Камерон: До 2017. године референдум о изласку из ЕУ

Британски премијер Дејвид Камерон обећао је да ће, уколико на општим изборима 2015. године побједе његови конзервативци, до 2017. године бити сазван референдум о изласку земље из ЕУ. Камерон је, у дугоочекиваном говору о ЕУ, одржаном у финансијском центру Лондона, упозорио да би Британија могла да иступи из чланства уколико ЕУ не спроведе корјените реформе. […]

среда, 23 јануара, 2013 / 12:17

Британски премијер Дејвид Камерон обећао је да ће, уколико на општим изборима 2015. године побједе његови конзервативци, до 2017. године бити сазван референдум о изласку земље из ЕУ.

Камерон је, у дугоочекиваном говору о ЕУ, одржаном у финансијском центру Лондона, упозорио да би Британија могла да иступи из чланства уколико ЕУ не спроведе корјените реформе.

Он је тако окончао вишемјесечне спекулације, занемаривши упозорења да би референдум могао да угрози дипломатске и економске изгледе Британије и отуђи је од савезника, известио је Ројтерс.

Камерон је казао да Британија не жели да дигне мост између острва и континента нити да се повуче из свијета, али да се јавност освјестила по питању ЕУ.

„Вријеме је за британски народ да каже шта мисли. Вријеме је да рјешимо питање Британије и Европе”, рекао је он. „Када будемо преговарали о новом рјешењу, омогућићемо британском народу да се на референдуму изјасни да ли жели да остане у ЕУ под новим условима… То ће бити референдум за или против.„

Наводећи проблеме еврозоне и „кризу европских надлежности”, Камерон је рекао: „Ако се не суочимо са овим изазовима, постоји опасност од урушавања Европе и британски народ ће се запутити ка излазу.”

Британски премијер је овај говор требало да одржи у Амстердаму прошлог петка, али је морао да га одложи због талачке кризе у гасном постројењу у Алжиру, гдје су исламисти четири дана држали заробљене велики број алжирских и страних радника.

Камерон је под све већим притиском евроскептика у оквиру његове Конзервативне партије, који од њега траже да се супротстави Европи.

Резултати недавних анкета показују да су Британци за излазак земље из ЕУ, јер сматрају да се Брисел мјеша у унутрашња питања и да се разбацује новцем у вријеме када се уводе мјере штедње.

Твитерашки протест из Брисела

Нису изостале ни реакције Брисела, чији званичници су одмах путем Твитера осудили овакав став Британије, оцијенивши га као неприхватљив. Такође, Камеронове идеје о референдуму о опстанку Британије у ЕУ, уколико она не испуни његова очекивања, назвали су себичним.

"Не треба на Британија да нас гледа из доверске луке, него као пуноправни члан", написао је на свом твитер налогу Мартин Шулц, предсједник Европског парламента, и додао да "ЕУ а ла карт" за коју се Камерон залаже "не долази у обзир".

Шведски министар иностраних послова Карл Билт се надовезао ријечима да је "једно бити флексибилан, а друго тражити ЕУ са 28 брзина". "То онда није ЕУ, него русвај", написао је Билт на твитеру.

Француски министар иностраних послова Лорен Фабијис је још прије говора, чији је садржај достављен медијима неколико сати раније, упозорио Камерона да "ЕУ није јеловник са кога свако наручује оно што воли".

"Недавно сам имао састанак с британским пословним људима, којима сам рекао: ‘Слушајте, ако Велика Британија одлучи да напусти Европу, прострећемо вам црвени тепих’", казао је француски министар Радију Франс, алудирајући са цинизмом на недавну Камеронову изјаву да је Британија спремна да простре црвени тепих компанијама које због повећања пореза напуштају Француску.

Најџел Фараџ: Мора то брже, Камероне

С друге стране, Најџел Фараџ, посланик у Европском парламенту и вођа изолационистичке партије УКИП није био задовољан Камероновим говором, са образложењем да је премијер сувише попустљив према ЕУ и да из Уније треба изаћи одмах.

"Он само муља и покушава да одложи ту ствар", рекао је Фараџ у изјави за медије.