dysko

Како се зове и гдје се налази кип слободе у Њујоршкој луци?

Ово је убједљиво најдужи наслов неке колумне Ненада Стевандића. Посвећен реакцији на писање Срђана Пухала. Господине Пухало, прво сам мислио да хладно ескивирам Ваш прилично приземан напад на моју маленкост, али видим да је господину са којим се уљудно поздравим кад га сретнем у граду (углавном испред цркве у центру гдје обојица шетамо дјецу) а […]

понедељак, 21 марта, 2011 / 23:20

Ово је убједљиво најдужи наслов неке колумне Ненада Стевандића. Посвећен реакцији на писање Срђана Пухала.

Господине Пухало, прво сам мислио да хладно ескивирам Ваш прилично приземан напад на моју маленкост, али видим да је господину са којим се уљудно поздравим кад га сретнем у граду (углавном испред цркве у центру гдје обојица шетамо дјецу) а који се потписује као Ви, необично стало до помињања мога имена у негативном, или саркастично-бомбастичном контексту на овом порталу.

Прије неки дан ме спојисте у четворку Кличковић, Соња Караџић, Умићевић и наравно ја. Не буним се, али треба да знате да та четворка коју сте осмислили из ко зна ког разлога, сем идеолошке, није имала друге блискости 1990-те. Дакле, није сарађивала, али јесте осјећала исто.

Провјерено.

Ето, за разлику од провјереног, Ви госп. Пухало конструишете непровјерено али Ваш напад је идеолошки одлично усмјерен . Честитам, погодили сте.

Да не бих крио, ја сам 1990-те био много ближи са Радованом К., Николом К., и
Јованом Р. Све лаке мете, као и они које сте ви навели. Бујрум. Ја само могу да закључим да сте експонент оних, који су породици Караџић преко 10 година нарушавали основна људска и грађанска права и малтретирали их пред очима јавности, господина Кличковића (кога сам, додуше, и ја критиковао и прозивао за економске промашаје и глупости) лажно оптуживали за злочине, Умићевића силеџијски смјењивали и без пресуде држали више година без посла и тих истих основних људских права, а мене ратног студента-подстанара, сликали као господара живота и смрти и повезивали са свим могућим и немогућим нељудским и нечовјечним поступцима са којим немам никакве везе. И то баш сад, и само зато што сам се политички активирао као и остали из неведене четворке.

Иначе бих био добар, а и они би били добри, само да ћуте и да се политиком баве само они које ви преферирате, било унутар СДС или унутар Републике Српске.

Алал вам Васковић.

Толико о овом посљедњем од 16.03.2011.год. гдје сте ме сврставали у четворку .
У претходном тексту 28.02.2011. године, обраћали сте се искључиво мени, па вам напокон срдачно одговарим:

Прво да кажем да Ваш текст „БиХ 21. вијека, питања за Стевандића“ а који потписујете Ви госп. Пухало, за мене представља изненађење, јер садржи неистине или да то назовем правим именом ЛАЖИ, а неугодно мирише на подметања и инсинуације, са очигледном намјером да ме покушате жигосати као „лошег момка“.

Арсенал питања неумољиво подјећа на тзв. другосрбијанску мантру, која не преза од тога да“ циљ оправдава средства“. То ми је заиста чудно, јер сматрам да је у реду и да имате право да ме сматрате штетним или неподобним, али нема потребе да се то доказујете подметањем и поткрепљује очигледним неистинама. Или ипак има?
Разлога за овакав закључак имам много, али кључни је најочигледнија неистина која је садржана у Вашој претпоставци, која ваљда има за циљ да наведе читаоца на закључак да ја заступам тезу: “Да су Бошњаци толико различити од Срба и Хрвата да се са њима више не може живјети.“

Ја то, не само да нисам рекао, већ и не мислим. Ви то , међутим, лукаво или случајно подмећете као моју тезу. Било би поштено да кажете ко је то рекао, наведете аутора (макар то били Ви ), цитат , или признате да Вам се мало омакло у жару борбе, пардон писања, то јест подметања. Нешто слично сте ипак требали замјерити, Камерону,Саркозију или Меркеловој коју Нпр.турски предсједник оптужује за ксенофобију. Ја сам наведене само цитирао.

Други разлог, мање кључан а више чудан, ваша је сугестија на крају текста, да ја „иако стално понављам да сам против рата требам престати износити тезе које су довеле до рата 1990-те“. Не наведосте које су то тезе?

