у Европи и Америци ми смо јачи ако се држимо заједно и кажемо – ако наставите на тај начин, отежаћемо вам наметањем санкција“, рекао је британски премијер.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *