Какву је приредбу припремила администрација Градског Сина Драшка за 22. април?

Поводом прославе и обиљежавања Дана града, 22.априла, како кажу, нова градска администрација интензивно ради на припремама манифестација и догађаја. Међу побројаним, нисмо нашли ни један који се веже за жртве коцлогора Јасеновац, чији је то такође дан.

уторак, 13 априла, 2021 / 18:46

Поред академије, која се припрема у сарадњи са Академијом умјетности Универзитета у Бањој Луци, на којој ће бити уручене награде и признања "Кључ Града", "Златни грб", плакете,  овогодишњу двонедјељну прославу обиљежиће преко 30 различитих догађаја и манифестација, а грађанима ће бити презентовани бројни пројекти, које је Град покренуо.

-Ове године планирано је да се, уз поштовање епидемиолошких мјера, одржи преко 30 различитих манифестација, јер је то симбол буђења Бање Луке, коју смо имали некада и о којој многи сањају. Жеља нам је да пробудимо онај стари дух којег су Бањалучани жељни, али истовремено даћемо и неке нове путоказе које су симбол напретка и даљег развоја Бање Луке – истакао је градоначелник Бање Луке, Драшко Станивуковић.

Према његовим ријечима један од тих пројеката је свакако нови градски парк у близини ТЦ "Делта", од којег, како истиче градоначелник, неће одустати, иако нови амандмани у буџету представљају озбиљан изазов.

Градоначелник је истакао да ће на Тргу Крајине бити постављена нова говорница, која би требало да буде симбол слободе говора, те да ће сваки грађанин овог града имати прилику да слободно искаже свој став.

-Поводом Дана града биће званично започета и једна велика кампања, а то је кретање бициклима, с циљем буђења и мијењања свијести, која се односи на културу саобраћаја у Бањој Луци. У склопу ове кампање, укључен је и пројекат паркинга испред Градске управе, који ћемо претворити у паркинге за бицикле – истакао је градоначелник.

Додао је да нова администрација остаје при идеји да се на подручју града оформе "хумани паркинзи", који ће бити посебно обиљежени, док ће приход остварен на тим мјестима бити преусмјерен у хуманитарне сврхе.

С циљем враћања старог сјаја нашем граду, градоначелник Бање Луке је најавио да се очекује почетак изградње реплике чувене фонтане из Парка "Петар Кочић", која ће бити смјештена у Парк "Младен Стојановић".

-Ова фонтана симбол је буђења старог бањалучког духа, носталгије коју Бањалучани осјећају према тим старим дијеловима града, према Бањој Луци која је била зелена, која је данас нажалост све више покривена бетоном – казао је.

Такође, планирано је да се у склопу манифестација поводом Дана града озваничи ново име дворане у склопу Спортског центра "Борик", а за коју је претходно одлучено да понесе име славног бањалучког боксера Маријана Бенеша. У знак сјећања на наше спортисте, који су својим успјесима писали странице спортске историје нашег града, градоначелник је најавио изградњу парка великана у близини дворане "Борик", који ће бити посвећен спортистима и у којем ће се наћи имена бројних спортиста из свијета фудбала, рукомета, одбојке-казао је градоначелник.

Током обиљежавања Дана града, грађанима ће бити презентован нови концепт функционисања ЈП "Акване", идејно-пројектно рјешење моста у Чесми, као и ново идејно рјешење уређења центра града.

Градоначелник се посебно осврнуо на дио ужег центра града у Улици Васе Пелагића – такозване "рупе", напоменувши да се на тој локацији већ изводе радови, али да је затражио да се направи дјелимична измјена тога плана, како би се изградио савременији и модернији објекат, који доликује Бањој Луци.

-Предузети су први кораци у рјешавању уређења хотела "Палас", јер тренутно онај дио је заиста ругло – истакао је градоначелник.

У склопу пројеката ревитализације, градоначелник је нагласио да је његова администрација предложила средства за ревитализацију "Кастела", али су та средства скинута са буџетске ставке.

-Жеља нам је да Кастел постане симбол културе, јер има недовољно искориштен потенцијал и може постати један вид "културног драгстора". Слична ситуација је и са ревитализацијом Дома омладине, гдје је планирано расписивање конкурса за управника који би дао свој допринос да Дом постане живље мјесто за младе и да им пружи више неких могућности. Дакле, замишљено је да ово буде драгстор за младе, који би врвио од живота и младима дао прилику да се изразе – закључио је градоначелник.