Како је покрадена Козарска Дубица

Општина Козарска Дубица је осиромашена и опљачкана, задужена и без могућности да те дугове враћа, говоре извјештаји о буџетском расипништву у протекле четири године. К. Дубица је за то вријеме успјела да нагомила свој кредитни дуг који сада достиже 21.031.683 КМ. Доспјеле обавезе општине су 6.701.308 КМ и створене су јавашлуком, злоупотребама и непоштовањем закона […]

четвртак, 20 јуна, 2013 / 11:01

Општина Козарска Дубица је осиромашена и опљачкана, задужена и без могућности да те дугове враћа, говоре извјештаји о буџетском расипништву у протекле четири године.

К. Дубица је за то вријеме успјела да нагомила свој кредитни дуг који сада достиже 21.031.683 КМ. Доспјеле обавезе општине су 6.701.308 КМ и створене су јавашлуком, злоупотребама и непоштовањем закона и прописа. У исто вријеме, неколико људи блиских бившој владајаућој партији и бившем начелнику Нини Јаузу успјели су за кратко вријеме да се обогате и стекну прегршт користи за себе и своје приватне фирме.

Како је све то било могуће, види се из ревизорских извјештаја за општину К. Дубица, конкретно из оног из 2011. годину , који је потписао садашњи Главни ревизор РС Душко Шњегота.

Из извјештаја одмах упада у очи да Општина није вршли надзор над функционисањем важнијих процеса и активности код буџетских корисника. Такође у општини није успостављена интерна ревизија што је омогућило да се новац каналише мимо процедура, прописа, планова и на уштрб опште користи.

Општина се понашала на сличан начин као и трошаџијска републичка власт па је, рецимо одборничка накнада исплаћивана и предсједнику Скупштине општине што није у складу са Законом о статусу функционера. У марту 2012. године општина се задужила за 2.500.000 КМ и то: 2.000.000 за финансирање капиталних инвестиција, и 500.000 на име пренесених обавеза из 2011. Године иако су пренесене обавезе преко 1 милион КМ. Није донесена одлука о покрићу дефицита чиме је прекшен Закон о буџетском систему РС. Ревизори су утврдили да је само током 2011. године општина уговорила обавезе у износу 1.109.253 КМ, изнад расположивих средстава утврђених буџетом.

Небрига за дефицит и дугове које је направила, власт је могла само понашајући се и дјелујући по макисими: „Послије мене потоп.”

Све ово је мотивисали нову власт у Козарској Дубици да поднесе кривичну пријаву против Нине Јауза, која је на сједници Скупштине општине Козарска Дубоица одржаној 29.05.2013. године допуњена, па је Нино Јауз пријављен и због незаконите расподјеле војне имовине.Нино Јауз све то није могао да уради сам, а помоћнике је имао у неколико власти блиских предузећа и својих сарадника.

„Постоји основана сумња да је Дубицом управљала организована криминална група на челу са Јаузом која је општину ојадила. ", каже за Респект! Ђорђе Лазић, одборник у Скупштини Општине Козарска Дубица

Осим Јауза, у ову групу се може сврстати Милан Шувак, један од финансијера СНСД у К. Дубици, власник приватног грађевинског предузећа „Шумил”, које је изводило скоро све грађевинске радове за општину у протекле четири године. Као примјер може се навести реконструкцијиадомова у селима, наравно, рађена у току посљедње предизборне кампање из 2012. године, гдје је цијена за неке од тих реконструкција је била упетостручена, па је реконструкција сеоског дома знала коштати и 130.000 КМ.
Током исте предизборне кампање за „Шумил” се прочуло и ван К. Дубице, када је ово предузеће, по налогу општине, одједном кренуло да поправља водовод у селу Вучени, а чим су биралишта затворена „Шумил”-ове машине су канал затрпале и нестале из села!
„Шумил” је реконструисао и спортску дворану у К. Дубици, те се основано сумња да су сви тендери у којима је ова фирма учествовала, намјештени.

Податак из Извјештаја о извршењу буџета општине да је за реконструкцију и одржавање објеката и простора у 2011. години издвојено 27.696 КМ, а у 2012. „изборној” години чак 202.045 добро илуструје како је „Шумил” реконструисао објекте.
Преузеће „Шумил” је, иначе, за вријеме Јаузове власти купило шљункару од предсједника Борачке организације РС, Пантелије Ћургуза.

ЛОТ мени ЛОТ теби

Још два „члана” групе, која се добро окористила на рачун тога што је општина осиромашила си приватне фирме МР-Слијепчевић и Бабић превоз, које се бави насипањем и зимским одржавањем путева на подручју општине. Прије доласка Нине Јауза на власт Раде Слијепчевић, власник предузећа МР Слијепчевић имао је један камион и један багер, а сад има „безброј” радних машина: багера, утоваривача, пар камиона, стројеве за чишћење снијега.

