Како смијенимо, тако чешљамо: Истрага са билборда креће

Град Бања Лука у тренутку објављивања овог текста није на свој сајт поставио први извјештај тима за ревизију, који је представио градоначелник. Били смо ради да га прочитамо, будући да представља занимљив случај у раду локалних самоуправа у Српској, али о њему можемо судити само кроз наступ на прес конференцији.

понедељак, 1 фебруара, 2021 / 07:16

Ситуација у којој нови градоначелник Бање Луке представља мјесечни пресјек истраживања неправилности у раду претходне управе нешто је што је немогуће обрадити класичном формом извјештаја. Само навођење шта је речено било би недовољно, подједнако је важно и како је речено, и шта је изговорено са омашком.

Прес конференција најављена дан раније као медијска бомба која је навела на ишчекивање – шта ће се то десити у недељу у 12 часова – почела је за неке разочаравајућом темом. Од свих ствари на које Станивуковић може да се ухвати, били су то нелегално постављени билборди.

Одлука да се почне темом која дјелује банално за јавност набаждарену на мисао да се свуда око ње "узимају милиони", одабрана намјерно или не, више је него похвална.

Похвално: Кренимо од ситнијег криминала ка крупном

У свијести незрелих друштава, која потом праве нефункционалне системе, постоји стално увјерење да је проблем негдје извана. Било да су то неки странци који им не желе добро, или се све то оличава у политичару на власти и клики око њега. Зато се тако пада у занос по коме треба само промијенити њих неколико и све ће бити боље. Таква друштва траже новог идола кад потроше старог, са одушевљењем га руше и онда се разочаравају у тог новог.

Нелегално постављени билборди су ствар за коју би већина одмахнула руком уз опаску да то није најважнија ствар, или да ће тога увијек бити и да се то никад неће промијенити. Зато отпочињање завођења реда од ствари које не изазивају никакав ентузијазам, али вјежбају институције да се баве својим послом и примјећују "ствари којих ће увијек бити" дјелује доста добро.

Извор слике: бањалука.рс.ба

Оно што не дјелује добро јесте то што Станивуковић не одаје сигурност неког ко прецизно зна да ли је нелегално постављен билборд прекршајно или кривично дјело? Није најјасније ни како очекује да се власници нелегалних билборда сами пријаве за "легализацију" и да, ретроактивно ваљда, плате таксе?

Нема ревизора, до Бошка Чека

Све ове ствари нису предмет нечије жеље, већ правних могућности. Будући да у фамозном "тиму за ревизију" има правника, могли су се потрудити да у овом дијелу градоначелник не дјелује конфузно. Или је у питању импровизација, као и у самом оглашавању тог тима.

Могуће да је у питању само интерни назив, јер је ревизија као име још од Бошка Чека остала позитиван појам у свијести народа.

Међутим, уколико се формира званичан тим за ревизију (за шта по мишљењу Министарства финансија, нагло пробуђеног у недељу, не постоји законски основ) а да у њему нема никог са ревизорском лиценцом, у питању је тешки дилетантизам.

Забрињавајуће је то што је друга ствар коју је Станивуковић саопштио јавности одговор на питање ко је уклањао "Давидово срце", рекавши да је то рађено по усменој наредби.

Зашто је то тема, осим што нема ништа спорно у раду комуналаца?

Право је питање шта је спорно у томе што комунална полиција спречава узурпацију јавних површина од стране организоване групе, или још боље, зашто то није урадила одмах? Још 2018. године.

Извор слике: бањалука.рс.ба

Већ након тога Станивуковић је пао у ватру, ретерирајући на патетичне фразе "долази правда и истина". Посебно, говорећи о Младену Ћућану, недавно смијењеном шефу Одсјека за послове цивилне заштите и професионалне територијалне ватрогасне јединице. Све што је речено било је пренаглашено театрално, стављајући у први план пар фазона, наспрам прецизног набрајања шта се поменутом господину ставља на терет.

Уједно, ту је врхунац достигло Станивуковићево "ја па ја", које је провејавало током читавог обраћања. Ту су били "мој кабинет", "човјек кога сам запослио", "хоће да се врати кад мене не буде", "док сам овде, џаба му", "што се мене тиче отказ, и затвор", "за мене није пожељан", "ал да ћу одустати, нећу одустати", "да не бих ја морао поништавати"…

Приоритети јапајајаца

Овде заправо нема ништа ново од оног што нисмо гледали већ посљедњих 17 година, гдје је много важније да се нагласи "Ја" него да се ради оно што је процедурама предвиђено. И што вријеме више одмиче, "ја" све више једе процедуре.

Занимљива тема дуплих уговора, при чему стално запослена особа у градској управи од исте добија уговоре о дјелу, захтјева процесуирање, а не повике "дођите да поништите у понедељак, да не бих ја морао поништавати".

Од особе која обавља јавну функцију се очекује да се понаша онако како се већ за који минут поставио Станивуковић. Говорећи о дипломама, када је рекао да нема овлаштења да оцјењује дипломе, али да постоји сумња да су неке спорне, и набројао кораке којима ће се кретати у утврђивању њихове ваљаности. Овај дио обраћања, и кад је улазио у оквире кампање за предстојеће изборе, дјеловао је најсолидније припремљен.

Аквана и суха дреновина

Од крупнијих случајева поменута је Аквана, за чији рад су такође најављене кривичне пријаве, од којих су неке детаљније описиване. Препуштање органима да утврде да ли је у раду тог предузећа било незаконитости, тек је један дио приче.

Питање које тражи одговору у вези са Акваном јесте да ли она и уз максимално одговорно вођење може пословати позитивно, а потом одлучити који модел пословања је за њу оптималан? Другим ријечима, да ли постоји било ко заинтересован да је преузме по моделу приватно-јавног партнерства, и скине је са буџета града.

Приватник сигурно не би уложио милионе да прави базене на овој градској локацији, али када је Град Бања Лука већ направио, вријеме је и да схвати да тиме не само да не зна, већ и не треба газдовати. Градска управа не треба да се бави угоститељством, а Аквана не треба да прави годишње рупе у буџету од близу милион марака.

Од тих питања нова градска управа не смије бјежати, колико год естрада при истрази ситнијег и лакоуочљивијег криминала била слатка.