Како уништавамо оружје?

Инцидент који се прије мјесец данас догодио на подручју општине Доњи Вакуф, гдје су два лица повријеђена од експлозије гранате, доказ је да Министарство одбране и Оружане снаге БиХ не врше ваљану контролу над уништавањем вишка наоружања и муниције, пише „Глас Српске“. Полицијска станица у Доњем Вакуфу 24. новембра добила је пријаву да се догодила […]

понедељак, децембар 26, 2011 / 07:40

Инцидент који се прије мјесец данас догодио на подручју општине Доњи Вакуф, гдје су два лица повријеђена од експлозије гранате, доказ је да Министарство одбране и Оружане снаге БиХ не врше ваљану контролу над уништавањем вишка наоружања и муниције, пише „Глас Српске“.

Полицијска станица у Доњем Вакуфу 24. новембра добила је пријаву да се догодила експлозија у насељу Урије, а у забиљешци полиције наведено је да су два лица повријеђена од средстава која су украла са војног полигона на Гламочу, гдје се уништавају авио-бомбе. Ријеч је Вејсилу Машићу који је том приликом лакше повријеђен, а његов комшија Мерсудин Aвдић је теже повријеђен.

Директор БиХ МАК-а Душан Гавран рекао је да је инцидент у којем су повријеђени сакупљачи секундарних сировина само доказао какав се јавашлук дешава приликом уништава вишка наоружања.

“Поставља се питање како су та двојица дошла на полигон гдје се уништавају вишак наоружања и минско-експлозивна средстава. Недопустиво је да то подручје нико не чува и да људи могу слободно ући и однијети шта им се свиди", рекао је Гавран и истакао да се у БиХ олако прелази преко скандала и злоупотреба које се дешавају приликом уништавања оружја и које годинама прате Министарство одбране БиХ.

Предсједавајући Заједничке комисије за одбрану и безбједност БиХ Душанка Мајкић рекла је да је општепознато да се у Министарству одбране и Оружаним снагама БиХ дешавају страшне злоупотребе и да се тај јавашлук више ни по коју цијену не смије толерисати.

"Формирана је истражна комисија која ће одмах послије новогодишњих празника почети да ради. Њен задатак ће бити да утврди шта се све дешавало у периоду од 2006. до 2009. године, шта се десило са огромном количином наоружања, муниције, минско-експлозивних средстава која су изашла из војних складишта, а не зна се гдје су завршила", рекла је Мајкићева.  Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *