Каква је (не)сличност између Косова и Западне Сахаре

Министар иностраних послова Алжира Абделкадер Месахел изјавио је да самопроглашено Косово и Западну Сахару не треба гурати у исти кош, јер представљају дијаметрално различита питања.

понедељак, 2 априла, 2018 / 11:02

Месахел је истакао да су питање Косова и Метохије и Западне Сахаре различити како по њиховој генези и правној проблематици, тако и по начину на који им приступају регионалне и међународне институције.

"Према међународном праву, територија Косова је саставни дио Србије, а пошто је Алжир привржен поштовању међународног права, он није признао независност /самопроглашеног/ Косова", рекао је Месахел за београдску "Политику".

Он је истакао да је Западна Сахара, према међународном праву неаутономна територија, која је као таква призната од УН и на коју се сходно томе мора примјењивати доктрина УН о деколонизацији.

"Рјешавање овог питања мора се заснивати на принципима права на самоопредјељење народа Западне Сахаре. То је уосталом и став УН и Афричке уније, чији је један од оснивача, Сахарска Арапска Република", рекао је Месахел.

Он је напоменуо да је овакав став недавно заузео и Европски суд правде, када се изјаснио да је Западна Сахара територија која је одвојена и посебна од Марока, и на коју се из тог разлога не могу примјенити споразуми склопљени између Марока и ЕУ.