Знам да докази и нису битни кад се унапријед суди, али био би ред објаснити како сам ја, Ненад Стевандић , студент-подстанар, радничко дијете које није успјело бити ни члан тадашњег главног одбора СДС, ни функционер, имао опасне тезе које су довеле до рата!
Мало је, да кажем, нетегнуто. Зар не? Мало је више натегнуто. Скроз је натегнуто. Натегнуто је у…………

Можда ми је најопаснија теза била кад сам 1992. године (по вама 2 године пошто сам изазвао рат који је почео 1990. или 1991. или 1992.) дан након рањавања-сашекуше, испред „подстанарског бункера“, дао интервју гдје сам позвао Бањолучане да случајно не окриве неког припадника других народа и не узимају правду у своје руке. (Потражите копију Гласа Српске из тог времена да не помислите да лажем).

Иначе, тек сад схватам сву величину својих тадашњих 23 године. Какав Тућман, какав Алија, какав Кучан. Шта су они наспрам мене и мојих, додуше мени непознатих, „опасних теза које Ви наслућујете и тумачите“ а које су биле толико моћне да су довеле до рата. Шта би тек било да сам се залагао за рат само свевишњи зна.

Ја сам наивно мислио да је рат почео зато што са нама, Србима , нису жељели да живе у мултикултурној земљи (СФРЈ) Словенци, Хрвати , и Бошњаци (тада Муслимани) и још понеки народи које Ви, зачудо, не оптужујете да више воле своје, од мултикултуралних вриједности. Србија је и данас једина мултикултурална земља, што се тумачи као њена слабост и тежи њеном даљем дезинтегрисању. За све озбиљне људе опште је познато да Срби јесу жељели мултикултуралну државу.

Ови који нису а које Ви, оптужујући моју маленкост, браните, односно амнестирате, жељели су националну или унитаристичку државу са Србима као ситном рајом. И тврдим да су почели рат! Што се мене тиче, поносно и јавно признајем самоодбрану.

Ех, да се ми Срби нисмо бранили 1990. године, тог несретног рата неби ни било? Логика је неумољива и може се закључити да смо, рецимо, од 1941. до 1945. године, сви скончали у Јасеновцу, рата такође не би ни било на нашим просторима. Могли смо тада лијепо да нестанемо, па се не би бранили ни 1990. године. А тек да смо подржали Хитлера као велики дио наших тадашњих комшија? Гдје би нам био крај.

У најмању руку, данас би дали предсједника ФБиХ као ХСП, уз подршку СДП-оваца у курјачкој кожи, којима ни јавно пропагирање усташтва наведене особе није сметало. Али није то тема за вас госп. Пухало.

Да се вратим 1990-ој, вашој теми.

Те несретне 1990., моје, додуше мени непознате, али Вама г. Пухало познате опасне тезе, биле су јаче од могућности да се не бранимо па смо криви за рат?
Тешко је знати шта сте Ви намјеравали са својим питањима на које је заиста лако одговорити. Нешто теже је одговорити на оно између ваших питања, што се подмеће и импутира, али хајде да покушам:

1. Ви ме изгледа оптужујете да је опасно ако се моје тезе данас прихвате здраво за готово. Нисте рекли које, па сам неке био слободан сам навести у овом одговору.
Можда погодим а и старији сам (имам 44 године), образованији, познатији и имам неку функцију која подразумјева одговорност за властите тезе.

А шта ако се тезе Камерона, Саркозија и Меркелове прихвате здраво за готово? Онда куку мени ако их ја, рецимо, не прихватам здраво за готово и супротставим им податак да на територији Републике Српске има најмање инцидената у Европи са позиција изазивања вјерске и националне мржње. И то у задње око двије године колико ја то пратим. То није моја теза или истраживање, већ тачан податак који упућује на европску оријентацију Републике Српске. Европскију чак и од већине европских држава. Очекујем да поменутим лидерима напишете слично писмо, али оштрије.

Они ће то сигурно разумјети, а Ви им још понудите мене или моје тезе као кривца и једним метком два зеца погодисте. Шта два? Три. Четворку. И шта зеца? Медвједа (више комада).

