Како је Конузин увјерен, а Вучић о томе нема појма?

Бивши амбасадор Русије у Србији Александар Конузин изјавио је да је увјерен да ће ЕУ тражити од Србије да призна независно Косово. "Да, увјерен сам да ће ЕУ тражити од Србије да призна независно Косово. Друго је питање на који начин ће све то бити изведено, можда неће бити директно. Али, притисак ће свакако расти. […]

субота, 2 јануара, 2016 / 13:04

Бивши амбасадор Русије у Србији Александар Конузин изјавио је да је увјерен да ће ЕУ тражити од Србије да призна независно Косово.

"Да, увјерен сам да ће ЕУ тражити од Србије да призна независно Косово. Друго је питање на који начин ће све то бити изведено, можда неће бити директно. Али, притисак ће свакако расти. Чини ми се да се може очекивати да ће Србима на овај или онај начин наметати такве формуле које ће на крају омогућити да се њен став тумачи као фактичко признање независности Косова", рекао је Конузин за "Спутњик".

Према његовим ријечима, да је то тако свједочи и то што се Србија, иако званично кандидат за ступање у ЕУ, стално налази под притиском међународне заједнице.

"Под тим мислим и на односе са Русијом и питање увођења санкција, али и на косовско питање, као и на историјско питање у вези са оним што се десило у Сребреници", навео је руски дипломата.

Он је нагласио да је Косово веома оштро и принципјелно питање за Србију, додавши да му се чини да најдосљеднију позицију поводом тог питања заузима Српска православна црква /СПЦ/.

"А што се тиче грађанског друштва, на њега веома често утичу дневнополитичка дешавања и то какве ће позиције одређена партија освојити на изборима. Чини ми се да је најважније да сами Срби одлуче како виде будућност Србије и да одреде свој став поводом Космета. То је веома важно како би се формулисали сљедећи конкретни политички кораци, и што се тиче Космета и што се тиче даље сарадње са ЕУ", рекао је Конузин.

Говорећи о односима Београда и Москве, он истиче да су се ти односи добро развијали и да имају добру основу, а то је вишевјековна сарадња Руса и Срба у најразличитијим сферама.

Конузин са жаљењем гледа на отказивање пројекта "Јужни ток" јер је током службовања у Београду много радио на његовој промоцији.

"Тужно је што је противницима овог пројекта, од којег би иначе користи имале и многе европске земље, пошло за руком да осујете његову реализацију. Генерално гледано, веома је магловита слика будуће сарадње у енергетској сфери у Европи. И то је, наравно, забрињавајуће. Бојим се да све скупа ово може довести до озбиљних последица", закључио је бивши амбасадор Русије у Србији.