Извјештај из 2011. године показује уиграност овог тима. Бабић превоз и МР Слијепчевић, са којима је општина склопила уговоре о одржавању локалних и некатегорисаних путева, као најповољнији понуђачи, нудили су различите цијене за исту ставку у различитим Лот-овима. На примјер: понуђач Бабић превоз у Анексу 3 за Лот 1 понудио је цијену од 50КМ за сат рада једне машине, а у Лот 2 за сат рада исте машине стављена је цијена 117 КМ! Треба ли рећи да је МР Слијепчевић урадио све исто, само обрнуто – за Лот 1 је понудио 117КМ, а за Лот 2 – 50 КМ! Бабић превоз је са општином имао уговор у вриједности 120.000 КМ, а МР Слијепчевић од 160.000 КМ у 2011. години.

Ревизорски извјештај за 2011. годину потврђује да је Јауз, у току 2010. и 2011. године закључио четири појединачна уговора за текуће одржавање путева – услуге у износу од 316.723 КМ, чиме је прекршио одредбе из оквирног споразума о асфалтирању локалних и некатегорисаних путева на подручју општине.

Ревизор скреће пажњу да Општина К. Дубица није спроводила адекватне процедуре избора најповољнијег понуђача на име одржавања, и у складу са Законом о јавним набавкама. Такође, у извјештајима се види да набавке већим дијелом нису вршене у складу са одредбама из Закона о јавним набавкама БиХ и нису испоштована правила о тендерској документацији. Најповољнији понуђачи нису доставили безусловне банкарске гаранције за извршење уговора, радови нису завршавани у уговореном року, надзор за дио различитих послова вршило је највећим дијелом исто лице, итд…Без обзира на све ово, из Извјештаја о извршењу буџета општине К. Дубица читамо да се за реконструкцију и модернизацију улица у 2012. години издвојило још више новца него годину радније 797.940 КМ, у односу на 539.061 КМ из 2011.

Осим локалних, о буџет општине Козарска Дубица гребала су се и предузећа позната широм Српске, па је лакташкој Калдери плаћено 143.324 КМ за реконструкцију и изградњу јавне расвјете иако та средста нису била планирана буџетом.

Додајмо да су субвенције и стимулације за развој и пољопривреду у прошлој години износиле само 13.883 КМ, у односу на 133.000 из године раније, из чега се види колика је била брига власти за грађане у предизборно вријеме.

Агрофлора из Џомбине преписке

Јаузов близак сарадник је и Зоран Суботић, власник предузећа Агрофлора и ресторана Спорт Ем Кју (ем кју, м3 – метар кубни!?), главног састајалишта свих бизнисмена и бивших властодржаца из редова СНСД.

Преузеће Агрофлора је постало уживалац кредита Инвестиционо-развојно банке РС, а на који начин је додијељен овај кредит свједочи у јавност доспјела смс преписка бившег предсједника Владе РС Александра Џомбића у вријеме када је био министар финанасија са некадашњим директором ИРБ, Бојаном Голићем, гдје Голић у једној поруци обавјештава министра ријечима: „агрофлора дубица (нино јауз) сутра пролази”.

Јавна предузећа

У кавом су стању Јавна предузећа у Козарској Дуибици види се из Извјештаја независног ревизора за 2012. годину, гдје указује се на сумњу да ће дубички „Водовод” бити у могућности да настави пословање у наредном периоду.

Предузеће је презадужено, а ликвидност му је доведена у питање, јер је у претходном периду одржавана кредитним задужењима. Прошле године је узет кредит од ИРБ-а у износу 300.000 КМ од чега је само 90 хиљда инвестирано у опрему, а сав остали износ је послужио за осигирање текуће ликвидности. Обавезе Водовода на почетку ове године износиле су 2.124.354 КМ, а потраживања 1.157.351 КМ Да су се у К. Дубици дешавала чуда у протекле четири године говори непотврђена информација да је директор Водовода дигао кредит на име овог јавног предузећа да направи свадбени салон

Ништа боља ситуација није ни у предузећу „Комуналац” а. Д. Бивши директор комуналца Божо Бабић за вријеме свог мандата од четири године довео је предузеће на руб пропасти. Приход Комуналца у 2012. години је за 140.000 КМ мањи од расхода, техника и возила су технички запуштена, а у Комуналцу је запослен и веилики број људи по страначкој линији Божо Бабић је сада новоизабрани предсједник ОО СНСД Козарска Дубица.

Мимо закона и за личну корист пословала је и спорстка дворана у К. Дубици за вријеме директора Бранка Пралице. Нико, ко је у дубичкој спортској дворани упражњавао спортске активности никада није добио никакву признаницу или рачун за плаћање. Директор центра за информисање и културу под чије ингеренције спада спорстка дворана, Драган Јаћимовић, члан СНСД, признао је да приход од изнајмљиавања дворане смањен јер је Центар за информисање и културу то „преклопио” са јавним предузећима .0 КОМЕНТАРА

  1. Dođe Mile u svaku opštinu na izbornu tribinu i zagalami priglupom narodu o referendumu ,turcima federalcima, o zlaju tihi čovi, o međunarodnoj zajednici,rusima, vehabijama… a zatim na kraju dok mu priglupa stoka još kliče kaže ,
    „i ne zaboravite glasati za ovog našeg kandidata za načelnika“

    I tako svaki ovan ,retard,lopov i degenerik koji je dobar u uzvodnom plivanju kroz Milovo debelo crijevo postaje načelnik i grobar mnogih opština u RS!!

    Tako je bilo i za ovim degenerikom Jauzom !!