Или ипак немојте. Не због мене, већ што би Вам због тога бројне НВО агенције и фондације то могу узети за зло. Оплетите само по мени и мојим тезама. Ипак те НВО и сличне агенције, више воле да се фокусирате само на Караџиће, Стевандиће… То је још увијек у моди, додуше при крају тренда, али се још тражи. Пардон, плаћа. Остаће нешто и за домаћу употребу бар за 60 или 99 минута.

2. Лично, немам потребу за кориштењем Фројдових теорија ради сабирања 2 и 2. Али, ето, слажем се да су и мале разлике узрок фрустрација и сукоба међу народима. Не знам у чему је ту моја или било чија друга кривица или сте Фројда само колатерално убацили да Ваша питања изгледају моћније? Ако сте пак Фројда убацили због нечег другог, срдачно се извињавам. Повукло ме.

У реду, шалим се, али се и слажем, и немам проблеме са Фројдовим теоријама. Немам задње намјере, нисам се консултовао са било ким да вам одговорим, и од тог одговора немам ништа, сем потребе да изнесем искрен и неспонзорисан став. Помажу ми истина и чиста савијест.

И не лажем. (Радована ми).

3. Јако ми је чудно да ви као „либерално опредјељена особа“ прозивате и позивате мене као „националисту“ да браним став да су наша браћа пре 500 година сви били Срби (ваљда као ви и ја). Ја то никад нисам тврдио, јер се јежим могућности да су Павелић или рецимо Артуковић или Изетбеговић ,Туђман, били Срби. Ви се опет припазите да Вам то не припишу као Вашу тезу.

Ви мени већ толико тога приписујете да вам ову ситницу опраштам (шта знају ….. шта је… …. ), и радосно упућујем на проф.др Војислава Шешеља, да са њим ово на миру расправите. Ипак је он стручњак који би вам био релевантан за овакав вид полемике.

4. Неспорна је чињеница да се мултикултуралност , звала се она братство и јединство или мултиетичност, одржавала недемократским средствима, односно диктатуром , било Броза или ОХР, и да треба наћи нови модел будућности који би спријечио нове сукобе са тешким последицама, као што су понављање нпр. Јасеновца.

Нису европски лидери случајно и одједном оспорили и напали мултикултуралност, а проблем миграната искористили као повод . То је тумачење за наивне. Ако вас интересује моја теза или став о томе, ево јавно кажем да је мултикултуралност односно мултиетичност, могућа и одржива у БиХ под прецизним и законски дефинисаним условима. Дејтон је један од примјера.

Нема прегласавања , двостепена демократија (дом народа), и одговорно деполитизовано и декриминализовано вођење државних послова, коме претходи договор три народа.Ако је ова теза коју потписујем опасна онда је признајем без обзира на последице.

5. Своје ставове не поткрепљујем својим истраживањима као ви, јер може бити врло климаво кад „човјек сам себе подржава“. О спонзорисању да не говорим. Ваљда нисмо дјеца, да бројне послове анализа и анкета које су споља спонорисане, тумачимо као допринос демократским и мултикултурним стремљењима.

Шта да кажем, сумњичав сам. Опрезан. Клале су нас змије, гуштери и комарци; а пувале су нам олује, маестрали и повјетарци.

Вас нису. Вас су спонзорисали, па зато имамо различите перцепције, што опет није разлог да се лаже или подмеће. Или је можда баш то разлог?

6. Погрешно је и неписмено изједначавати припадност и оријентацију према Европи, и политичком концепту Европске уније који је сада актуелан. Ја морам да кажем свој осјеђај, да је за мене заиста смијешно, а и највећа глупост, тврдити да су Срби посљедњи по осјећају европске припадности, односно иза Хрвата и Бошњака.

То ће добро доћи Сарајевској чаршији и припадајућим медијима. О клубу 99, и 60 минута да не говорим. Кад будете тамо гостовали, обавезно ме критикујте и жигошите, јер то ће Вам се вишеструко исплатити, а истраживања и анкете ће послије тога доћи саме од себе. Успут сугеришем да у тим истраживањима не заобилазите вехабијске заједнице, исламске центре и поштоваоце ефендије Церића, али пазите да вас не слажу. Никад се не зна ко из којих разлога воли Европу и преферира мултикултурне приче.

