Какви креативци: Ђокић за петицију умјесто референдума

Петиција о Суду и Тужилаштву Босне и Херцеговине, са истим референдумским питањем, биће организована до краја године, увјерава Петар Ђокић.

четвртак, новембар 2, 2017 / 01:36

И док из опозиције поручују да је у питању још једна превара – лидер социјалиста каже да владајућа коалиција још није причала о детаљима али да ће петиција на дневном реду бити тек након посебне сједнице Народне скупштине. Посланици ће о суспензији референдума расправљати највјероватније у уторак, пише АТВ.

– Петицију би могли да прикупљају грађани који би могли бити волонтерски ангажовани на тој активности и ја мислим да ће бити јако много оних који ће хтјети учестовати у једној таквој активности. Ми даље оперативно нисмо то питање разрађивали – рекао је Петар Ђокић, предсједник Социјалистичке партије РС.

Давор Шешић из Српска демократске странке каже да је то још један политички трик.

– Нема потребе за петицијом ако имамо одлуку Народне скупштине РС као најважнију одлуку – говорим о највишем законодавном тијелу Српске – рекао је Шешић.

Суспензијом референдума Српској се наноси штета која ће бити тешто надокнадива – дан пред колегијум о заказивању посебне седнице оптужбе стижу из сједишта ПДП. Генерални секретар партије тврди да је највљена петиција излазна стратегија власти и посипање пепелом због одлуке да се суспендује референдум. Одлука ће, каже Бундало, произвести бројне последице.

– Прва је урушавање институција РС, пре свега Народне скупштине, али и урушавање институције предсједника РС. Друга последица је понижавање РС и њених грађана и трећа обезвређивање института референдума као задњег механизма одбране кључних интереса и вриједности РС – рекао је Перица Бундало, генерални секретар Партије демократског прогреса.

То што ви зовете штетом је одговорност према Српској – узвраћа Петар Ђокић. Тврди да ће петиција, на којој би требало да се прикупи 500 хиљада потписа, коштати пуно мање него референдум.

– Мислим да би било логично да се крене до краја године јер, зашто би онда уопште та иницијатива поменута по истеку овог периода, када ће можда неко тражити заштиту виталног националног интереса на овом питању – рекао је Ђокић.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *