Како је таглајф постао фладлајф

Амерички гангста репер трагичног краја, Тупак Шакур, истетовирао је себи натпис "таглајф". Наши властодршци у свакодневном животу игноришу српски патриотизам из Дневника РТРС и живе неки други живот.

субота, 16 септембра, 2017 / 10:38

Српска је данас земља полтрона и копираната, посебно оних који узимају новац и начин живота од ЕУ и САД, али који пред изборе свирају у електричне гусле са РТРС и друге оптужују да су доста мањи Срби од њих, па и издајице.

Два ГДЈЕ и два ЗАШТО?

Фронтал.СРБ на то указује већ осам година како постоји, али ситуација је данас постала не више алармантна, већ катастрофична са вјероватно неисправивим посљедицама. Ова наша реакција, стога, није изазвана страначким мотивима, већ простим здравим разумом. Докле више да сасвим недостојни људи другима држе лекције о српству?

Све се ово десило у просторијама које су направљене за још неутврђен број милиона (2,1 или 6,5) марака приликом улагања у невиђено битно Свјетско првенство у рафтингу, које нико озбиљан у свјетским сателитским медијима није поменуо, али смо зато по овогодишњим цијенама могли барем свим основношколцима купити бесплатне уџбенике.

Након што смо се ових дана око скупштинске приче наслушали и нагледали људи који у приватном животу пишу латиницом и заболе их за српским писмом, језиком и традицијом, а посебно борцима и националним интересима (осим у сврхе блаћења политичких противника како су "послушници Сарајева") – погледајте насловну фотографију овог чланка и све ће вам бити јасно.

Гдје је овдје застава Републике Српске?

Гдје је и једна једина ријеч исписана азбуком?

Зашто од толиког српског поноса Евросојуз опет улаже паре у нешто што је под фирмом поплаве.орг ПОТРЕБНО НАМА да се заштитимо од поплава, а у којем зато нема ама баш ни грама српског језика, писма и обиљежја?

Зашто од толико поноса и одбијања приступања НАТО савезу, челници Града Бања Лука и СНСД, пристају да сједе са таквим колонијалним господарима као што је Ларс-Гунар Вигемарк?

Докле год имате снаге постављати таква питања и тражити одговор, још нисте излапила будалетина.

Поплавни живот

Одговор на "Гдје?" је – нигдје. Одговор на "Зашто?" – зато што је то све естрада. Зато што свака шуша која дође из Енглеске, Шведске, Норвешке, Француске… штагод, код нас постаје полубог. У сваком погледу. Јер што мање знате енглески, то ћете више говорити кул, бед, френд, тренд, хелпи, селфи… Морате рећи тренинг, јер ако би вам се нешто звало Центар за обуку и писало азбуком, то би било тако сељачки, примитивно, да не кажемо српски. Или руски. Свеједно је Вигемарку.

И није то сад нешто што се неком конкретно замјера у јавном животу. Тако се, аман, живи. То се и не осјећа као неки озбиљан проблем. Ово је редовна појава, гдје више одудара непримјереношћу кад неко то примјети, него што то неког сикира. Довољно је обратити пажњу на лик и дјело Веселина Гатала или Мате Ђаковића, прије него што су се ухљебили на РТРС, па да се схвати да ово није био ни по чему неоубичајен "пробосански" и "про-НАТО" наступ владајућих и њима блиских. Оно што нервира и потиче обраду овог дешавања јесу симултане салве српства, русофилства, и својевољне процјене издајства ова прва два појма – и то са истог тог РТРС.

Да би се мимо србоскопа националне тв-куће радило још горе…

Рецимо неко из Црнатковог министарства (могуће муслиман) се зезнуо па послао мејл да се могу дипломате образовати на академији у Призрену, без да је коначном провјером то могло проћи, пошто тзв. БиХ не признаје тзв. Косово. Што је невјероватно, обзиром колико су им сличне биле заставе и мецене. Али ето има та Република Српска, таман као Сјевер Косова.

Око тога на РТРС читава драма. Прилози. Лудила. Запијевање. Аналитисање.

Камо послије овог догађаја детаљна расправа о српству оваквог јавног иступа? О томе куд се владајућа коалиција градског и републичког нивоа (Бог их у шуму окрен’о) појављује искључиво под заставом БиХ и латиничним натписима? Уз заставу ЕУ и под њеним новцем, односно командом?

Ту негдје логику као да је поплава однијела

Када ЕУ да паре, они очекују да се они који их узимају држе њихове политике, коју је започео још аустроугарски високи представник Бењамин Калај. И томе су се људи којима је до пара прилагодили. Некад сами и много више него што ЕУ тражи.

Дакле да обавезно пишете латиницом, да енглеске термине као Фладлајф ни за живу главу не преводите, да их обавезно оставите у оригиналној графији (јер ви сте кул и модерни), те наравно да ни за живу главу не извјесите негдје српску заставу или поменете Радована Караџића или Ратка Младића.

Но, без проблема ћемо касније на РТРС да гледамо документарце типова као Ниал Фергусон. О Грејсону Перију да не говоримо. Затим ће предсједник СНСД отворити студентски дом на Палама по имену Радован Караџић, а у Венецију на бијенале ћемо послати СНСД-овог човјека који је сав свој радни вијек пљувао Ратка Младића. Награду испред Андрићградског вертига на Сајму књига у Бањој Луци ће добити СНСД-ов Перо Симић, који је у својим колумнама у Независним новинама прије десетак година писао као да су му Чеда Јовановић, Наташа Кандић, Соња Лихт и ини, рођена браћа и сестре.

Но, то не смета да се у информативном програму овакав стратешки мањак српства замјера само онима који су у вези са опозиционим партијама. Које су исто тако латиничне и антисрпске, посебно у привредном и приватном животу њихових чланова. Да у томе не буде забуне. Све је то већином бај-д-веј и дјути-фри братија. Колаборационистичка аристократија.

Дакле, воде нас потпуни непринципијелни јадници и лажљивци, кад се о обећањима и прокламованој политици ради. Климоглавци који су толико недослиједни, да се човјеку желудац окреће.

Дослиједни су само у полтронству. Што значи да нас, прије или касније, пошто тешко да ћемо ускоро промијенити правац из самоубилачког закуцавања у зид свепропадајуће ЕУ, чека један државотворни потоп. Једно идентитетско пропадање ових размјера може се завршити само тако.

Слажемо се зато, да се за живот у поплавама треба припремити. Али са мање приче, више рада и много, много, много више достојанства. Одржаних ријечи. Људског поштења. Ту ће наићи и резултати кад запада киша.

У односу на 1996. убијеног Тупака Шакура, живот који воде ови наши може их назвати само Шупак Такур.

Латинично достојанство

Пошто ми нијесмо ни као медији из Ефбиха, али ни страначки билтен, доносимо и пуну обавијест о поменутом дешавању, које ћемо, дакако, у нашој најбољој традицији само пресловити са абецеде на азбуку. Не пада нам напамет да након осам година и даље бесплатно радимо посао Министарства просвјете и културе РС, Института за српски језик и сл.

Дакле ево:

Одржана презентација резултата пројекта ФлоодЛифе и показна вјежба спасавања на води

Резултати пројекта подизања свијести становништва о опасностима од поплава и нивоа спремности на одговор на поплаве ФлоодЛифе, уз импресивну показну вјежбу на води, представљени су данас у Рафтинг клубу Кањон.

Током презентације представљени су циљеви пројекта ФлоодЛифе, интернет портал њњњ.поплаве.орг и мобилна апликација СОС, информативни материјали и едукативни водичи како поступати у случају поплава, скренута пажња на одржане радионице, као и програм и рад Тренинг центра за потрагу и спасавање на водама (Сеарцх анд ресцуе траининг центер) Кањон.

Презентацији су присуствовали шеф Делегације Европске уније у БиХ и специјални представник ЕУ у БиХ амбасадор Ларс-Гунар Вигемарк, министарка породице, омладине и спорта у Влади РС Јасмина Давидовић, представници општина Приједор, Челинац, Оштра Лука, представници ентитетских Републичких управа цивилне заштите те други уважени гости.

