dysko

Како убијамо сами себе

Ми не требамо непријатеље. Сами себе најефикасније уништавамо. Друштво које не улаже у будућност, логично, нема будућност. А Република Српска, заједно са Федерацијом БиХ, јесте једно такво мртво друштво. Недавно сам написао текст који даје црне прогнозе о томе да ће ускоро да нас задеси талас великог поскупљења, који ће додатно да нам сроза ионако […]

петак, 9 септембра, 2011 / 18:19

Ми не требамо непријатеље. Сами себе најефикасније уништавамо.

Друштво које не улаже у будућност, логично, нема будућност. А Република Српска, заједно са Федерацијом БиХ, јесте једно такво мртво друштво. Недавно сам написао текст који даје црне прогнозе о томе да ће ускоро да нас задеси талас великог поскупљења, који ће додатно да нам сроза ионако очајан животни стандард. Наравно, не треба бити неки вајни експерт па сабрати два и два. Али, ево, анализом економског стања на овом простору баве се и људи којима је економија и струка и пракса. А ево шта они кажу:

Бројни неријешени интерни проблеми су много већа опасност за економију БиХ, од пријетећих посљедица свјетске економске кризе, оцијенила је данас главни економиста Хипо Банке у БиХ Маријана П. Милић најављујући да ће ускоро економски одјел Хипо Банке изаћи са процјеном мањег раста ГДП БиХ у овој години. У односу на земље региона, БиХ је последња у свим сегментима.

Катастрофалан пад директних страних инвестиција у БиХ у последњих пет година, те перманентно све већи јаз у висини плата у јавном и реалном сектору. Последњих пет годинa број запослених у јавном сектору у РС и ФБиХ константно расте, а број запослених у реалном сектору пада.

“Директна улагања у 2010. години готово да су изостала у БиХ (63 миллиона $) у односу на 1.3 милијарде $ у Србији, 1.1 милијарду $ у Албанији, Црној Гори 760 милиона $, 583 милиона $ у Хрватској и у Македонији 293 милиона $.

БиХ се у сегменту развијености инситуција она заузима 126. мјесто у односу на 139 посматране земље свијета, далеко иза Црне Горе (45. мјесто) Албаније (63. мјесто), Хрватске (86.), Македоније (80.) и Србије (120. мјесто). БиХ је на самом зачељу у дијелу ефикасности правног оквира, транспарентности доношења државних одлука, етичког понашања фирми, заштите интереса мањинских акицонара. Ништа боља ситуација није у домену независности судства, бескорисне државне потрошње, оптерећености државним регулативама.

У индексу глобалне конкурентности БиХ заузима 102. мјесто у односу на 139 посматране земље свијета, далеко иза Црне Горе (49. мјесто) Албаније (88. мјесто), Хрватске (77.), Македоније (79.) и Србије (9.6 мјесто).По питању покретања новог посла као веома значајног сегмента квалитета пословног окружења, БиХ заиста предњачи, али у негативном смислу заузимајући 160. мјесто у односу на 183 посматране земље свијета, далеко, далеко иза Македоније (5.), Албаније (45. мјесто), Црне Горе (51. мјесто), Хрватске (56.), и Србије (83. мјесто)."

Дакле, факти и бројке су неумољиви. Далеко смо иза свих осталих у регији, која је сама по себи далеко иза свих осталих. Писао је о томе скоро Милош Грујић. Кад угасимо програм РТРС-а престанемо да листамо штампане медије који не преживљавају на тржишту тако што су квалитетни и способни, већ тако што их финансира Влада Републике Српске, суочавамо се са горком истином да смо дотакли дно дна у сваком смислу: економском, етичком, вриједносном. Од те истине се, какогод, још увијек склањамо к`о ђаво од крста, али сад је већ прекасно: неће нас то ударити к`о маљем по глави, већ нас удара. И питање је кад ће престати.

