Како је Лане Јовановић бранио Косово од навијача Брижа

Фудбалски репрезентативац Србије Милан Јовановић, члан белгијског Андерлехта, суочен је с казном од три мјесеца до пет година забране играња, због начина на који је прославио погодак против Брижа. Иако је дао много важнијих голова, овај ће му свакако остати у дугом сјећању. Навијачи Брижа су га током цијеле утакмице провоцирали, скандирајући „Косово, Косово”, а […]

четвртак, 22 септембра, 2011 / 23:23

Фудбалски репрезентативац Србије Милан Јовановић, члан белгијског Андерлехта, суочен је с казном од три мјесеца до пет година забране играња, због начина на који је прославио погодак против Брижа.

Иако је дао много важнијих голова, овај ће му свакако остати у дугом сјећању. Навијачи Брижа су га током цијеле утакмице провоцирали, скандирајући „Косово, Косово”, а он је на то одговорио изједначујућим поготком у последњем минуту (1:1), који је прославио имитирајући да пуца из митраљеза по навијачима домаћег тима.

Послије реакције полиције града Брижа, огласило се Министарство унутрашњих послова Белгије а покренута је и истрага против Јовановића, која би требало да се заврши до краја фебруара 2012. Наш фудбалер је суочен с казном од 250 до 5.000 евра и забраном играња од три мјесеца до пет година. У случају максималне казне, која се судећи по пракси не очекује, Јовановић би могао да заигра опет када би имао 36 година, што би заправо значило и крај његове каријере.

– Нисам наиван, чуо сам шта све вријеме вичу с трибина. Једноставно нисам могао а да им не одговорим. Овај изједначујући гол ми је пуно значио. Читавих 90 минута су се с трибина орили повици Косово, Косово. На мене је то заиста дјеловало лоше. Ја нисам само спортиста већ и људско биће. Жути картон прихватам без побуне – рекао је послије меча са Брижом Милан Јовановић.

Након неуспјеле епизоде у Ливерпулу, гдје за годину дана није ни добио праву шансу, Милан Јовановић се вратио у Белију, на мјесто успјеха, с тим што је дрес Стандарда замијенио Андерлехтовим. Веома брзо је заиграо како зна и умије, почео је да игра изванредно и тресе противничке мреже. Не прође ни једна утакмица а да се бар једном не упише у листу стријелаца. Тако је било у првом колу Лиге Европе против атинског АЕК-а као и недавно у гостима против Брижа

Имајући у виду последње одлуке и препоруке Европске фудбалске уније (УЕФА) није тешко закључити да ће се овакви „потези” све ригорозније санкционисати.

Предсједник Уефе, Француз Мишел Платини, одмах је након изборне побједе најавио пооштравање казни због расистичких инцидената. Ово што је Јовановић учинио свакако не потпада под то, али је један од директора белгијске полиције Јо Ванхеке изјавио да се то, сходно белгијском закону, води као „подстицање на мржњу и бијес”.

Аустријски прволигаш Винтер Нојштад суспендовао је свог играча, 18-годишњег Никона Јевтића, иначе омладинског репрезентативца Србије због, како се наводи, расистичких коментара на вебсајту, прије свега због постављања расистичких пјесама и текстова. Јевтић, рођен у Енглеској, наводно је суспендован због пјесме на „Јутјубу” којом вријеђа познату америчку водитељку Челзи Хендлер која се недавно, у свом шоу програму, грубо шалила на рачун Срба.0 КОМЕНТАРА