Како су устаници у Босни играли фудбал 1877.

Уобичајено се говори да је фудбал на овим просторима стигао од студената из Прага и Беча,крајем 19. вијека, док се клубови почињу развијати почетком 20.

недеља, 7 марта, 2021 / 17:54

Али записи кажу да се лопта ударала ногом и раније. Што указује да је тај рефлекс урођен човјеку. На британским острвима скоро свако село је имало неке игре зване фудбал, које су подразумијевале ношење и шутирање лопте, из којих су се развили разлити спортови, почев од оног који влада свијетом.

Један Енглез, Артур Еванс, данас познат као археолог који је открио величанствене остатке минојске цивилизације на Криту, био је дописник енглеских новина на простору Крајине. Наравно, звање дописника "Манчестер Гардијана", претечи данашњег Гардијана, заправо је дио прикривања мисије у коју га шаље британска власт.

Требало је бити у току са дешавањима која је покренула српска побуна 1875. (код нас позната као Невесињска пушка) која је довела до источне кризе, урушавања Отоманског царства и Берлинског конгреса, који је промијенио карту Европе.

Еванс је послао неке извјештаје који су објављени у новинама, а касније је своје записе дао у књигама "Кроз Босну и Херцеговину пјешке" (1875) и "Илирска писма" (1877).

Елем, од свих записа које је оставио, посебно је занимљив један након посјете устаницима на подручју Унца – данашњег Дрвара. У логору код Каменице, устанике под командом попа Билбије, Еванс пише о "витешким" надметањима српских устаника, током одмора и припрема за борбу.

– Пут ме одвео у побуњеничке чете у Каменици… Било је дивно прољетно вече кад сам стигао. Нашао сам цијелу трупу окупљену на зеленој планинској ливади гдје проводи вече у витешким играма…

Еванс описује текмичење у бацању камена са рамена примјећујући да су "побуњеници показивали велику снагу, али врло малу вјештину", па се Енглез похвалио како је са мало вјештине могао да баци камен као и најбољи од тих "мишићавих хришћана".

– Сљедећа игра била је фудбал. Лопту су побуњеници направили од својих капа. Игра је била без тачно одређеног гола, али ипак – био је то фудбал. Играчи су једноставно ударали и гурали лопту…

Такође, описивао је како је на другим мјестима видио игру коју је назвао почетним обликом крикета, са моткама, пањевима, куглама, вратарима и хватачима лопти.

– Можда није далеко дан кад ће човјек видјети Башибозуке (турски војни плаћеници) и рају гдје су ујединили своје тимове у мање ратничком тумачењу. Може се чак пророчким оком предвидјети да се сви босански ривалски тимови споје у један заједнички тим – пише Еванс 1877. године.