Како раде представништва Српске – САД

Рад представништава Српске платили смо лани скоро 4.5 милиона КМ. У четвртом наставку се бавимо онима у САД и Белгији.

среда, 21 јуна, 2017 / 11:33

Пише: Стефан Мачкић

Могли сте у претходним наставцима да прочитате како смо прошле године представништва Републике Српске у иностранству финансирали са укупно 4.475.450 КМ. У Русију је послато 845.000 КМ, у Србију 730.000 КМ, у Сједињене Америчке Државе 660.000 КМ, у Белгију 570.000 КМ, у Аустрију 555.000 КМ, у Њемачку 415.000 КМ и у Грчку 385.000 КМ. Ови подаци се могу пронаћи у информацији о раду представништава наше земље током 2016. коју је Влада Српске усвојила у марту ове године.

Министарство за економске односе и регионалну сарадњу доставило је, међутим, потписнику ових редова у међувремену доста другачије податке од оних које су навели у Информацији. Одговарајући на жалбу изјављену због тога што нису објавили финансијске извјештаје представништава, упутили су приложену табелу.

Прошле године смо, дакле, представништву у Вашингтону, којим шефује Обрад Кесић, послали 660.000 КМ односно 705.000 КМ, зависно да ли је вјерујемо Информацији или одговору Министарства. Исто тако, представништву Српске у Бриселу, на чијем челу је Марио Ђурагић, упућено је нешто мање – 570.000 КМ односно 522.500 КМ.

Будући да Министарство, под чијим окриљем представништва дјелују, и даље одбија да објави финансијске извјештаје, не знамо како су тачно ти новци распоређени. Имплицирајући повјерљивост тих података, немушто и неправилно се правдају да "степен повјерљивости појединих информација везано за финансијско пословање представништва Републике Српске у иностранству могу утврдити представништва”. Нигдје изричито не казују да су те информације заиста означене као повјерљиве, нити на какав други начин образлажу зашто неће да их објелодане.

Оквирну идеју о структури трошкова барем једног представништва можемо пак да добијемо из полугодишњих извјештаја које "страни агенти” морају да подносе америчким властима.

Представништво у Вашингтону је америчким властима прошле године пријавило барем 215.000 КМ трошкова мање него што се наводи у табели из одговора Министарства. Према извјештајима достављеним америчком Министарству правде (први и други), од почетка марта 2016. до краја фебруара 2017. године су "исплатили или издвојили новца у вези са активностима у име” Српске у висини од 478.482 КМ, док се у табели наводе трошкови од 693.481 КМ током 2016. године.

Представништво у Вашингтону је у поменутом периоду, према подацима из САД, потрошило око 164.000 КМ на изнајмљивање простора, 154.000 КМ на трошкове спољашњег консултовања, 94.000 КМ на путовања, 25.000 КМ на службене ручкове, 24.000 КМ на хотелске трошкове, 16.000 КМ на телефон и електронску пошту, 2000 КМ на канцеларијску опрему и 1000 КМ на банковне трошкове.

Из Министарства од уторка, 13. јуна, нису одговорили на питања о разликама између Информације, њиховог одговора и извјештаја америчким властима.

Слично као и са представништвима из претходних наставака, о раду вашингтонског и бриселског се у Информацији углавном говори у општим фразама. Тако можемо да прочитамо да су се те установе "бавиле активностима везаним за” или "усмјереним на” нешто, да су то "подржале”, те да су "учествовале у организацији” нечега. Чак и када се такви изрази односе на конкретан догађај, и даље се не објашњава каквим се то "активностима” с њим у вези представништво "бавило”, како је "пружало подршку” неком пројекту или на који је начин "узело учешћа у организацији” неког састанка.

Рад представништва у САД током 2016. и планови за 2017. годину

Представништво у Вашингтону је прошле године, како се наводи у Информацији, организовало низ посјета наших званичника САД-у.

Делегација Владе Српске, коју је предводила њена предсједница Жељка Цвијановић, путовала је у Вашингтон како би учествовала на Молитвеном доручку. Том приликом је "одржан низ састанака са члановима америчког Конгреса, Сената, представницима Стејт Департмента и других институција извршне власти САД, представницима америчких универзитета Џонс Хопкинс и Џорџтаун, као и са представницима америчких и српских невладиних организација и фондација”. Не именују се особе са којима су се наши представници састајали. Спомиње се и радни састанак са представницима Међународног монетарног фонда и Свјетске банке.

Савјетник предсједника Српске (не каже се који), директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић и предсједница Удружења жена жртава рата Српске Божица Живковић-Рајилић учествовали су на комеморативном скупу о Јасеновцу у Њујорку и Вашингтону. Тада је промовисана књига "Наша исповијест” о страдању жена из Српске у протеклом рату.

Наводе се и "активности везане за […] организацију посјете” Српској "америчког конгресмена и делегације Националног молитвеног доручка”, који су се састали са предсједником Српске Милорадом Додиком, премијерком Цвијановић и представницима Народне скупштине. Ни овдје се не истиче који су нас тачно гости посјетили том приликом, нити се разјашњава улога Представништва.

Два пута смо угостили љекаре са Универзитета "Џонс Хопкинс”. Они су прегледали "одређен број пацијената” и установили да би неки од њих могли да се лијече у Америци под покровитељством америчке фондације. Оперисали су три пацијента, што су пратили студенти Медицинског факултета у Бањој Луци, којима су Американци одржали и стручно предавање. "Ове активности реализоване су у складу са потписаним споразумом о сарадњи” између нашег Министарства здравља и социјалне заштите и америчког универзитета, наводи се у Информацији, па ни овдје није јасна улога Представништва.

Организовали су свечани пријем поводом Дана Српске којем су присуствовали представници "америчког Конгреса, одјељења извршне власти САД, амбасада Србије, Македоније и [Босне и Херцеговине] у САД, невладиног сектора, српских заједница. Том приликом додијељена су одликовања заслужним појединцима и организацијама, који су кроз свој рад допринијели побољшању односа између САД-а и Републике Српске. Осим тога, узето је учешће на пријемима у дипломатским представништвима других земаља, поводом обиљежавања националних празника те другим скуповима.” Пошто у Информацији и на овом мјесту мањка детаља, не можемо из ње да сазнамо ко је тачно присуствовао пријему и кога смо одликовали.

Шеф Представништва Кесић је учествовао у раду Радне групе за борбу против тероризма на Балкану, коју је организовао амерички Сенат. Придружили су му се и представници Министарства унутрашњих послова Српске.

Кесић је такође учествовао "на многим форумима и скуповима, у организацији Вудро Вилсон центра, Герман Маршал Фонда, Центра за стратешке и међународне студије, Националног демократског института, на теме везане за америчку спољну политику, безбједност, економску политику, Балкан и БиХ, миграције и друго”. Шеф Представништва се састајао и са "представницима институција, организација и радних тијела у САД, као што су: амерички Конгрес, Стејт Департмент, Министарство правде, Канцеларија за менаџмент и буџет при Кабинету предсједника САД, Савјет за националну безбједност и други. Представништво је такође имало низ састанака са представницима амбасада, влада, парламената и других институција разних земаља.” И овдје недостају конкретније инфромације.

Представништво је наставило "активности усмјерене на јачање привредне сарадње кроз остваривање контаката са америчким компанијама”. Састајали су се са представницима предузећa Интернешнел бизнис, Трејд енд дивелопмент консалтинг (International Business, Trade and Development Consulting – IBTDC), које је заинтересовано за сарадњу у области енергетике и пољопривреде "кроз могућу реализацију пројеката”. Иза ове фирме стоје Алма Имширевић и Домагој Видаковић из Хрватске, наводи се у пословном регистру савезне америчке државе Мисури и на веб страници те компаније.

Спомињу се и извјесна компанија Екселсиор, која би требало да обучава и модернизује нашу полицију, и предузеће ЏЏС Рисајклинг (JJS Recycling), иза којег према подацима пословног регистра савезне америчке државе Индијане такође стоји наш човјек, извјесни Милојица Обрадовић. Потоња фирма је заинтересована за "сарадњу у области рециклаже отпада”. Представништво је у контакту и са представницима Грибоски групе око "могуће сарадње на промоцији Републике Српске америчким инвестиционом фондовима и потенцијалним инвеститорима”. Највјероватније је ријеч о некој од организација Џозефа Грибоског, који се појављивао у нашим медијима и писао на свом блогу о нашој земљи.

Наводи се у Информацији како Представништво одржава везе и са предузећима Санрејжа (Sunraysia), које производи ђубриво и друге пољопривредне препарате, и ЕнСиАР Компани (NCR Company), које се бави савременим технологијама и којем ће Влада Српске да исплати два милиона КМ као подстицај за запошљавање двјесто радника. Састајали су се и са представницима наших фирми које желе да извозе домаће производе у САД, па ту спомињу Љбиље из Љубиња, које органски узгаја биље.

Организовали су и посјету вашингтонских компанија СПИ и АЛМ Српској. Њихови су се представници састали са службеницима наших министарстава унутрашњих послова и финансија, а АЛМ је упутио званично писмо намјере да сарађује са нашом земљом у борби против прања новца примјеном специјализованог софтвера.

Посредством Представништва је договорено да наставници из Српске предају српски језик и математику током једне године ученицима Академије "Св. Сава” из Чикага.

Састали су се са представницима бањолучке омладинске организације Акта и промовисали њихов филм о животу младих у Босни и Херцеговини, а са Аспен институтом су учествовали у организацији Форума за лидерство у Београду.

Сарађивали су и са дијаспором. У Информацији се спомињу организације српских заједница у САД – Српска народна одбрана, Сјеверно-америчко друштво српске науке, Српски народни савез, организација Срби за Србе, Српско-америчка медицинска асоцијација и Теслина научна фондација.

Шеф Представништва Кесић се састао са америчким амбасадором у Србији Кајлом Скотом и представницима Стејт департмента задуженим за Балкан ради "унапређења односа САД и Србије и разматрања грађанских и људских права српских грађана у Црној Гори, Хрватској и БиХ”.

Наводи се да је разматрана могућност поновног организовања Српских дана у америчком Конгресу, али не и да ли су у томе успјели.

Учествовали су и у "низу значајних скупова и прослава у организацији српске дијаспоре”, те су подржали снимање филма "Теслин народ” о нашој дијаспори у САД.

Представништво се састајало са правним тимом и лицима која су учествовала у подношењу колективне тужбе крајишких Срба прогнаних у акцији Олуја против америчке компаније MPRI. Наставили су да подржавају правне тимове оптужених бивших припадника војске и полиције Српске у случајевима који се воде у више америчких савезних држава.

Истиче се и како су у контакту са представницима вјерских заједница у дијаспори. Састали су се, између осталог, и са владиком Лонгином и представницима локалних црквених заједница из савезних америчких држава Индијане, Илиноја и Висконсина.

Више детаља о дјеловању Представништва током претходне године прочитајте овдје. Пошто су за ову годину планирали мање-више исте активности као и за претходну, детаље можете да пронађете на овој страници.

Фронтал.РС у наставцима објављује чиме су се бавила и чиме ће да се баве представништва Републике Српске у иностранству. Ускоро прочитајте шта раде наша представништва у Белгији, Грчкој, Аустрији и Њемачкој.