Како сакрити тајну поруку?

ВАШИНГТОН – Америчка Централна обавјештајна агенција први пут је објавила тајне документе у којима се наводи да је шпијунима говорено како да скривају тајне поруке. Према документима, шпијуни су током "Великог рата" писали поруке на ноктима ножних прстију и користили су лимунов сок како би читали слова писана "невидљивим мастилом". У шест докумената, који су […]

четвртак, април 21, 2011 / 16:18

ВАШИНГТОН – Америчка Централна обавјештајна агенција први пут је објавила тајне документе у којима се наводи да је шпијунима говорено како да скривају тајне поруке.

Према документима, шпијуни су током "Великог рата" писали поруке на ноктима ножних прстију и користили су лимунов сок како би читали слова писана "невидљивим мастилом".

У шест докумената, који су међу најстаријим које ЦИА посједује, наведено је неколико шпијунских техника.

Међу њима су и инструкције као што су "сумњати и проучити све могуће".

ЦИА наводи да је напредак у технологији омогућио објављивање докумената.

У једном од докумената сугерише се потапање марамице или неког другог материјала у нитрат, соду и штирак како би се добио преносни раствор "невидљивог мастила".

Спуштањем припремљене марамице у воду ослободио би се раствор који би онда могао да се користи за писање тајних порука.

ЦИА је током прошле године скинула ознаку повјерљиво са више од милион историјских докумената и доступни су на интернет страници агенције.Оставите одговор