Само паметни људи могу бити излаз из овог ћорсокака у који су нас довеле ове будале које се лажно представљају као "елита". Недавно ми је један колега, који је живио прилично времена у Њемачкој, испричао једну занимљиву причу, а понудио је и конкретно рјешење:

"Знаш, предрасуда је да су Нијемци бољи радници од нас. То није тачно-они су само много више стимулисани за свој рад од нас овде. Кад наш радник оде у Њемачку и тамо му буде понуђена плата-он прави исте, ако не и боље резултате од просјечног Нијемца. Просто, нико неће дати свој максимум уколико није адекватно стимулисан. Потребно је задржати памет и увести иновације у технолошко-производни процес, који привреду земље чини конкурентнијом на глобалном тржишту. А како задржати паметне људе, оне који збиља иновирају? Лако – свако ко нешто конкретно и корисно изуми-дај му пет милиона КМ. Чини се много, али није-вишеструко веће износе држава годишње баца на потпуне глупости. А оних прави изума нема превише на годишњем нивоу. Кад ти паметном човјеку платиш пет милиона, он овде остаје. Не требаш да се бринеш да ће да оде негдје онда. А тиме шаљеш и јасну поруку другима-направите нешто конкретно, корисно, нешто што је заиста иновативно-и бићете милионери. То је проста логика. Тако чуваш свој најбољи ресурс-памет-а правиш и унапређујеш производњу која ће да отплати тај новац који си дао том генијалцу."

Наравно, ни тај колега није измислио топлу воду, али јесте подсјетио на онај фини осјећај туширања истом, поготово након бичевања ледом од стране поменуте домаће самопрозване "елите". Развијени су развијени зато што улажу у развој, док су неразвијени неразвијени зато што то не раде. Проста логика. А просто је и питање, а на које нико у власти нема сувисао одговор:

Због чега ми то дајемо 86% свог буџета на плате запослених у јавном сектору, друге материјалне трошкове који се односе на исти, односно социјалне накнаде?

Ало бре, 86%. Овако није било ни у вријеме самоуправног социјализма. Није било ни за вријеме краљевине. Ни за вријеме Аустро-Угарске. Ни за вријеме Турака. Никад. Како ми у једном глобалном свијету, гдје је свако сваком конкуренција, да будемо конкурентни било коме и да зарадимо тако своју кору хљеба, кад убједљиво најмање издвајамо за развој и будућност? Развијене државе издвајају око 45% буџета за развој, док оне државе које желе да се убрзано развијају и тако достижу оне друге – издвајају и више. Ми бисмо требали бити у тој групи-да штедимо више, да се више жртвујемо за будућност, да инвестирамо, а не да трошимо безвезе као што сад радимо. Бацање новца на јавну администрацију не само да нема корисних ефеката, него је и контрапродуктивно: сви лете у бирократе, а тај прегломазни чиновнички апарат, поред тога што узима новац који би требао бити издвајан за развој-представља генератор корупције у друштву, јавашлука, отезања процедура, компликовања, неспособности и нерада. У преводу: плаћамо да би нас пљачкали, малтретирали и понижавали.

Друштво треба очајнички нову снагу, збиљску елиту, способну да чини радикалне друштвене заокрете. Рјешења нису нити апстрактна, нити спектакуларна-потребно је само радити потпуно другачије но што се сад ради. Наравно, многима такви радикални заокрети не одговарају, а ту не мислим само на владајућу политичко-финансијско-квазикултурно-медијску олигархију. Заправо, таквих заокрета плаше се и сви ти силни корисници социјалних накнада, колико год оне смјешне биле и колико год ће и тако мизерне да пресуше. Људи се плаше, јер нема ко да им објасни шта их очекује у варијанти А и варијанти Б.

Стога је неопходно да они који знају уложе напор и почну да конкретно дјелају. Јавна дебата је неопходна, људи морају да разговарају. Морају се пренијети релевантне информације о дубиози која нам предстоји уколико се ствари не почну радикално мјењати. У принципу, неопходно је почети са формирањем нове елите. Али, не неке која ће бити попут чардака ни на небу ни на земљи, не неке која ће да паламуди, већ оне која ће да утврди стратешки правац и која ће водити заједницу ка опоравку.

У сваком случају, не плашите се да кажете шта мислите. Ништа горе од бијених кукавица.0 КОМЕНТАРА

 1. ubijaju nas!Našim oružjem: Našom glupošću (a svako misli da je prepametan, oh, kako smo zadovoljni svojom glupošću),nepismenošću (šta će mi škola kada i ovi koji je imaju nemaju posla),našom pohlepom (najopasnije oružje našega samouništenja,a pucači su su političari i oni uz njh. Misle da ako oni imaju, nisu samoubice. to što su ubice, a, znaju da jesu, mirno spavaju.. „ko je.. narod- ovcu za šišanje.“)
  Dakle, ubijaju nas, i ubijamo sami sebe.

