Како су биљке преживјеле Чернобиљ

ВAШИНГТОН – Двадесет три године након хаварије на нуклеарној електрани Чернобиљ у Украјини, најгорој у историји, научници су ријешили загонетку како су биљке успјеле да се адаптирају и преживе на радиоактивном тлу, а тајна је у – протеинима. Ово је прво истраживање о томе како се производња кључних протеина у биљкама мијења као одговор на […]

петак, мај 15, 2009 / 09:02

ВAШИНГТОН – Двадесет три године након хаварије на нуклеарној електрани Чернобиљ у Украјини, најгорој у историји, научници су ријешили загонетку како су биљке успјеле да се адаптирају и преживе на радиоактивном тлу, а тајна је у – протеинима.

Ово је прво истраживање о томе како се производња кључних протеина у биљкама мијења као одговор на радиоактивно окружење. ИзвјештаЈ ће бити објављен у наредном издању "Журнала о истраживању протеома", који издаје америчко удружење хемичара.

Истраживач Мартин Хајдук, и његов тим, напомињу да су биљке које су расле у Чернобиљу у вријеме хаварије, 26 априла 1986, некако успјеле да се прилагоде, преживе радијацију и нормално расту. Али, све до сада нико није знао које хемијске промјене су се десиле у биљкама да би се десило чудо које је омогућило биљкама да преживе.

Истраживачи су нашли да је сјеме соје, када је изложено радијацији, производило различите износе и типове протеина у односу на биљке које нису изложене радијацији.

Ови протеини штитили су сјеме соје од контаминиране околине. И, што је занимљиво, биљке са контаминираног поља произвеле су за једну трећину више заштитног протеина који се назива "бетаин алдехид дехидрогеназа" – исти протеин познат по томе што штити људску крв од радиоактивног оштећења.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *