Како раде представништва Српске (3): Русија

Рад представништава Републике Српске у иностранству платили смо прошле године скоро 4.5 милиона КМ. Откривамо шта смо све тим новцем купили, а у трећем наставку се бавимо представништвом у Русији.

петак, 26 маја, 2017 / 08:29

Аутор: Стефан Мачкић

Из Београда летимо у Москву, гдје се налази најскупље представништво Републике Српске, којим шефује Душко Перовић. Грађани су прошле године тамо послали 845.000 КМ.

Будући да Министарство за економске односе и регионалну сарадњу, под чијим окриљем представништва дјелују, није објавило финансијске извјештаје, не знамо како су тачно ти новци распоређени.

Рад Представништва Српске у Русији током 2016. године

Ово представништво је прошле године организовало посјете наших званичника Русији и сусрете са руским званичницима и привредницима, наводи се у информацији о раду представништава коју је Влада Српске усвојила у марту. Између осталог, ту се истичу посјете предсједника Српске Милорада Додика Москви, гдје се састао са руским предсједником Владимиром Путином, и Међународном економском форуму у Санкт Петербургу. Том приликом је потписана "мапа пута” о сарадњи између Владе Санкт Петербурга и наше земље.

Министар за економске односе и регионалну сарадњу Златан Клокић је у 2016. години учествовао на Божићном сајму у Санкт Петербургу, а тадашњи градоначелник Бање Луке, Слободан Гаврановић, на Урбанистичком форуму у Москви. Није јасна улога Представништва у тим догађајима.

Представништво је учествовало у организацији посјете делегације коју је предводио предсједник Српске Кини, као и посјете министра индустрије, енергетике и рударства Петра Ђокића Нижњем Новгороду, гдје је отворен Центар за пословну сарадњу са нашом земљом.

Организовали су и посјете руских представника Српској. Гувернер Санкт Петербурга Георгиј Сергејевич Полтавченко допутовао је у Бању Луку, те је овдје потписан споразум о сарадњи привредних комора двају градова. Посјетила нас је и делегација руског Министарства унутрашњих послова.

Као што је случај и са претходна два представништва, ни за ово се не прецизира какву тачно улогу игра у организацији посјета и догађаја. Исто је и са координацијом и подршком инвестиционим стратешким пројектима, што је Представништво, према усвојеној информацији, такође радило. Спомињу се ту пројекти Угљевик III и изградња хидроелектране у сарадњи са предузећем Comsar Energy. Центар за истраживачко новинарство писао је о улози руског милијардера Рашида Сардарова и шефа Представништва Перовића, такође и директора фирме Comsar Energy Trading, у овим пројектима, те њиховим везама са предсједником Српске и пратећим малверзацијама.

Наглашава се улога – не и каква – Представништва у модернизацији рафинерија нафте у Броду и Модричи, те обезбјеђењу мазута за бањолучку и приједорску топлану у сарадњи са руским "Зарубежњефтом”. Промовисали су и изградњу малих хидроелектрана на ријеци Језерници у сарадњи са компанијом Hydro Power Group, која такође води до Comsara. Као оснивач тог предузећа се у регистру пословних субјеката Српске наводи Bridge Engineering, а обе фирме заступа Тања Илић са адресом електронске поште на домену Comsar.ba.

Помагали су нашим и руским предузећима да пронађу партнере, али се то детаљније не објашњава. Међутим, ту се истиче фирма Fruit Eco, коју је основао син предсједника Српске Игор Додик.

Посредовали су између руског произвођача авионских мотора "Климова” и бијељинског Ваздухопловног завода "Орао”, а организовали су и учешће предсједника Српске на Међународном сајму алата, опреме и инструмената за обраду метала у Москви ради подршке Фабрици алатних машина "Нови Јелшинград”.

Организовали су долазак руске делегације у Бању Луку, али се не наводи које, као и студијска путовања по Српској за тимове руских медија – Првог државног канала Русије, Руске газете и Самара. Подржали су снимање филма "Путовање у Републику Српску”, а покренута је и електронска презентација наше земље "Република Српска у 100 чињеница”.

Подржали су – израз који се често користи у Информацији, али нигдје подробније не образлаже – организацију посјета наших студената Русији и одржавање научне конференције Управљање економским регионалним системима на Евроазијском простору. Почели су и да сарађују са Руским географским друштвом.

Промовисали су културну баштину и традиционалну кухињу Српске на Божићном сајму у Санкт Петербургу, као и наша туристичка одредишта и духовно насљеђе. Учествовали су у Данима словенске писмености и културе у Москви и припремама за Међународни конгрес "Словенски свијет” у Бањој Луци.

Представили су међународни камп "Јахорина 2016” и подржали Удружење инвалида из Источног Сарајева у организацији бициклистичке трке до Москве. Успоставили су сарадњу између Шаховског савеза Српске и шаховског клуба "Младост” из Теслића са шаховским клубом "Савременик” из Санкт Петербурга.

Помагали су и новинаре Радио-телевизије Српске приликом њиховог учешћа на Међународном економском форуму у Санкт Петербургу, а организовали су и изјашњавање наших грађана у Русији на референдуму о Дану РС.

Више детаља о дјеловању Представништва током претходне године прочитајте овдје.

Планови за 2017. годину

Међу плановима Представништва за ову годину издваја се припрема уговора са руским предузећем ASTAIS, о испоруци блиндираних возила нашем Министарству унутрашњих послова, и "Хеликоптерима Русије”, о испорукама хеликоптера Хеликоптерском сервису Српске.

Подржавају и организацију Данâ Санкт Петербурга у Српској, који трају до краја маја, московску пројекцију документарног филма "Споменко на вјечној стражи”, о најмлађем погинулом борцу Војске Републике Српске, Споменку Гостићу, те одржавање дјечијих и омладинских турнира између фудбалских клубова Зенит и Борац.

Остали планови су или исти као и прошле године или су непрецизни, па више детаља можете да пронађете овдје.

Фронтал.РС у наставцима објављује чиме су се бавила и чиме ће да се баве представништва Републике Српске у иностранству. Ускоро прочитајте шта ради наше представништво у Сједињеним Америчким Државама.