Калифат се слама: Пред нама је Деир ез-Зор

Град који је у окружењу Исламске државе (ИД) готово од самог почетка рата у Сирији, сада је на тридесетак километара од деблокаде уз помоћ владиних снага које се приближавају.

недеља, септембар 3, 2017 / 01:40

Као што смо и најавили у прошлом Фронталовом прегледу збивања у Сирији, потписана примирја на југу земље уз границу са Јорданом, те прекид америчког бомбардовања снага Башара ал Асада, условили су да у централном дијелу Сирије дође до предуслова за стратешки слом калифата ИД.

То је јуче и најавило Министарство одбране Руске Федерације, чије снаге су појачале ударе по конвојима и положајима ИД, који су у повлачењу. Асадове јединице су се могле прегруписати и вишкове усмјерити са југа, ка централној Сирији. Резултати се јасно виде у поређењу насловне и фотографије старије карте даље у тексту.

Прво је област под контролом ИД исјечена у два окружења, од којих је источније, ближе Деир ез-Зору убрзо ишчишћено, а друго се још увијек одржава уз жестоке борбе. Занимљиво је да је управо сјеверозападна граница снага ИД у још постојећем окружењу, била граница на којој је територија под контролом владиних снага дуго била најужа. Нешто као посавски коридор у Сиријској изведби, што ће рећи да су снаге са обе стране ту биле у неповољној позицији да напредују.

Чишћење енклава ИД

Прије тога, Асадове снаге су уз помоћ милиције Хезболах из Либана, очистили џеп ИД који се налазио са обе стране међународне границе. Све је то посљедица крхког примирја, посебно у регији града Дараа, из којег владине трупе годинама покушавају да продру до границе са Јорданом и спријече линије опскрбе.

Управо због тог примирја, које се у највећој мјери и одржава, побуњеничке снаге у региону Дараае су се усмјериле на елиминацију енклаве ИД, која се налази уз границу са Јорданом. Јордан је на све то поступио врло недипломатски и несусједски, истоваривши конвој оних који су се предали на Ирачку границу, без претходне консултације са ирачким властима.

ИД још увијек има једну неокрњену енклаву у околини Дамаска, гдје се и даље воде интензивне борбе у рејону Џобара, али се линија фронта веома мало помјера.

Руски и амерички Курди

Још неких активности има у области Алепа, као и сукоба између снага сиријских Курда које подржавају Руси и побуњеничких јединица које држе територију на којој се налазе регуларне јединице из Турске. Руси су размјестили и своје посматрачке мисије, или чак преузели дијелове линије фронта, како би се спријечили сукоби које Турска подржава, јер јој је у циљу да уз њену границу има што мање територија коју у потпуности контролишу Курди.

Курди подржани од стране САД и остатка НАТО сателита, још увијек опсиједају град Рака, који је неселективним бомбардовањем и фанатичном одбраном од стране ИД, заиста и претворен у праву раку за цивилно становништво. Извјештаји говоре да цивили у Раки једу траву, мртве нико не склања са улица, а борбе се воде улицу по улицу и нема назнака да ће опсада ускоро завршити.

Сиријске одбрамбене снаге, како се зову јединице доминантно курдског састава које подржавају Американци из зрака и допремом наоружања, тренутно су застале и баве се Раком, док су по страни оставили план да заузму све територије сјеверно од ријеке Еуфрат. Највјероватније се чека да Асад искрвари и деблокира Деир ез-Зор, па ће тек након његовог могућег преласка Еуфрата услиједити или сукоб, или преговори између ових војнополитичких формација.

Асад је у својој најновијој изјави рекао да „цјеловитост и јединство Сирије није подложно преговорима, те да је њен основ арабизам“, што јасно најављује ставове према курдистанским сновима народа који нема државу.

Фронтал.СРБ свој сљедећи извјештај са Сиријског ратишта доноси чим Деир ез-Зор буде деблокиран из загрљаја калифата ИД.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *