Како вам звучи: Суперплави крвави Мјесец?

Становници Москве, преко Сиднеја до Вашингтона моћи ће свједочити ријетком небеском феномену предвече, приликом изласка Мјесеца. За остале – Фронталов текст.

среда, 31 јануара, 2018 / 05:06

Милиони љубитеља астрономије широм свијета данас неће скидати поглед с неба како би свједочили необичној небеској појави Суперплави крвави Мјесец. Овај лунарни догађај посљедњи пут се десио 20. децембра 1982. године.

Мјесец ће данас бити најближи Земљи у својој орбити, а изгледаће 14 пута већи и 30 посто сјајнији, пише Клиx.ба. Суперплави крвави Мјесец уствари представља спој три небеска феномена која ће се заједно појавити на небу, а ријеч о појавама Супермјесец, Крвави Мјесец и Плави Мјесец.

Супермјесец је појава када се пун Мјесец нађе ближе Земљи него иначе. Када Мјесец постане црвенкаст, онда ту појаву називамо Крвави Мјесец, а када се у једном календарском мјесецу по други пут на небу појави пун Мјесец, онда је ријеч о појави Плавог Мјесеца.

Ипак, данашња небеска појава неће бити видљива у свим дијеловима свијета.

Американци ће моћи видјети Супер крвави плави Мјесец данас непосредно прије изласка Сунца, наводе из НАСА-е. Помрачење Мјесеца на источној обали САД-а почеће у 5:51 ујутру по локалном времену. Тада ће Супер плави Мјесец почети да црвени.

Становници Блиског истока, Азије, источне Русије, Аустралије и Новог Зеланда вечерас ће моћи пратити појаву Супер плави крвави Мјесец. Помрачење у Сиднеју ће почети у 21:51 сат, на Новом Зеланду у 23 сата, у 18 сати у Шангају те у 13 сати у Москви.

Већина људи у Европи, Африци, Централној и Јужној Америци ће пропустити овај астрономски триплет. Међутим, љубитељи астрономије у овим дијеловима свијета моћи ће пратити необичну појаву путем видеа уживо које ће на интернету преносити НАСА, Виртуал Телесцопе и Универзитет Западни Сиднеј.

Појава Плави Мјесец десиће се још два пута у 2018. години, док ћемо појаву Супермјесец чекати до јануара 2019. године.