 2. Ово је исто као и онај Свитлицин текст „Сутра ћемо“. Само што је овај много песимистичнији. Исти је коријен проблема и лијепо је прочитати да има младих људи који увиђају и промишљају. Лијепа се екипа окупља око Фронтала, али бојим се да само писањем текстова неће се пуно промијенити.

  Треба нам револуција! Неко треба поскидати главе маторим прдоњама и дупеувлакачима које они уче да буду исти као и они. А то не може оловком или тастатуром, то мора пушком.

 3. На овакве теме се прво јаве они што би из опанака ускочили у угланцане ципеле, пушком наравно. Човјек вам предлаже памет а не оружје. Имали смо и оловке на изборима па их нисмо искористили. Једина нада је у просвјећивању, колико год да то није лако и у паметним људима који ће са позиције власти темељно промијенити постојеће стање. Мени ово што предлаже СДС као нови концепт има смисла, али не би ми били ми када у свему не би видили неповјерење и злурадост. То нам је прва препрека коју треба прескочити. А неки би одмах на посљедњу. Е не може брајко! Знамо вас добро. Иако не спорим да и у СДС има болесно амбициозних будала и опанчара које би требало на вријеме зауставити.

 4. Не мислим да све партије знају и да су сви исти. Чак ни у самим партијама. На крају крајева треба сачекати шта ће СДС рећи у новом концепту. По мени он би требао да буде отворен за јавну расправу свих који нешто могу да кажу. Јер ово стање не могу ријешити ни једна странка ни појединци унутар ње. Али могу они који нешто знају, било да су из које странке. Па нека кажу шта имају. А ова вријеђања и оспоравања унедоклед нигдје не воде, а стање исто.

 5. Шта је алтернатива и гдје је излаз из врзиног кола? Колективно тешко да се ријешимо ове бједе која нам се окачила о врат и вуче на само дно, као што се види да и јесмо на дну у региону и то грчевито бранимо то дно дна!
  Странке, још једном ћу поновити, вреће гована које мораш хранити, појити и одржавати у животу од избора до избора!

  Појединци, млади иноватори, има их, знам, вјерујем, али шта они могу сами у овом брлогу и вучијој јазбини? могу само да заштите своје патенте, проналаске, кад нешто успију конструисати то одмах треба заштити јер ће ове битанге и то покрасти и продати буд зашто само да себи стрпају који милион у џепове!
  Не знам ни да ли постоји неки завод за патенте код нас у РС, или се то све избацило ван, шта ће нам наша памет, увозићемо технологије..гррррррр..
  Онда се неко чуди дивљању цијена, па то је све срачунато, сад очекујем да избаце конвертибилну марку и пређу на евро у домаћој употреби и тако зацементирају овај потрошачки потоп цијенама!

 6. Ali, dragi moj NOIR, još nisam vidjela da ikoja stranka posluša ili postavi na odgovorno mjesto nekoga iz druge stranke ili vansranačku ličnost makar on bio i najveći stručnjak.Polaze od toga -nek je moj poslušnik, makar i najveća budala, a kriminalac da se ne govori.Što veći-to bolji.Vidio sam koga su postavili za generalnog željeznica.Molim te, nekidan u PD sudar vozova, u samoj želj stanici. 10 vozova dnevno ne mogu ispratiti za 24 sata.Javašluk, nered nesposobnost.
  Proljetos uđem ja u prometni ured da pitam koliko kasni voz.Niko me ne gleda niti sluša.Prometnik igra na kompjuteru igrice, a na tv se gleda grand parada.
  Direktor je hiljadu puta ulazio u taj ured, i to dozvolio,
  Pa, gdje na svijetu ima da prometnik vozova igra igrice.Savanović je doveden da ne ostane ni ž od željeznice.
  Ja se raspričao…
  A, što ti kažeš treba sačekani novi koncept, moj dragi sine, ako oni njega do sada nisu imali, nema od nas ništa.