” Кроз пројекат ФлоодЛифе набављана је врхунска опрема и опремљена учионица гдје су обуке већ прошли припадници цивилних заштита и волонтери, а то је само почетак јер нам је план да јачамо и повећавамо наше капацитете. Ми смо први и једини Ресцуе 3 сертификовани центар у земљи, али и шире. Порука коју шаљемо свима јесте "Дођите на тренинг” јер желимо да свако научи барем основе како помоћи себи и другима у случају поплаве”, рекао је Александар Пастир, предсјеник РК и СаР Кањон.

Град Бањалука, на чијој је територији СаР Кањон, партнерска је општина пројекта ФлоодЛифе, а градски Одсјек за послове цивилне заштите и професионалне територијалне ватрогасне јединице од самог почетка је укључен у његову имплементацију.

"Пројекти какав је ФлоодЛифе нам говоре да је превентивно дјеловање најважније и зато желим да се у име наших локалних заједница захвалим онима који су учествовали у овом пројекту. Искуства нам говоре да је од изузетне важности да становништво зна како се понашати у ситуацијама елементарних непогода, али и да надлежне службе имају знање и опрему да одговоре на те изазове" казао је замјеник градоначелника Бањалуке Срђан Амиџић.

"Готово сваког дана видимо да поплаве и различите природне непогоде погађају људе како у региону и на подручју Европске уније, тако и у цијелом свијету, и управо то нас подсјећа колико је важно имати успостављен систем упозоравања грађана који је довољно брз и ефикасан. Због тога је пројекат ФлоодЛифе важан јер помаже у припреми за ванредне ситуације и поплаве. Оптимистичан сам када видим да су научене лекције и да је велики број служби укључен у подизање спремности на поплаве, а жељели бисмо да видимо још већу сарадњу која ће укључити и земље у региону”, рекао је амбасадор Wигемарк.

Аспект којем је у пројекту ФлоодЛифе посвећена посебна пажња је употреба информационих технологија у циљу упозоравања грађана на различите опасности.

Кроз ову активност развијена је мобилна апликације СОС која служи за рано упозоравање на опасности, добијање обавјештења о промјенама стања водостаја, упозорења од надлежних служби, комуникацију с блиским особама, слање захтјева за помоћ, али и за комуникацију волонтера с оператерима цивилне заштите који користе wеб платформу ове апликације.

"Скептицизам када се ради о употреби информационих технологија у систему упозоравања на различите опасности разбијају примјери изузетно успјешног кориштења оваквих средстава комуникације у свијету те је сигурно да ће врло брзо и код нас ово постати свакодневница”, рекао је Зоран Гајић, предсједник Управног одбора НВО Еxит центар.

"Колико је сугестивна била презентација о опасностима од поплава помислила сам да ће сад да се деси нека поплава”, рекла је видно импресионирана министарка Давидовић.

Након обиласка учионице тренинг центра, показном вјежбом полазници обука демонстрирали су један начин спасавања на водама, односно практично знање које су стекли.

Полазницима је сертификате о положеној обуци свечано уручио г. Амиџић, док је амбасадор Wигемарк представницима партнерских општина додијелио опрему за спасавање за јединице локалних цивилних заштита, 18 комплета личне опреме и три чамца. Тренинг центру је уручена професионална опрема.

Кроз пројекат ФлоодЛифе у формирање СаР тренинг центра уложено је 10.000,00 КМ, док се у опрему за спасавање и комуникацију за потребе тренинг центра и партнерских општина уложено више од 100.000,00 КМ.

Основни циљ пројакта ФлоодЛифе је јачање одговорности цивилног сектора и јавности у одговору на природне непогоде изазване климатским промјенама, с посебним акцентом на поплаве.

Пројекат проводи НВО Еxит Центар у сарадњи са Рафтинг клубом Кањон, општинама Бањалука, Челинац, Оштра Лука и Приједор, Хидрометеоролошким заводом Републике Српске и Развојном агенцијом Челинац.3 КОМЕНТАРА