7. Представљање и јавно обзнањивање на кога вам ја личим, јако ме изненђује и сматрам то неумјесним и некултурним, али о укусима се не расправља. На кога Ви мени личите моја је приватна ствар и нећу о томе јер као што управо наведох – о укусима се не расправља. Једино крајње добронамјерно покушавам да схватим вашу мотивацију, да ми поставите питање типа „Знам да си крив ,твоје ријечи су довеле до рата, али молим да ми то и званично признаш, јер онда немам проблема са доказивањем. Јел’ тако? Тако је.“ И тако даље, и тако ближе, да не парафразирам више.

Е па, мало сутра госп. Пухало.

За рат су , вјероватније, криви они од којих ви примате наруџбе и донације. Прецизније, земље из којих долазе организације за које радите анкете и истраживања у жељеном правцу, и које, наравно, могу да буду тачне, али то је други пар опенака и уопште није мој проблем.

Затим, криви су они који нису са нама жељели да живе у мултикултурној СФРЈ. И на крају криви смо и ми Срби, што смо се бранили и створили Републику Српску и што смо, како у рату тако и послије њега, а нажалост и данас, имали многе барабе и користољупце на важним мјестима.

Ови сад на власти које сте некад глорификовали као мултиетничаре и сл., такође су криви, али изгледа да долазе до памети (мада им и даље лично највише замјерим што много краду и сматрам да зато треба да оду).

Ви сте госп. Пухало најмање криви (за рат нисте уопште). Ваша кривица је само у томе што беспотребно лажете о мојим тезама, и стремљењима. Морам рећи да сте то урадили вјешто и лукаво, али је ипак једноставније и много поштеније било рећи да нас двојица не дјелимо увјерења, идеологију, оријентацију и сл.

С одговарајућим поштовањем
Ненад Стевандић С.Р.0 КОМЕНТАРА

 1. Драго ми је да неко од политичара, а поготово оних који обављају неку јавну функцију, налази за сходно да редовно пише и комуницира са грађанима. То сам већ писао, и опет понављам. Шта год ко мислио о доктору Стевандићу, он је ЈЕДИНИ политичар који редовно пише на Фронталу, нема проблем да полемише са свима, и ја му честитам на томе. Посебно зато што су, ево, прошли избори, па му се не може спочитати да је писање на порталима био само предизборни маркетинг.

  Још једна ствар. Прије нешто више од годину дана био сам један од ријетких који је доктору могао рећи јавно, написан и потписан, као и у непосредној комуникацији све што сам му замјерио. Наравно, било је и обрнуто. И имали смо шта да кажемо један другом. Оно што је велики проблем код овдашњих портала, па и Фронтала, а на шта већ одавно скрећем пажњу, јесте чињеница да неко може потпуно анонимно да попљује шта и кога хоће, и ником ништа. То није фер, и то је кретенски. Ако је неко већ фаца, па нека се потпише и оплете. То цијеним. И зато цијеним и овај мали онлајн двобој доктора и Сркија Пухала, људи напишу па потпишу. Поштено.

 2. Aman Doktore, ovo je skroz na skroz konfuzno. Moguće da će Puhalo skontat ali vjerujem da će se morat’ pomučit. Meni se neda. Pročitao jednom, pokušao drugi put… dosta od mene.

  Aman Milko, internet je medij koji podrazumijeva anonimnost i diskreciju. U tome i jeste fora. Samo ljudi koji koriste ovaj virtuelni za nekakvu korist u realnom svijetu – imaju potrebu da se potpisuju i dokazuju identitet.

  Slažemo se po pitanju energije i radnog elena koju Doktor ima… na tom polju samo je Dodik ispred Doktora.

 3. Знаш шта Стевандићу! Пуно си ти брате ово развук’о за једног Продувала. Он је склон краткој форми, досјетки, литерарној псовки и прозивки… А и нећеш му овако ни пета одбити будући да је „професионалац“ а и „упоран“ по увјерењу кад неког крене да простиш…

  „Мало је, да кажем, нетегнуто. Зар не? Мало је више натегнуто. Скроз је натегнуто. Натегнуто је у…………“

  Него ти њега натегни на кроше сљедећи пут кад се променадишете, само пази да не буде ђеце, јер је овај склон лијепљењу којекаквих квазистручних етикета, па би те могао оптужити да омладину васпитаваш „лошим“ примјером! Мада,као што сви знамо, нема бољег примјера како се васпитавају ухље, гњиде, дезертери и страни срески шпијуни од добре заушке посред њушке!!!B-)
  Ајд’ уздравље!

