Калиновик одблокиран, у Невесињу нема струје

Конвој за чишћење снијега, у коме је делегација Владе Републике Српске на челу са премијером Александром Џомбићем, стигао је у Калиновик, јавио је извјештач Срне. Делегација Владе Српске, коју, осим Џомбића, чине министри Лејла Решић, Петар Ђокић и Мирослав Миловановић, те директор Републичке управе Цивилне заштите Милимир Додер тренутно су на састанку са начелником општине […]

уторак, 7 фебруара, 2012 / 19:38

Конвој за чишћење снијега, у коме је делегација Владе Републике Српске на челу са премијером Александром Џомбићем, стигао је у Калиновик, јавио је извјештач Срне.

Делегација Владе Српске, коју, осим Џомбића, чине министри Лејла Решић, Петар Ђокић и Мирослав Миловановић, те директор Републичке управе Цивилне заштите Милимир Додер тренутно су на састанку са начелником општине Калиновик Милевом Комленовић, која ће их информисати о стању у овој општини, која је у вишедневној блокади због обимних сњежних падавина.

Претходно је Делегација Владе Српске посјетила Трново, гдје је разговарала са начелником општине Трново Гораном Вујичићем, који је говорио о тренутној ситуацији у овој општини, на чијем подручју још има више од 10 села која су блокирана због обимних сњежних падавина.

Начелник општине Калиновик Милева Комленовић рекла је Срни након састанка са делегацијом Владе Републике Српске да ће двије машине за рашчишћавање снијега остати на подручју ове општине.

Она је нагласила да је делегацију Владе Српске упознала са ситуацијом у овој општини у којој је блокирано 40 села и заселака, да су завејани локални путеви, али да је очишћен главни пут кроз центар општине.

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Жељко Ковачевић изразио је очекивање да ће у наредним часовима бити оспособљен далековод из правца Мостара како би становници Невесиња и Гацка добили електричну енергију.

"Све дистрибутивне мреже и нисконапонски водови на простору Херцеговине су у функцији, чекамо да `Електропренос БиХ` успостави високонапонску мрежу и да испоручи електричну енергију у правцу Невесиња како бисмо преко дистрибутивних предузећа струјом снабдјели становништво Херцеговине, односно Невесиња и Гацка", рекао је Ковачевић.

Ковачевић је током радне посјете општини Козарска Дубица констатовао да у тој општини нема проблема ни са напајањем електричном енергијом, ни са чишћењем локалних и магистралних путева, за разлику од источног дијела Републике Српске.

"Овдје се живот одвија нормално и надам се да ће тако убрзо бити и у Херцеговини", рекао је Ковачевић.

Дионица пута из правца Билеће према Берковићима, преко Криваче, проходна је само за хитне случајеве, потврђено је Срни у "Херцеговинапутевима" .

Милорад Голуб из Службе за одржавање путева овог предузећа рекао је да је ову дионицу тешко одржавати, јер све што очисте врло брзо завеје снијег.

Једина нада општини Берковићи, која је у потпуној путној изолазицији, за сада је пробој пута према Билећи.

Најтежа ситуација и даље је на путном правцу Гацко – Фоча, преко планинског превоја Чемерно, који је већ више дана непроходан за саобраћај.

Иако је велики број машина сконцентрисан на овој путној комуникацији, сњежни наноси онемогућавају да ова саобраћајница остане бар на грубо очишћена.0 КОМЕНТАРА

 1. Шта тамо ради ова ћелава камарила.
  Да се сликају као хуманитарци.
  Да ометају рад на спашавању угрожених.Уместо да обезбеде гориво за машине и струју.
  Станковићева механизација им чисти путеве, као народ жели да их види. Као мелем на рану.
  Која би механизација лејле извукла из сметова док се народ смрзава а болесни пате и умиру.
  Што шефа нису повели са собом.
  Какав је хаос на Неурохирургији у КЦ Банјалука. Потоп у фекалијама.

  Има ли вам краја бестидници.
  Гледајмо и ћутимо, то се неће емитовати на јавним медијима. Није се догодило.

 2. Пријероре са жаљем морам да ти кажем да ниси у праву. Да се шеф заглавио била би то еколошка дезинфекција, само што би остала г….по законима физике, на површини, па ето ти опет проблем. Него ту мудру главу, тако свеже обобојену, у ова опака времена, море бриге како до новог тв дуела у одбрани од оних који нас стално нападју, како заштитити овај незахвални народ од спољних и унутрашњих непријатеља, од терориста на сваком кораку.

  Лако је, брате, народу – он се организује, узме лопате у руке и чисти снег испред својих кућа, па и комшијских. Него треба га забавити кад онако промрзао, а румен од хладноће подложи ватрицу па се разгоропади.А хлеба ниоткуд.А и песма се поведе без главног коловође. Е, то већ не мирише на добро.

 3. Сва Република Српска спала на машине једног приватника, полукриминално стечене!? Три министра су морала отићи у Калиновик, да би се „увјерили“ да је помоћ од 50 хиљада марака једној заметеној општини права ствар?
  Колико сте дали пара том станковићу, само ових дана? Десет пута више него једној општини! Зар је то политика државе?