Како Вера Сајић јавља из Њемачке – укидају се ограничења

Генерални конзул БиХ у Њемачкој Вера Сајић изјавила је да ова земља од 20. марта укида већину рестрикција због вируса корона и да слиједи период олакшања.

четвртак, 17 фебруара, 2022 / 12:10

Она је у изјави Срни подсјетила на изјаву њемачког канцелара Олафа Шолца да би се рестрикције уведене због вируса корона могле односити од ограничења броја гледалаца на спортским мечевима, до потребног доказа о вакцинацији за улазак у ресторане, музеје, трговине и продавнице.

"Њемачки канцелар је рекао да ће са постепеним укидањем мјера Њемачка почети од 20. марта. План је да се у три тачке полако и постепено укидају рестрикције по фазама за приватна окупљања, продавнице, ресторане и хотеле", рекла је Сајићева.

Генерални конзул је подсјетила да је Њемачка прије пар мјесеци, као и многе европске земље, била појачала рестрикције усљед великог таласа ове посљедње инфекције проузроковане делта и омикрон сојем вируса корона, али да сада слиједи примјере неких европских земаља са попуштањем мјера.

"Њемачки канцелар је, ипак, рекао да ће и даље бити обавезно ношење маске и одржавање физичке дистанце. По питању обавезне вакцинације, он је подсјетио да је Влада Њемачке за приступ обавезне вакцинације, али да се суочавају са противљењем у Бундестагу", рекла је Сајићева.

Она истиче да је Шолц рекао и да ће власт и даље да настави да тражи да се поштују одређени стандарди по питању здравства, те најавио нову законску легислативу по питању маски и физичке дистанце.

"Шолц је поновио да пандемија није готова и да је могуће да нас неки нови сој чека иза ћошка и да морамо бити спремни и на нове изазове ако нам се десе", рекла је Сајићева.

Она је истакла да свакодневно има позиве људи који се интересују за ситуацију у Њемачкој по питању тестирања и мјера, због чега ће пратити одлуке Владе ове земље и извјештавати о томе.

"Вјерујем да ће од прољећа и љета путовања и рестрикције за путовања бити доста блаже", рекла је Сајићева.