 4. Занимљиво је да смо ми, националисти, толерантнији према различитостима у односу на оне који се представљају као либерали. Неки људи из тог миљеа су ми замјерили како ја могу пити кафу са др Стевандићем, кад је он „екстремни десничар“, а не питају се како ја (сматрам се бе националистом) могу да се дружим с њима, који су љевичари, анационални и који се залажу за геј-параду у БЛ (коју не подржавам). Управо је то доказ да сам већи либерал од декларативних либерала, као што сам и већи социјалиста или социјалдемократа од оних који су то декларативно. Овдје су социјалдемократи већ 5-6 година на власти, укидају се социјалне повластице, умањује се дјечији додатак, социјална помоћ је биједних 41 КМ (исто као и у вријеме кад је цијена потрошачке корпе била 3,5 пута мања).

  Потписујем све ово што је Милко потписао, с једном разликом: Пухало ово ради за добре паре, а доктор не.
  Никада није проблем да Наташа Кандић има оне ставове, али је проблем што се проводи по најскупљим хотелима и што је плаћена новцем зарађеним на туђој муци. Поштујем када људи наступају под својим именом и презименом и заиста је некоректно да их анонимне кукавице вријеђају. Управо је чудна потреба господина Пухала (ако знамо да је пред изборе јавно написао да ће гласати за Нашу странку) да се на овај начин опходи према људима који имају другачије ставове. Мислим да се управо ради о нетолеранцији према различитостима, што потврђује моју тезу коју сам изнио на почетку коментара. Смета им Стевандић, сметају им Двери, смета им СПЦ, а нисам чуо да им сметају Кандићка, Зукорлић, вехабије,… Па људи моји, докле се може ићи за новац? Да ли ће неко и рођену мајку продати, ако се добро плати?
  Да ме неко не схвати погрешно, апсолутно ми није проблем да се дружим и пијем кафу с људима друге вјере, политичког опредјељења, са запосленим у НВО сектору, који се финансира страним донацијама…

 5. Докторе, морам да изразим своје незадовољство због тога што сте одговорили Пухалу. Само сте му омогућили да настави преписку са Вама, нарученим текстовима за које је врло добро плаћен. Са таквим типовима не треба улазити у расправу. Треба их игнорисати. То је једини начин. Поздрав!

 6. Исто као и Ања, мислим да сте дали Пухалу пуно простора, он је тип који пати од комплекса дволичности у њему се непрестано надмећу петар луковић и војин димитријевић, у другом моменту наташа кандић и весна пешић, а онда чеда јовановић и ненад чанак!

  Жив ти нама и здрав био докторе, немој да те тешке мисли пухалове море…B-)

 7. Хвала на коментарима.Уважавам став да се нисам требао огласити по овом питању али нисам имао потребе да дискриминишем пухала кад се већ расправљам с и са другим људима на фронталу.Такође са добио много мејлова који ме опомињу да се моје ћутање може сматрати кукавичлуком или одобравањем пухалових теза.Па кад је по други пут навалио ја сам пустио да мало одлежи и реаговао.Трудио сам се да будем и дипломата и директан што је тешко у истом тексту постићи али ми је била намјера да предочим доста чињеница и докажем да је ово дио континуитета која повезује разне играче спонзорисане и анационалне провинијенције и да на жалост не презалу од лажи.
  ПС 1978
  жао ми је што нисте успјели пратити нит .Било би лакше акосте читали мој претходни текст о еврипи 21 вијека и два Пухала који су дошли послије тога користећи то као повод.
  Милоко,Ања, Божи Рамштајн , и Дражене хвала, и даље се око неких ствари нећемо а око неких и хоћемо слагати.
  Поздрав.

 8. Милко, 22.03.2011. 19:37:58

  “Ако је неко већ фаца, па нека се потпише и оплете.“

  Ево, ја се потписујем именом и презименом. И оплићем. Немој се увлачити доктору. Оплетох ли?

  Божо Чукеранац, 22.03.2011. 23:22:51
  “Него ти њега натегни на кроше сљедећи пут кад се променадишете“

  Покрупан је Пухи. Мислим да је јачи од доктора.

  drazen78bl, 23.03.2011. 11:54:59

  “Неки људи из тог миљеа су ми замјерили како ја могу пити кафу са др Стевандићем, кад је он „екстремни десничар“,“

  Јесте обојица зајебано екстремни. Плахо.

  Пухало царе, само настави. Да тебе није, остали би ускраћени за овако искрену исповјест (докторову).